FLYNDRE OG MASKINGEVÆR: Legg merke til detaljene på dette albumet til gruppen Four Jets fra 1977 - en flyndre med påmalt ansikt, en mann i bunad og skøyter, og den smilende kvinnen med maskingevær av typen AG-3. Foto: VENDETTA FORLAG
FLYNDRE OG MASKINGEVÆR: Legg merke til detaljene på dette albumet til gruppen Four Jets fra 1977 - en flyndre med påmalt ansikt, en mann i bunad og skøyter, og den smilende kvinnen med maskingevær av typen AG-3. Foto: VENDETTA FORLAG Vis mer

Norges styggeste platecovre er kåret

Ikke alle ideer virker like gode i ettertid...

Publisert

SEOGHØR.NO: Platecoverkunsten har gitt oss mange ikoniske bilder og kunstverk, men det finnes også eksempler der noen på et tidlig stadium burde skreket »spark stylisten!».

I boken «Norges styggeste platecover» fra Vendetta Forlag har forfatterne Pål Stokka (37) og Thomas Ingebrigtsen Lem (40) samlet nesten hundre eksempler på det siste - og presentert dem i tekst og bilder.

I tillegg til mange artister og band som er ukjente for mange av dagens musikk-kjøpere er også album med blant annet «Norske Talenter»-dommer Mia Gundersen og NRK-programleder Dag Erik Pedersen (!) kommet med på listen.

 Pedersen - som tidligere har gjort suksess som proffsykilst og nå er kjent som programleder for «Mesternes mester» på NRK - ga ut albumet «Gatelangs» på 1980-tallet.

MESTERVERKET: I dag kjenner TV-seerne Dag Erik Pedersen best som programleder i "Mesternes Mester", men TV-personligheten har også en mer ukjent fortid som artist. Frykter at det ligger uendelig mange timer med gatesykling bak ideen til dette coveret fra 1982, men tittelkuttet "Gatelangs" gikk nesten til topps på Norsktoppen. Foto: VENDETTA FORLAG
MESTERVERKET: I dag kjenner TV-seerne Dag Erik Pedersen best som programleder i "Mesternes Mester", men TV-personligheten har også en mer ukjent fortid som artist. Frykter at det ligger uendelig mange timer med gatesykling bak ideen til dette coveret fra 1982, men tittelkuttet "Gatelangs" gikk nesten til topps på Norsktoppen. Foto: VENDETTA FORLAG Vis mer

- Det finnes så mange rare platecover,  så dette var en ide vi har snakket om i mange år, sier Pål Stokka til Seoghør.no.

Ingen mening

Begge forfatterne har bakgrunn fra musikkbransjen, og dermed solid bakgrunn for egne meninger. Og de har gått nye gjennom mange av de utallige eksemplene som endte på LP-platens omslag som et resultat av kreativitet, pågangsmot, dugnadsånd og idealisme.

Det manglet såvisst ikke på spesielle løsninger i vinylens gyldne tidsalder.

Noen av coverne er i forfatternes private eie - andre har de lånt. Og de legger ikke skjul på at bidragsyterne til bokutgivelsen har en forklærlighet for hårsveiser og matchende antrekk, samt iscenesettelser som ikke helt gir mening.

BADEKAR: Trygve Hoff er mannen bak de evige klassikerne "Har en drøm" og "Ei hans å holde i", og har forlengst sunget seg inn i norsk musikkhistorie. Men på coveret av "Kokfest & Ballade" fra 1979 er det all grunn til å lure på hvem han har selskap av i badestampen. Foto: VENDETTA FORLAG
BADEKAR: Trygve Hoff er mannen bak de evige klassikerne "Har en drøm" og "Ei hans å holde i", og har forlengst sunget seg inn i norsk musikkhistorie. Men på coveret av "Kokfest & Ballade" fra 1979 er det all grunn til å lure på hvem han har selskap av i badestampen. Foto: VENDETTA FORLAG Vis mer

Sminket flyndre

Det trønderske popbandet Four Jets er et av landets eldste band, og gruppen har hatt rundt 35 medlemmer i de 50 årene de har eksistert.

Siden starten har de gitt ut 15 album, og solgt rundt 750.000 plater. De har har mottatt en diamantplate, tre gullplater og seks sølvplater, og var forfatternes soleklare favoritt i klassen "mest absurde omslag". 

- Coveret til Four Jets' Langspillplate 1977 er en personlig favoritt, påpeker Pål.

- Legg merke til detaljene - en flyndre med påmalt ansikt, en mann i bunad og skøyter, og den smilende kvinnen med maskingevær av typen AG-3.

Det trønderske popbandet Four Jets er et av landets eldste band, og gruppe har hatt rundt 35 medlemmer i de 50 årene de har eksistert. Siden starten har de gitt ut 15 album, og solgt rundt 750.000 plater. De har har mottatt en diamantplate, tre gullplater og seks sølvplater, og var forfatternes soleklare favoritt i klassen "mest absurde omslag". Legg merke til detaljene - en flyndre med påmalt ansikt, en mann i bunad og skøyter, og den smilende kvinnen med maskingevær av typen AG-3. Foto: VENDETTA FORLAG
Det trønderske popbandet Four Jets er et av landets eldste band, og gruppe har hatt rundt 35 medlemmer i de 50 årene de har eksistert. Siden starten har de gitt ut 15 album, og solgt rundt 750.000 plater. De har har mottatt en diamantplate, tre gullplater og seks sølvplater, og var forfatternes soleklare favoritt i klassen "mest absurde omslag". Legg merke til detaljene - en flyndre med påmalt ansikt, en mann i bunad og skøyter, og den smilende kvinnen med maskingevær av typen AG-3. Foto: VENDETTA FORLAG Vis mer

Sur sanger

En annen favoritt er platen til Skruk og Vårsøk fra 1978, "Av moll er du komen til dur skal du bli". 

- Det skal mye til for å se mer muggen ut enn Henning Sommero på dette omslaget. I noe som ser ut som en begravelse av folketoner fra Møre og Romsdal, ser han ikke lei seg ut, bare sur ut, sier Pål.

Han understreker at boken ikke er laget ut ifra noe ønske om å henge ut hverken artister eller designere, men ment som et forsiktig skråblikk på noen dårlige valg.

Og selv om åttitallets estetikk virker malplassert i dag, er det liten tvil om at også dagens musikere har mye å glede seg til om noen ti-år.

MOLLSTEMT: Henning Sommero ser sur ut på platecoveret fra 1978. Foto: VENDETTA FORLAG
MOLLSTEMT: Henning Sommero ser sur ut på platecoveret fra 1978. Foto: VENDETTA FORLAG Vis mer

Nye forslag

Forfatterne ser ikke bort fra at de det finnes mange spesielle platecovre også utenfor Norges grenser.

- Alle tilbakemeldinger er positive, og nye forslag strømmer på. Så du skal ikke se bort ifra at det kommer en oppfølger – med verdens styggeste platecover, sier Pål Stokka.

GA FINGER'N: Mia Gundersen "ga finger'n" til alle som spådde henne en kort artistkarriere - men da den selvfinansierte platen "Få det ut" ble utgitt i 1984 var Stavangerbandet Asfalt allerede oppløst. Foto: VENDETTA FORLAG
GA FINGER'N: Mia Gundersen "ga finger'n" til alle som spådde henne en kort artistkarriere - men da den selvfinansierte platen "Få det ut" ble utgitt i 1984 var Stavangerbandet Asfalt allerede oppløst. Foto: VENDETTA FORLAG Vis mer

LES OGSÅ: Se Adelén, Sandra Lyng og Alexandra Joners hete opptreden

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer