<strong>EVENTYRLIG:</strong> Alexander Rybaks «Fairytale» gav gjenlyd i Moskva lørdag kveld. De norske telefonstemmene ble derimot ikke hørt. Foto: STELLA PICTURES
EVENTYRLIG: Alexander Rybaks «Fairytale» gav gjenlyd i Moskva lørdag kveld. De norske telefonstemmene ble derimot ikke hørt. Foto: STELLA PICTURES Vis mer

Nordmenn stemte forgjeves under Grand Prix-finalen

Teknisk feil gjorde at bare juryen ble hørt.

Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Det norske folks telefonstemmer under lørdagens finale i Eurovision Song Contest i Moskva, ble ikke tatt med i beregninga da poengene ble utdelt.

I stedet var det den norske fagjuryen som ene og alene bestemte hvilke land som fikk nyte godt av de norske poengene.

Dette melder Ny Tid i dag, og opplysningene blir bekreftet av NRKs delegasjonsleder Stian Malme.

- Det er European Broadcasting Union (EBU) som har hatt en teknisk feil med sin teleleverandør Digame, sier Malme til Dagbladet.

Prosjektleder Eva Gransæter i NRKs underholdningsavdeling, som også hadde ansvaret for fagjuryen hjemme i Norge, bekrefter at NRK ble underrettet om feilen mandag denne uka.

- Dersom det er tekniske problemer, skal juryens stemmer telle 50 prosent. Så dette er helt forskriftsmessig, tenkt igjennom og vurdert. Vi så ingebn grunn til å gå ut med dette, da dette er slik det fungerer, sier Gransæter til Dagbladet.

Delegasjonsleder Stian Malme synes det hele er beklagelig.

- Det triste er at folk har brukt mye penger på dette, sier Malme.

Dermed var det kun juryens stemmer Stian Barsnes Simonsen leste opp da han kom på skjermen som sistemann av 42 land den 16. mai.

Ifølge delegasjonsleder Malme skal ikke NRK ha vært direkte involvert i innhenting og opptelling av de norske telefonstemmene - og de tallene som Barsnes Simonsen leste opp, skal ha kommet på fax fra Tyskland.

Den norske fagjuryen besto av Ellen Marie Steen (Nitimen), Jørn Johansen (programredaktør P4), Elisabet Davidsen (prosjektleder for musikk i Kulturavdelingen til P2), Arne Martin Vistnes (journalist i Radio Norge) og Vivi Stenberg (vaktsjef og sjefsprodusent i NRK Lydverket).

Det kostet fem kroner å stemme lørdag kveld, og det var mulig å stemme 20 ganger. Ifølge Ny Tid vil disse pengene bli værende i Eurovision-systemet.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer