Kim Kardashian:

Norsk hudlege sjokkert over stjernens tips

Kim Kardashians råd for solbrent hud er stikk i strid med ekspertenes.

SMINKETIPS: Etter at realitystjernen Kim Kardashian West delte en video som viste hvordan man kunne sminke vekk solbrenthet, fikk det flere til å sperre opp øynene. Nå fråråder den norske hudspesialisten Mila Lilleeng å følge stjernens sminketips. Foto: NTB Scanpix
SMINKETIPS: Etter at realitystjernen Kim Kardashian West delte en video som viste hvordan man kunne sminke vekk solbrenthet, fikk det flere til å sperre opp øynene. Nå fråråder den norske hudspesialisten Mila Lilleeng å følge stjernens sminketips. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hver sommer blir det skrevet opp og ned i mediene om hvor viktig det er å smøre seg med solkrem for å unngå solbrenthet og hudkreft. En som tydeligvis ikke har fått med seg nødvendigheten av solkrem er realitystjernen Kim Kardashian West (38).

I begynnelsen av august delte hun nemlig en video der hun viste frem sitt solbrente bryst, og hvordan man kunne sminke det vekk ved hjelp av en foundation fra sitt eget sminkemerke, KKW Beauty.

- Solbrent. Det har ikke skjedd med meg på flere år, men takk gud for at jeg hadde kroppssminken min med meg forrige uke, var noe av det 38-åringen skrev til videoen.

Realitystjernen delte også før-og etter-bilder med følgerne sine for å vise frem resultatet.

SOLBRENT: Bilde tatt før realitystjernen fikk hjelp til å sminke vekk solbrentheten på brystet sitt. Foto: Skjermdump fra Instagram
SOLBRENT: Bilde tatt før realitystjernen fikk hjelp til å sminke vekk solbrentheten på brystet sitt. Foto: Skjermdump fra Instagram Vis mer
SMINKET BORT: Her ser man stjernens bryst etter at hun hadde fått hjelp til å sminke vekk solbrentheten. Foto: Skjermdump fra Instagram.
SMINKET BORT: Her ser man stjernens bryst etter at hun hadde fått hjelp til å sminke vekk solbrentheten. Foto: Skjermdump fra Instagram. Vis mer

Haglet inn med kritikk

Videoen skapte sterke reaksjoner blant fansen, og flere ble bekymret over budskapet Kim videreformidlet til de over 145 millioner følgerne sine. I kommentarfeltet haglet det inn med kritikk, og flere foreslo at firebarnsmoren burde unngå å sminke vekk solbrentheten.

- Ikke lær verden at man skal dekke til solbrenthet med foundation. Dette kan lede til en infeksjon, kom igjen. Foundationen din har parfyme i seg og kjemikalier som de fleste andre foundationer. Hvis andre følger etter kan de få en infeksjon. Ikke en bra måte å promotere den nye foundationen din på, lød beskjeden fra en bekymret fan.

nettsiden til realitystjernens sminkeprodukter er det ikke skrevet hva den nye foundationen inneholder, men det står likevel at den inneholder hint av vanilje og kokosnøtt.

BEKYMRET FANS: I kommentarfeltet under Kim Kardashians Instagram-innlegg strømmer det inn med bekymringsmeldinger fra fansen. Foto: NTB Scanpix
BEKYMRET FANS: I kommentarfeltet under Kim Kardashians Instagram-innlegg strømmer det inn med bekymringsmeldinger fra fansen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Flere var bekymret over at Kims råd om å sminke vekk solbrenthet bare kunne føre til å skade den allerede sensitive huden.

- Å ta sminke på et solbrent parti fanger varmen og forhindrer at huden får puste. Dette kan føre til at solbrentheten blir verre. Jeg vet dette fra personlige erfaringer da jeg påførte sminke i det solbrente ansiktet mitt og endte opp med blemmer på huden. Veldig vondt, skriver en annen.

Flere av fansen rådet også realitystjernen til å prøve aloe vera istedenfor å påføre foundation.

«MAMMA?»: North West stiller et spørsmål mamma Kim Kardashian ikke er helt forberedt på. Vis mer

- Sjokkert

Mila Lilleeng er spesialist i hudsykdommer ved Volvat Medisinske senter i Oslo. Hun ser stadig forbrenninger etter soling hos nordmenn, både fra en norsk sommer og etter sydenferier. Ofte ser hun alvorlige konsekvenser etter solskader, som kan resultere i prekanserøse (før kreft, journ.anm.) forandringer og hudkreft.

Ifølge Lilleeng er hudkreft et alvorlig problem, og hun forteller at Norge fortsatt ligger på verdenstoppen når det gjelder hudkreft.

SJOKKERT: Spesialist i hudsykdommer, Mila Lilleeng, forteller til Se og Hør at hun ble sjokkert over Kim Kardashians innlegg på Instagram. Foto: Marika Mørkestøl
SJOKKERT: Spesialist i hudsykdommer, Mila Lilleeng, forteller til Se og Hør at hun ble sjokkert over Kim Kardashians innlegg på Instagram. Foto: Marika Mørkestøl Vis mer

Selv om Kardashians innlegg viser en førstegrads forbrenning, sier Lilleeng at hun ble sjokkert over innlegget, ikke minst med tanke på hvor mange følgere som får med seg «rådet» hennes.

- Dette kunne i utgangspunktet vært en fin mulighet til å dele budskapet, for det å bli solbrent er en feil de fleste av oss lett kan begå. Men i stedet for å advare sine mange unge følgere, bruker hun dette som en arena for reklame, sier Lilleeng oppgitt.

Bør kjøle huden ned

Uten å vite hvorvidt Kardashian har kjølt ned den solbrente huden på forhånd, er rådene likevel stikk i strid med dem hun som dermatolog ville gi. Noe hun påpeker er de samme rådene som gis av AAD, Americas academy of Dermatology.

UVANLIG SMINKEVIDEO: Kylie Jenner og Khloé Kardashian filmer mens de sminker seg. Det er bare én detalj som gjør det hele litt spesielt. Video: Rød Løper / Youtube.com/Kylie Jenner Vis mer

Lilleeng forteller at det viktigste man kan gjøre med denne type solbrenthet, som andre forbrenninger, er å kjøle huden godt ned. Gjerne med kalde håndklær, en dusj eller et bad, og gjerne også gjentatte ganger.

Hun råder også til å la være å tørke dette området, da forbrenninger tørker ut huden. Etterpå råder hun til å smøre huden godt med fuktighetskrem, gjerne med aloe vera, som også har en kjølende effekt.

Deretter forteller hun at dette området på kroppen bør dekkes til for å unngå ytterligere soleksponering, noe Kardashian for øvrig heller ikke gjør i sitt innlegg.

- Frarådes på det sterkeste

Dersom forbrenningen gir sterkt ubehag og hevelse, er hudlspesialistens råd å smøre med en kortisonsalve for å dempe den allergiske reaksjonen, og eventuelt ta en betennelsesdempende tablett, som Ibux. Lilleeng poengterer at tabletten aldri skal tas på tom mage.

- Det er viktig å huske på at huden er kroppens største organ, og immunforsvaret vil bli påvirket av en forbrenning, forklarer hun.

Mens Kardashian altså sminker over sin solbrente hud, forteller Lilleeng at dette er noe man ikke kan anbefale.

- Jeg vil på det sterkeste fraråde noen å sminke over solbrent hud. Hudbarrieren er allerede veldig skadet, og trenger ro. De fleste foundationer har kjemikalier som kan irritere huden ytterligere. Avkjølingen av huden blir også stoppet av å legge en foundation, da den vil stenge varmen inne.

- Sminke kombinert med sol kan i verste fall gi en fototoksisk reksjon, altså en direkte allergisk reaksjon. Man må bruke det med måte, fortsetter Lilleeng.

Det finnes godkjente, medisinske produkter med solfaktor som er gode for å beskytte huden, men dette er kun preventivt, forklarer hun. Når skaden er skjedd, bør huden få hvile, slår Lilleeng fast.

LES OGSÅ: Reagerer sterkt på modellstjernens diett

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer