NYTT SYN PÅ NORDMENN: Etter ti år bosatt i Danmark har Herborg Kråkevik oppdaget at nordmenn kan være temmelig uhøflige i forhold til dansker. Samtidig har hun lært å sette pris på nordmenns sans for inderlighet og høytidelighet, som hun mener de Foto: SCANPIX
NYTT SYN PÅ NORDMENN: Etter ti år bosatt i Danmark har Herborg Kråkevik oppdaget at nordmenn kan være temmelig uhøflige i forhold til dansker. Samtidig har hun lært å sette pris på nordmenns sans for inderlighet og høytidelighet, som hun mener de Foto: SCANPIX Vis mer

- Nordmenn er ikke blitt høfligere etter 22. juli

Etter ti år i Danmark har Herborg Kråkevik fått et litt annet blikk på gamlelandet.

Publisert
SEHER.NO: Den norske artisten og skuespilleren Herborg Kråkevik (38) hadde stor suksess med album som «Herborgs Verden» og «Herborgs Songbok» rundt år 2000. Deretter flyttet hun til Danmark i ti år.

Nå har den folkekjære sangeren vendt tilbake til gamlelandet. Sammen med den danske juristen Esben Hvam og døtrene Agnes (8) og Petra (2) har hun flyttet til Briskeby i Oslo. Et tiår i et annet land har fått henne til å innse hvor uhøflige nordmenn faktisk kan være. Blant annet denne innsikten er blitt til forestillingen «Kjære landsmenn», som har premiere i november.

- Forestillingen handler om hvordan Norge er sett utenfra. Jeg merker at nordmenn er uhøflige. Vi har for eksempel ikke vent oss til å ha en storby, vi venter ikke til folk har gått av trikken før vi går på. Det er det full orden på i København, sier hun til Dagbladet Søndag.

Tre dager etter de tragiske hendelsene den 22. juli sang Kråkevik «Til ungdommen» foran et hav av hundretusener av mennesker og blomster på Rådhusplassen i Oslo. Og dagen etter konserten gikk hun rundt i Oslos gater, i hennes kommende hjemby.

- Jeg merket at folk plutselig var utrolig vennlige mot hverandre. De smilte og reiste seg for folk på trikken. Nå er nordmenn forandret, tenkte jeg. Men etter at jeg flyttet hit skjønte jeg at det er «same old shit» igjen. Uhøfligheten er tilbake. Men det er veldig menneskelig. 22. juli er et godt eksempel på hvor raskt vi tross alt kommer tilbake til hverdagen, påpeker hun videre.

Til Seher.no har Kråkevik imidlertid understreket at hennes ferske forestilling i stor grad er som et kjærlighetsbrev til Norge. Årene i Danmark har nemlig også fått henne til å innse hvor glad hun tross alt er i hjemlandet sitt.

- Stykket er skrevet som et kjærlighetsbrev til Norge, men det blir en del kjeft å få også, har hun uttalt til Seher.no.

Herborg Kråkeviks danskinfluerte skråblikk på nordmenn kan du få med deg i «Kjære landsmenn» på Det Norske Teatret i Oslo fra 19. november.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Tvunget til å legge seg under kniven   

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer