Ebba Rysst Heilmann:

- Noen ting som ikke hang på greip

Ari Behns kjæreste snakker ut om det første døgnet de tilbrakte sammen i ny podkast.

LETTER PÅ HJERTET: I den nye NRK-podkasten «Ari» forteller Ari Behns kjæreste Ebba Rysst Heilmann om det første døgnet de tilbrakte sammen i 2016. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
LETTER PÅ HJERTET: I den nye NRK-podkasten «Ari» forteller Ari Behns kjæreste Ebba Rysst Heilmann om det første døgnet de tilbrakte sammen i 2016. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag morgen ble podkasten «Ari» sluppet av NRK. I den forteller kjæresten Ebba Rysst Heilmann (36) og lillesøsteren Anja Bjørshol om Ari Behn. Podkasten tar sikte på å forstå den avdøde kunstneren, og å forklare hvorfor det ble vanskelig for ham å leve.

Historieforteller og journalist Joachim Førsund (50) står bak podkasten. Det var også ham som skapte den mye omtalte podkasten «Koht vil leve», hvor man fikk følge Christine Kohts (53) kamp mot kreften.

Vil bidra til mer kunnskap

Han har selv intervjuet Behn flere ganger, og det er utgangspunktet i å lage podkasten, står det i pressemeldingen fra NRK. Det er altså med hjelp av de to kvinnene i Behns liv han forsøker å forklare personen som de aller fleste nordmenn hadde et forhold til.

De to forteller at de ønsker å bidra til mer kunnskap og flere historier som involverer selvmord. Bjørshol forklarer overfor NRK at støtten de selv fikk hjalp dem gjennom et vanskelig 2020.

Totalt slapp NRK to episoder av «Ari»-podkasten torsdag morgen. I den første episoden med navn «Suiten på Continental» forteller Ebba Rysst Heilmann om det første døgnet hun og Behn hadde sammen.

De møttes for første gang da hun gikk i barnehagen, og så hverandre ikke igjen før hun var voksen. Faren hennes hadde imidlertid kontakt med Behn. Han var advokat og ekspert på menneskerettigheter og de møttes ofte til lunsj, blant annet før sommeren i 2016.

ARI BEHN: NRK kommer med en ny serie om Ari Behn og kunsten hans. Vis mer

- Sa han var livredd for å dø

Den samme sommeren tilbrakte Rysst Heilmann og Behn sitt første døgn sammen. De hadde sendt meldinger fram og tilbake, men hun tenkte ikke at det var noe flørting mellom dem.

De ble til slutt enige om å møtes på suiten til Behn på Hotel Continental. Frem til de skulle møtes var hun sikker på at det ikke kom til å bli noe av, men det ble det.

Da hun mannet seg opp til å gå opp til hotellrommet, innrømmer hun i podkasten at hun vurderte å snu. Etter litt betenkningstid banket hun på døra og Behn åpnet med to champagneglass i hendene med åpne armer. Den dagen skravlet de i timesvis.

RØRENDE TALE: Ebba Rysst Heilmann, Ari Behns kjæreste fra 2016, hedret Behn da venner og familie samlet seg på Theatercaféen etter bisettelsen 3. januar i fjor. Vis mer

- Jeg skjønte at det var noen ting som ikke hang på greip med ham på samme tid. Det skjedde veldig fort. At begge fikk følelsen av at vi må være mer sammen. Han skjønte meg og jeg skjønte ham også, men vi sa ikke noe. Det ble ikke sagt, forteller hun.

Dagen etter våknet Rysst Heilmann på sofaen på hotellrommet. Behn kom inn og sa han hostet blod og var livredd. Han trodde det hadde noe å gjøre med øret han hadde operert på Rikshospitalet den sommeren.

- Det begynte allerede da, de plagene han hadde. Han sa han var livredd for å dø og livredd for å bli invalid, og egentlig livredd for å bli gal.

EPISODE 5: I denne episoden av «Jan Thomas pusser opp» blir vi vitne til at Ari Behn, like før sin bortgang, overrasket Jan Thomas med en helt spesiell gave. Vis mer

Behn dro på Rikshospitalet og de møttes tilbake på hotellet igjen samme dag. Da møtte Rysst Heilmann en begeistret Behn som snakket om livet de to skulle ha sammen. Rysst Heilmann gikk etter hvert inn på badet og da hun så seg i speilet tenkte hun på at hun hadde to valg; å bli eller å gå.

- Men så slo det meg like fort at jeg skulle bli. Jeg visste at det var viktig å være der. Det var viktig for meg og for Ari. Det kom så himla fort at jeg kan ikke forklare det. Så da bestemte jeg meg for at jeg skulle bli.

Hadde det i bakhodet

I den andre episoden av Ari-podkasten, som har fått navnet «Vridd», snakker Rysst Heilmann om hvordan Behn sjonglerte det å være alenepappa, forholdet til henne og karrieren sin etter skilsmissen med prinsesse Märtha Louise (49).

Rysst Heilmann tror det var mye fint som Behn savnet eller som han var lei seg for at han hadde mistet etter skilsmissen.

- Jeg tenkte alltid på at det er en grunn til at man blir separert og en grunn til at man kan finne tilbake til hverandre. Jeg hadde også tatt den vurderingen om at det kunne skje, sier hun ærlig i episoden.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

På spørsmål fra Førsund om hun var redd for at Behn og prinsessen skulle finne tilbake til hverandre, svarte hun:

- Jeg var ikke redd fordi jeg tenkte at jeg er veldig glad i at folk holder sammen. Jeg synes det hadde vært fint egentlig.

Gode minner

Rysst Heilmann forklarer videre at forholdet uansett hadde vært verdt det på bakgrunn av alle de fine samtalene hun kunne ta med seg.

Det har gått over et år siden Behn gikk bort. Overfor Se og Hør beskriver Rysst Heilmann de gode minnene hun sitter igjen med, blant annet kveldene hvor de to malte, skrev og leste opp tekster for hverandre.

- Ari malte og var i sin egen verden, og ropte på meg for at jeg skulle se og vurdere det han hadde gjort med musikk av alle slag, stearinlys og nydelig stemning, sier hun.

- Og da vi kjørte Jeep på Island. Det var bare Ari og meg som kjørte rundt i det fantastiske landskapet der. Vi sang sanger som kom på radioen, og jeg følte meg som verdens heldigste kvinne. Den bilen var helt rå, og det var den mannen som kjørte den også, fortsetter hun.

LES OGSÅ: - Jeg hadde ikke greid det

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer