Karoline Bjørnelykke:

Norsk modell avslører juks

Karoline Bjørnelykke har blitt sett av flere hundre tusen på TikTok. Nå sjokkerer hun med en hemmelighet som blir brukt i modellbransjen.

JUKS: Den norske modellen Karoline Bjørnelykke avslørte en hemmelighet fra modellbransjen på sin Tiktok. Video: Tiktok. Reporter: Edward Stenlund. Voice: Signe Elise Morthen Stenersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er intet nytt at modellindustrien kan være beinhard, hvor det støtt og stadig kommer nye såkalte «skjønnhetsidealer» som forventes at vi mennesker skal leve opp til.

Noe som har en tendens til å vekke mye oppmerksomhet er imidlertid «plus size»-kampanjer. Når det gjelder valg av modeller og løsninger på slike kampanjer er det spesielt én ting som flere nå reagerer på.

Da den norske modellen og studenten Karoline Bjørnelykke (25) fra Oslo la ut en video på plattformen TikTok, var det riktignok mange som sperret opp øynene da hun avslørte en flittig brukt hemmelighet i modellbransjen.

FORBAUSER: Gloria de Paula var tidligere modell, men det nye karrierevalget forbauser. Video/bilder: @glorinahdepaula / Instagram Vis mer

- Mange er sjokkerte

Bjørnelykke er nemlig ikledd en såkalt «fat suit», eller «feitedrakt» som det også kan kalles. Videoen har per nå bikket 485 000 visninger og skapt et stort engasjement blant seerne. Også medier som Independent og Times of India har bitt seg merke i videoen.

«Jeg er en plus size-modell, noe som betyr at jeg noen ganger jobber for merkevarer som representerer store størrelser», sier hun innledningsvis i videoen.

Når Dagbladet tar kontakt med 25-åringen kunne hun forklare hvorfor hun valgte å dele videoen.

«PADDING»: Karoline Bjørnelykke viser i videoen hva hun har måttet bruke i flere modelljobber. Foto: TikTok / @coolquinn
«PADDING»: Karoline Bjørnelykke viser i videoen hva hun har måttet bruke i flere modelljobber. Foto: TikTok / @coolquinn Vis mer

- Jeg fikk inspirasjon til å lage videoen da jeg møtte en venninne for noen uker siden. Hun jobber som plus size-modell i London, og hun er mye tynnere enn meg til og med. Jeg spurte henne derfor hvordan det gikk med jobben og hvordan hun gjør det, sier hun, og fortsetter:

- Da svarte hun meg at hun brukte «padding». På den tiden hadde jeg nettopp laget TikTok-kontoen, så jeg ble inspirert til å lage videoen og tenkte det ville engasjere folk.

- Du viser frem en type «padding» i videoen, hva er det?

- Det er små skumgummibiter som man kan plassere under klærne for å fylle ut. I de fleste tilfeller blir det bare brukt litt av det, og det tenker jeg er greit nok. Men det blir et problem dersom det brukes på hele kroppen, eller på en veldig tynn modell som ser slank ut i ansiktet. Det er misvisende, forklarer hun.

VEKKER OPPSIKT: Den italienske modellen Luca Marchesi vekker oppsikt med kjevetrening på TikTok. Det får folk til å reagere. Vis mer

- Hvilke reaksjoner har du fått?

- Nesten utelukkende positivt. Veldig mange er sjokkerte over at de aldri hadde sett noe av dette tidligere. Men selv tenkte jeg at folk kanskje visste om det, men dette ga tydeligvis ny informasjon, forteller hun.

Videre legger hun til at flere synes hun er modig som snakker om temaet, og mener at de som handler på butikker som selger store størrelser fortjener å vite hva som faktisk ligger bak.

- Veldig synd

Bjørnelykke legger imidlertid ikke skjul på at hun også har fått kommentarer på at hun skaper problemer rundt temaet, siden hun selv har gjort slike jobber. Hun understreker derimot at det er noe hun ikke gjør lengre.

- Jeg synes likevel det blir feil å kritisere de som gjør det. Hvis man takker nei til en slik jobb, så vil bare neste modell ta akkurat den samme jobben. I moteverden er ikke modeller på toppen av hierarkiet og det er ikke de som kommer til å endre bransjen så mye.

Med det legger 25-åringen til at det var derfor hun ønsket å lage videoen. Hun mener at de som handler på butikker som selger klær i store størrelser er de som egentlig sitter med makten.

- Hvis ikke slike modeller selger lenger må jo nesten merkene gjøre noe med det til slutt, forklarer hun.

MODELL: 22 år gamle Amalie Olufsen fra Mo i Rana er første nordmann til å være på forsiden av et internasjonalt Playboy-magasin siden Triana Iglesias gjorde det i 2006. Video: Rød Løper Vis mer

I 2020 gjorde Bjørnelykke et intervju med Melk & Honning som blant annet satte fokus på konseptet plus size, hvor de tar opp at artisten Lizzo (33) har gått ut med at hun føler begrepet er blitt vannet ut. Hun mener kvinner som faktisk er større kroppsmessig ikke blir inkludert, mens modeller som er mye slankere nå blir kategorisert som plus size.

- Hva tenker du om det?

- Jeg synes det er veldig synd at det er slik i modellbransjen, at alt som er større enn en veldig tynn modell skal bli kalt for plus size, og jeg som bruker medium regnes jo også som det. Det er jo det som blir litt feil.

- Misvisende

Videre forklarer Bjørnelykke at hun vet at mange modellbyråer nå har gått over til å kalle det for «curve» istedenfor.

- Jeg synes likevel det burde vært mye mer delt opp. Det kan heller være straight size for de veldig tynne, så de normale størrelsene, også kan plus size være det det faktisk er. Sånn er det ikke nå og det er misvisende.

På spørsmål om hvorfor hun har valgt å ikke ta på seg slike jobber lengre, svarer hun følgende:

KRITIKK: Den tidligere russiske turneren Karolina Sevastyanova er i hardt vær etter å ha delt et bilde på Instagram. Foto: Instagram / Karolina Sevastyanova / NTB. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

- For det første så bor jeg i Norge nå og det skjer ikke så mye her. Men i begynnelsen gjorde jeg noen jobber som plus size, men så etter hvert at det ikke funket siden jeg ikke er den størrelsen. Jeg ble bare mer og mer negativ til slike jobber, sier hun, og legger til:

- Jeg tror bransjen har gått litt fremover nå og prøver å booke plus size-modeller. Men jeg var nylig i Tyrkia og da ba de meg om å bruke padding, noe jeg helst ikke ville. Det er jo litt merkelig og jeg er ikke helt for den bruken, forteller hun avslutningsvis.

LES OGSÅ: Slik ser hun ikke ut lenger

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer