Virket ikke: Den mye omtalte lysmasken virket ikke da JOWST sto på scenen i den første semifinaleprøven i Eurovision Song Contest. Nå har en svenske fått ansvaret for at masken skal funke neste gang. Video: NTB Scanpix. Vis mer Vis mer

Norges Eurovision-sjanser kan stå i fare

Teknisk trøbbel kan ødelegge for JOWST. NRKs klage avvist.

I kveld får vi svaret på om Norges Eurovision-håp, representert av musikkduoen JOWST, får være med videre til lørdagens storfinale i Kiev.

Dagen før de norske gutta skal i ilden, i årets andre semifinale, har det imidlertid oppstått bekymring. Under generalprøvene onsdag ettermiddag fikk JOWST teknisk trøbbel med lysmasken til Joakim With Steen, som sviktet to ganger.

Grunnen til at det tekniske rotet kan ødelegge for Norges sjanser, bunner i generalprøve nummer to.

- Hans eneste jobb

Det er nemlig under denne prøven fagjuryen gir sine stemmer. De teller like mye som kveldens publikumstemmer.

- Den (masken, journ.anm) var ikke riktig koblet. Det er mange kabler, og en kabel var ikke koblet i. Men nå har vi fått en svenske til å ta ansvaret for at den er helt riktig koblet. Det er hans eneste jobb. Så da satser vi på at det blir bra, sa en optimistisk Joakim With Steen til NTB etter gårsdagens prøver.

Lydnivåene på scenen skal også ha vært på halv tolv, ifølge Steen.

Da Dagbladet henvendte seg til Jan Fredrik Karlsen etter at masken sviktet under generalprøvene, sa MGP-generalen at de skulle få fikset masken før den andre - og viktigste - generalprøven. Imidlertid viste det seg dessverre at det var noe lettere sagt enn gjort.

GIKK I SVART: Joakim With Steen (t.v.) og Aleksander Walmann på generalprøven i Eurovision med sangen «Grab the Moment» onsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GIKK I SVART: Joakim With Steen (t.v.) og Aleksander Walmann på generalprøven i Eurovision med sangen «Grab the Moment» onsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

La inn protest

NRK la inn klage og krevde ny prøve etter lys- og lydproblemene, men klagen tas ikke til følge. Det opplyser Karlsen til VG.

LED-masken har blitt varemerket til låtskriver og produsent Steen, som nå krysser fingrene for at alt går som det skal under kveldens sending.

Norge stiller som land nummer 12, og møter blant andre motstand fra Danmark. Under den første semifinalen gikk Sverige, Armenia, Moldova, Hellas, Australia, Polen, Portugal, Aserbajdsjan, Kypros og Belgia videre til storfinalen.

Fjorårsvinner og arrangør Ukraina er direkte kvalifisert til finalen, sammen med «de fem store» i EBU – Storbritannia, Italia, Spania, Tyskland og Frankrike. Italia er den soleklare favoritten, foran Bulgaria, Portugal og Sverige.

MGP-VINNERE: Aleksander Walmann og Joakim With Steen blir grillet i kunnskapsquiz om hverandre. Video: Bjørn Langsem / Ingrid Cogorno Vis mer