VIL SLUTTE: - Jeg vet at det er helsefarlig å røyke, sier Sven Nordin. Han raser mot reklameforbud for røykeslutthjelpemidler. Foto: SCANPIX
VIL SLUTTE: - Jeg vet at det er helsefarlig å røyke, sier Sven Nordin. Han raser mot reklameforbud for røykeslutthjelpemidler. Foto: SCANPIX Vis mer

Nordin langer ut mot politikerne

Sven Nordin klarer ikke å slutte å røyke uten hjelp.

SEHER.NO: - Jeg vet at det er helsefarlig å røyke, og jeg vil gjerne slutte, men jeg trenger åpenbart litt kraftigere drahjelp enn bøker og kurs, sier Sven Nordin (51) til Seher.no.

I forbindelse med Verdens røykfrie dag 31. mai, deler han sine røykeslutterfaringer med Seher.nos lesere. Skuespilleren har røykt i 20 år, men klarer ikke å legge vekk sigarettene.

- Jeg har forsøkt alt fra egen vilje, selvhjelpsbøker til nikotintyggegummi, men har dessverre sprukket selv om jeg la min aller beste vilje til, sier Sven Nordin til Seher.no.

Nå langer den Brand-aktuelle skuespilleren ut mot norske politikere som forbyr reklame av enkelte røykeslutthjelpemidler.

- Helt tilfeldig har jeg nå fått vite om at det også finnes medisiner som gjør at 1 til 2 røykere klarer å stumpe røyken for godt. Men norske politikere nekter meg altså tilgang til denne type informasjon fordi dette er medisin man må til legen for å få, sier han.

For Sven Nordin er det et paradoks at politikere har godkjent et behandlingsalternativ, men at det ikke er lov å reklamere for det - når det på en annen side er lov å reklamere for preparater som inneholder nikotin og smertestillende midler som i verste fall kan føre til dødsfall.

- Jeg synes det må være bedre at legemiddelindustrien tjener noen kroner på å hjelpe folk til å slutte å røyke enn at tobakksindustrien skal tjene penger på å påføre folk livstruende sykdom, sier Nordin og understreker at cirka 7000 mennesker dør årlig av røykerelaterte sykdommer i Norge.

Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Statens legemiddelverk, forklarer at norsk regelverk sier at det er lov å reklamere for reseptfrie, men ikke for reseptbelagte preparater.

- Det følger en del bivirkninger ved disse røykesluttpreparatene det her er snakk om og de skal bare brukes i samråd med lege. Derfor er de reseptbelagt, sier Madsen til Seher.no.

Han forteller om en rapport fra USA som avdekket overraskende mange bivirkninger av et av preparatene kalt Champix.

- Det har skapt bekymring at legemiddelet kan gi alvorlige psykiske bivirkninger som depresjon og selvmordstanker, sier avdelinsoverlegen.

LES OGSÅ: Patrick røyker fortsatt