Eurovision Song Contest 2017:

Norge gikk videre til finalen i Eurovision Song Contest

Torsdag kveld ble de ti siste finalistene i årets Eurovision Song Contest avgjort - og Jowst er blant dem.


KLARE FOR FINALE: Jowst blir å se i lørdagens finale i Eurovison. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLARE FOR FINALE: Jowst blir å se i lørdagens finale i Eurovison. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

KIEV/OSLO (Seoghør.no): Lørdag kveld møtes 26 nasjoner til årets finale i Eurovision Song Contest, som arrangeres i Kiev International Exhibition Centre.

Torsdag kveld ble det endelig klart akkurat hvilke land som skal knive om førsteplassen i finalen, da publikum avga sine stemmer under årets andre og siste semifinale.

Etter en svært variert semifinale - både når man snakker om kvalitet og kreativt uttrykk - kunne programlederne annonsere de ti siste finalistene:

Bulgaria, Hviterussland, Kroatia, Ungarn, Danmark, Israel, Romania, Norge, Nederland og Østerrike.

Norges store Eurovision-håp, Jowst, var ikke blant de store oddsfavorittene og måtte levere varene for å sikre seg finaleplass - selv om Joakim With Steen (27) og Aleksander Walmann (31) er sikre på å gå videre.

Semifinalen åpnet med en medley av ESC-hits, og der var Alexander Rybaks (30) vinnerlåt fra 2009, «Fairytale», blant de fremhevde bidragene.

- Dette var åpninga vi trenger. Magisk, den viser hvorfor noen vinnere er universelle. De kan velge blant over 60 låter og en er Rybak. Da må vi gråte litt, sier tidligere MGP-general Per Sundnes (50) til Dagbladet.

Ti av totalt 18 håpefulle semifinalister gikk videre til den store finalen. Der møter de ti finalister fra tirsdagens semifinale - inkludert Sverige - samt vertsnasjonen Ukraina, og «de fem store» EBU-landene Italia, Spania, Frankrike, Storbritannia og Tysland.

- Se opp for denne

Men det var ikke Jowst og «Grab The Moment» som åpnet Eurovision-ballet torsdag kveld - det var det Tijana Bogićević (35) fra Serbia og «In Too Deep» som gjorde.

Bogićević var, i likhet med et utall av de andre kvinnelige artistene, iført en lang, hvit kjole på scenen. Det lite originale sceneantrekket ble imidlertid delvis veid opp av en mannlig danser som kom med noen relativt kreative krumspring.

- Dette er drum'n'bass med serbiske elementer. Men miksen er litt skjev, med høy vokal og lav musikk, mener Per Sundnes.

Saken fortsetter nedenfor.

Nathan Trent (25) fra Østerrike og låta «Running On Air» var andre semifinalist ut, sammen med en slags måneformet diskokule som utvilsomt skulle illustrere at han løp oppi atmosfæren.

Trent lå på 8. plass på bettinglistene før semifinalen, ifølge Eurovision World, men Sundnes er ikke helt med på notene.

I HELHVITT: Tijana Bogićević fra Serbia er ikke alene om å ha valgt hvitt på ESC-scenen i år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I HELHVITT: Tijana Bogićević fra Serbia er ikke alene om å ha valgt hvitt på ESC-scenen i år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det hjelper ikke med en sånn Donna Summers-disco-halvmåne, den er litt for døll, sier den frittalende MGP-eksperten.

Saken fortsetter nedenfor.

Jana Burčeska (23) fra Makedonia og låta «Dance Alone» sørget derimot for fesstemning både i salen og på presserommet i Kiev. Burčeska glitret, sang og danset selvsikkert, og Sundnes tror bidraget kan hevde seg.

- Det er fattigmannsdisko, men den blir skummel. Se opp for denne, spår han.

OGSÅ I HVITT: Nathan Trent fra Østerrike framførte låta «Running On Air» på en glitrende måne, han også i et helhvitt antrekk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OGSÅ I HVITT: Nathan Trent fra Østerrike framførte låta «Running On Air» på en glitrende måne, han også i et helhvitt antrekk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Romanias bidrag, Ilinca Băcilă (18) og Alex Florea (25) med låta «Yodel It!», har både vært en oddsfavoritt og en publikumsfavoritt - og satte store deler av presserommet i fyr og flamme under sin framføring.

- Det er dette som er Eurovision: «Sound of Music» møter Dracula i Romania. Den beste framføringen deres så langt, uten at det sier mye om kvaliteten. Vi trenger den i finalen, mener Sundnes.

Saken fortsetter nedenfor.

- Jeg tror ikke det hjalp å fjerne meg

Et annet bidrag som skilte seg ut i den andre semifinalen, var Joci Pápai (35) fra Ungarn med låta «Origo». Hans særegne syngemåte - med innslag av rap - har gjort ham bemerket, men Per Sundnes mente at han ikke levde helt opp til forventningene.

GØYALT: Romanias Ilinca og Alex Florea, komplett med kanoner, jodling og rapping, fikk nesten taket til å løfte seg på ESC-arenaen i Kiev torsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GØYALT: Romanias Ilinca og Alex Florea, komplett med kanoner, jodling og rapping, fikk nesten taket til å løfte seg på ESC-arenaen i Kiev torsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
DISKO: Jana Burčeska skilte seg ut i sort, kort frynsedrakt, og skapte god stemning med låta «Dance Alone». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DISKO: Jana Burčeska skilte seg ut i sort, kort frynsedrakt, og skapte god stemning med låta «Dance Alone». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Sceneregien ødelegger. Det kunne vært spennende, men det faller, sier Sundnes.

Heller ikke bidraget til Irland, Brendan Murray (20) og «Dying To Try», vekket begeistring hos Sundnes. Kanskje ikke så overraskende - Sundnes slaktet låta i NRK-programmet «Adresse Kiev», ble klaget inn til EBU av den irske delegasjonen og dermed vraket fra fagjuryen.

Det har imidlertid ikke skremt ham fra å rette krass kritikk mot låta:

- 2013 var siste finale og forblir det. Jeg tror ikke det hjalp å fjerne meg. Sisteplass, fastslår Sundnes.

- Det sykeste jeg har følt på kroppen

San Marinos bidrag, Valentina Monetta og Jimmie Wilson med «Spirit Of The Night», har ligget nederst på bettinglistene, men skapte uansett partystemning i beste, hemningsløse ESC-stil.

KJEDELIG: Irlands Brendan Murray framførte balladen «Dying to Try» under en fin luftballong-rekvisitt, men Per Sundnes tror han ender på sisteplass. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KJEDELIG: Irlands Brendan Murray framførte balladen «Dying to Try» under en fin luftballong-rekvisitt, men Per Sundnes tror han ender på sisteplass. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Per Sundnes er imidlertid ikke imponert over framføringen:

- Det beste man kan si om San Marino er at det er paljett-aerobic, det er perfekt oppvarming for kule, norske gutter.

Og etter MGP-ekspertens mening leverte Jowst varene da de kom på scenen.

- Blir vi for bra for denne konkurransen? Vi ligger perfekt til, for de rundt oss i semifinalen er jevnt over fårlige. Bra jobba av gutta, sier Sundnes.

Etter noen nervepirrende generalprøver før semifinalen, der lysmaska til Joakim With Steen sviktet, er både han og Aleksander Walmann strålende fornøyde med gjennomføringen.

- Det er det sykeste jeg noensinne har følt på kroppen, sier sistnevnte til Dagbladet fra «greenroom».

- Det gikk helt fantastisk bra!! Alt stemte! sier With Steen.

Svensk musikkredaktør slakter Norge

Andreas Nunstedt, musikkredaktør i den svenske avisa Expressen, er imidlertid ikke begeistret i det hele tatt.

- Jeg håper Norge går videre til finalen, slik at de kan komme på sisteplass igjen, sier han til Dagbladet på presserommet i Kiev.

I likhet med Sundnes peker han på at bidragene foran den norske duoen er svake, og Nunstedt mener at Norge må håpe på at dét får dem videre til finalen.

- Jeg har det kjedelig når jeg hører på Jowst. Det er tre, kjedelige minutter av livet jeg aldri får tilbake. Det skjer ingenting på scenen, og den masken som stråler tilfører ingenting, mener han.

Saken fortsetter nedenfor.

Jodling, rapping - og snorking

Før den andre semifinalen begynte, var Bulgaria og Kristian Kostov (17) den sterkeste oddsfavoritten, med balladen «Beautiful Mess».

Kiev 20170510 :  Eurovision 2017. JOWST , Joakim With Steen (t.v.) og Aleksander Walmann på generalprøven i Melodi Grand Prix 2017 med sangen «Grab the Moment». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Kiev 20170510 : Eurovision 2017. JOWST , Joakim With Steen (t.v.) og Aleksander Walmann på generalprøven i Melodi Grand Prix 2017 med sangen «Grab the Moment». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kostov har for øvrig vekket oppsikt i musikkonkurransen fordi han er født i Moskva, og som deltaker i russiske «The Voice Kids» i 2014 opptrådte han på Krim-halvøya.

Romanias bidrag, Ilinca Băcilă (18) og Alex Florea (25) med låta «Yodel It!», har også ligget høyt oppe på bettinglistene. Det fargerike bidraget deres, som byr på både jodling, rapping og et par smått kontroversielle kanon-rekvisitter, er blitt en snakkis blant ESC-fansen.

Dagbladets egen «MGP-general», Anders Grønneberg, ga låta terningkast én i sin gjennomgang av låtene i den andre semifinalen. Likevel spådde han finaleplass på Romania.

Anja Nissen (21), som er født og oppvokst i Australia med danske foreldre, har også ligget relativt høyt på bettinglistene med Danmarks bidrag - «Where I Am». Grønneberg lot seg imidlertid ikke imponere, omtalte låta som kjedelig og skrev: «Kan brukes som innsovingsmedisin - eller som mild tortur».

Da panelet i NRK-programmet «Adresse Kiev» vurderte årets bidrag til Eurovision Song Contest, var det israelske Imri Ziv (25) og gla'låta «I Feel Alive» som fikk høyest poengsum. Han har ikke ligget helt øverst på bettinglistene, men kort tid før semifinalen lå han og vaket komfortabelt på 6. plass over oddsfavorittene.

Tekniske problemer

Jowst og den norske delegasjonen hadde ikke den aller beste oppladningen til semifinalen. Lysmaska til With Steen, som er blitt Jowst' signatur på scenen, virket ikke under noen av de to generalprøvene.

Og fagjuryen i ESC avla sine stemmer basert på onsdagens siste generalprøve. NRK leverte en klage til Den europeiske kringkastingsunion for å få gjøre prøven på nytt, men klagen ble ikke tatt til følge.

Da With Steen og Walmann stod på scenen under den aller siste generalprøven torsdag ettermiddag, virket heldigvis LED-maska som den skulle igjen.

- Det var herlig! Jeg var veldig skeptisk før vi gikk på scenen. For alt så ut til å være i orden, men jeg visste at vi ikke fikk sjekka det ordentlig før vi faktisk var på scenen, for det er der det riktige signalet blir sendt til maska. Så jeg var veldig spent, sa Joakim With Steen etter den siste prøven før semifinalen.

LES OGSÅ: - Har ståltrua på at de når langt

MGP-VINNERE: Aleksander Walmann og Joakim With Steen blir grillet i kunnskapsquiz om hverandre. Video: Bjørn Langsem / Ingrid Cogorno Vis mer