Gwyneth Paltrow:

Norsk lege slakter Paltrow-råd

- Kan være med og vippe folk i feil retning.

FÅR KRITIKK: Gwyneth Paltrow har måttet tåle mye kritikk for rådene hun stiller seg bak på nettsiden sin, Goop. Nå er skuespilleren nok en gang i hardt vær. Foto: NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Gwyneth Paltrow har måttet tåle mye kritikk for rådene hun stiller seg bak på nettsiden sin, Goop. Nå er skuespilleren nok en gang i hardt vær. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I 2008 lanserte skuespiller Gwyneth Paltrow (47) livsstilsbloggen Goop, der hun siden har delt alt fra reiseanbefalinger og shoppingtips til skjønnhetsbehandlinger og matråd.

Nettsiden har skapt mye blest rundt 47-åringen, som blant annet har måttet tåle å stå i stormen når flere eksperter har gått ut og kritisert livsstilsrådene hun deler. Blant annet var det mange som reagerte da hun i 2015 rådet kvinner til å dampe vaginaen sin, et råd hun så seg nødt til å trekke tilbake bare kort tid etter.

Nå er skuespilleren nok en gang i hardt vær, etter at hun nylig delte en artikkel som skal hjelpe leserne med å nå sin «magreste levelige vekt».

«EMMY AWARDS»: Gwyneth Paltrow får høre det på Twitter etter at hun gikk over scenen under «Emmy»-utdelingen. Video: Fox. Vis mer

Genetisk «spekter»

Artikkelen, som går under tittelen «Avslører diett-myter», baseres på et intervju med psykologen Traci Mann, som mener at alle mennesker bør ha som mål å være i den laveste skalaen av «spekteret» man er gitt.

Med dette mener psykologen at alle mennesker genetisk er tildelt et visst «spekter» når det kommer til vekt, og at vekten varierer i dette spekteret. Dersom man derimot går under dette, vil kroppen ifølge Mann prøve å komme tilbake til «ditt spekter», og dermed vil man ikke se resultater hvis man forsøker å gå ned i vekt.

Derfor mener Mann at man bør holde seg innenfor spekteret, men så lavt man kan, for da skal det være mulig å holde vekten uten at kroppen reagerer negativt. Ifølge Traci Mann er den vekten man stadig går tilbake til, omtrent midt på dette spekteret.

Til tross for at Mann understreker at man ikke bør gå under det laveste på spekteret, og at man skal være fornøyd med kroppen man har, er det flere som har reagert på uttalelsene.

Vis mer

- Uansvarlig råd

Hun påpeker nemlig at det er vanskelig å vite hvor dette spekteret går, og dermed er det vanskelig å skulle følge rådet hun kommer med.

Flere reagerer også på at det i artikkelen blir brukt ord som «levelig» rundt temaet. Blant dem som er kritiske, er forsker Giles Yeo, som til Daily Mail sier rådet er uansvarlig.

Han mener at artikkelen sender ut et farlig budskap som glorifiserer det å være tynn, samt oppfordrer til spiseforstyrrelser som anoreksi.

GRÜNDER: Siden 2008 har Gwyneth Paltrow drevet nettsiden Goop. Foto: NTB Scanpix
GRÜNDER: Siden 2008 har Gwyneth Paltrow drevet nettsiden Goop. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Yeo reagerer spesielt på bruken av ordet «levelig», og mener innholdet og tittelen på artikkelen foreslår at man skal ha som mål å være så tynn som det lar seg gjøre - uten å dø.

- Det er uansvarlig fordi rådet er så åpent for tolkning, spesielt for unge jenter som er mottakelige for spiseforstyrrelser. Problemet med mange av Goops anbefalinger er at de er basert på pseudovitenskap, ikke ekte vitenskap, sier Giles Yeo.

- Feil og farlig

Den norske legen, forfatteren og universitetslektoren ved NTNU, Kari Løvendahl Mogstad, stiller seg bak Yeos krasse kritikk.

Hun forteller til Se og Hør at man skal være svært forsiktig med å gi råd der det dreier seg om å holde en lavest mulig «normal» vekt. Mogstad påpeker at man skal være spesielt forsiktig på nettsteder hvor man vet at mange unge er inne og leser.

- Slike råd kan være med og vippe folk i feil retning, mot en spiseforstyrrelse, sier hun.

Ifølge den norske legen er ikke kjendiser som Paltrow klar over sitt store ansvar som influenser og makten de har gjennom slike sider.

- De er forbilder for mange, og det er det de ikke tar ansvar for. Det er ekstra spekulativt og skummelt at de er så opptatt av å fremme et «riktig» kosthold og livsstil. Det er ofte ganske skremmende råd, som rett og slett er feil og farlig.

KRITISK: Kari L. Mogstad mener Paltrow bør ta ansvar. Foto: Cathrine Dillner Hagen
KRITISK: Kari L. Mogstad mener Paltrow bør ta ansvar. Foto: Cathrine Dillner Hagen Vis mer

- En kompleks sak

På spørsmål om det er noe hold i stjernas livsstilsråd, svarer Mogstad følgende:

- Det er vel slik at noe av det som blir sagt og skrevet kan det være hold i. Det er annen forskning som viser at vi har en tendens til å ha et «nivå» der kroppen vår liker å være, og at det derfor er så vanskelig å gå ned i vekt, og å holde seg der om man har klart å gå ned. Det er veldig komplekst, dette, når det kommer til vekt og slanking, sier hun, og fortsetter:

- Vektregulering er en sammensatt sak, hormonelt, fysisk og også psykiske faktorer spiller inn, så det er skummelt og ofte spekulativt å prøve og komme med en «ny» og revolusjonerende teori og løsning på hvordan man skal klare å finne idealvekten sin.

Kari Løvendahl Mogstad legger ikke skjul på at det er for mange «eksperter» som tjener seg rike på å prakke dietter, teorier og løsninger på folk som skal gjøre dem slanke og dermed lykkelige.

Sier seg enig

- En amerikansk lege mener rådet er spesielt uansvarlig når det kommer til unge jenter som er mottakelige for spiseforstyrrelser. Er du enig i dette?

- Ja, jeg er enig. Det er så skummelt å gi råd om å holde seg i «leanest livable weight», det er jo så fort at det går feil, at en del havner i en spiseforstyrrelse av slikt.

Mogstads beste råd for å holde seg sunn, lyder som følger:

- Det er som det alltid har vært, å holde seg i nok aktivitet, med både trening og ikke minst mest mulig hverdagsaktivitet. I tillegg til å spise mest mulig sunne og gode normale matvarer, der grønnsaker skal være en stor del, det er riktig.

- Vi skal ikke spise for mye, men spise oss passe mett, og prøve å unngå å koble mat til kos og trøst, noe mange av oss nok gjør, både vi og barna våre. Vi skal ikke lage altfor strenge regimer, og unne oss litt av det vi syns er godt, men skille mellom hverdagsmat og «helgemat», sier hun avslutningsvis.

LES OGSÅ: Røper sannheten bak vektnedgangen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer