FIN UTSIKT: New York fra oven MÅ du få med deg. Foto: All Over
FIN UTSIKT: New York fra oven MÅ du få med deg. Foto: All OverVis mer

New York fra innsiden

Få nordmenn kjenner New York like godt som komiker Freddy Kjensmo. Her er hans beste innsidetips!

SEOGHØR.NO: Når Freddy Kjensmo ikke turnerer med humorshowene sine, liker han å dra på hytta. Hytta er imidlertid ikke som andre hytter - «hytta» til Freddy heter New York City!

Nå har han skrevet og utgitt boken «Freddys New York - litt mer enn en guidebok» der han deler av all sin kunnskap om verdensbyen. Freddy har vært i New York mer enn 30 ganger siden 2000, i kortere og lengre perioder, og boken inneholder følgelig massevis av gode innsidetips og «hemmeligheter». Den er også pepret med QR-koder som gjør at du med mobiltelefonen til hjelp får en interaktiv opplevelse i tillegg til alt du vanligvis får ut av en guidebok.

- New York er farger, tivoli, sirkus, lukter, kjente landemerker og energi. Selvfølgelig er det en stor, hektisk og bråkete by, men det er også en snill og sjenerøs by. I tillegg er det en by som må og vil brukes.

BOKEN: Freddys New York er en guidebok full av innsidetips.
BOKEN: Freddys New York er en guidebok full av innsidetips. Vis mer

- Første gang jeg satte mine ben her følte jeg at jeg var hjemme og at noe falt på plass. Jeg har alltid vært utrolig fascinert av Amerika, forklarer han.

Men alle besøkene til tross har han ikke kjøpt leilighet eller «hytte».

- Jeg har et fast rom på et fast hotell hvor de kjenner meg godt og tar vare på meg på beste vis.

Her følger Freddys ti utvalgte tips til Se og Hørs lesere. De kan komme svært godt med uansett om du bare er i New York noen få dager før du skal videre, eller legger hele ferien hit.

Beste restaurant

Danji er en bitteliten koreansk restaurant med en stjerne i Michelinguiden. De serverer lekre små tapasaktige retter, og råvarene er kortreiste og økologiske. Ikke er det spesielt dyrt heller. Helt super mat å dele. Min favoritt er Danjis koreanske versjon av såkalte «sliders», små hamburgere. Se en video av at smaksløkene mine danser samba på Danji her.

NAM NAM: En av Freddys favorittrestauranter er Danji.
NAM NAM: En av Freddys favorittrestauranter er Danji. Vis mer

Adresse: 346 West 52 Street, mellom 8th og 9th Avenue.

Gøyeste ting for barn

Sony Wonder Technology Lab kan barn lære om teknologi, leke med ekte roboter, lære å bruke et kamera og masse annet spennende. Det gjelder å sette av god tid, for her kan man fort bli en stund. Og selvfølgelig er det like morsomt for duppedingsglade pappaer.

Adresse: På hjørnet av 55 Madison Avenue og 56 Street

 
Kjærestetipset

New York er en perfekt kjæresteby. Reiser du med din elskede er det obligatorisk å gå over Brooklyn Bridge, og midt på broen må dere stoppe for å kysse. Mange henger fra seg en hengelås som symbolet på sin kjærlighet.

NB. Ikke glem å fotografere skylinen samt legge ut en «selfie» på Facebook.

KJÆRESTEBROEN: Du og kjæresten bør dra til Brooklyn Bridge. Superromantisk, ifølge Freddy.
KJÆRESTEBROEN: Du og kjæresten bør dra til Brooklyn Bridge. Superromantisk, ifølge Freddy. Vis mer

Beste shoppingtips

New York er et gedigent shoppingmekka. Blant annet er klær og sko mye billigere enn hjemme. Siste modell av Nike joggesko får du til en tredjedel av prisen. På det kjempestore varemagasinet Macy's kan du kjøpe ekte Levi's-bukser til under 60 dollar. Macy's er så stort at det fyller et helt kvartal.
Gå til det som heter Visitor Center på Macy's og fortell at du ønsker et rabattkort. Dette er noe alle utlendinger kan få. Da får man ytterligere 10 % rabatt på en mengde varer som i utgangspunktet er rimelig.

Adresse: 7th Avenue og 34 Street

VERDENS STØRSTE: Macy's er stedet, et kvartal med  shopping i toppklasse. Foto: All Over
VERDENS STØRSTE: Macy's er stedet, et kvartal med shopping i toppklasse. Foto: All Over Vis mer

Den ultimate juleopplevelsen

I Norge sier mange at det ikke er skikkelig jul før man hører Sølvguttene synge. For newyorkere er det ikke jul uten et besøk i berømte Radio City Music Hall for å se forestillingen Radio City Christmas Spectacular. På scenen finner man dansekompaniet Rockettes som har holdt det gående siden 1932 og er utrolig populære. Showet følger tidstrenden og deler av showet er også i 3D. Helt fantastisk! Dette får man julestemning av. Anbefales til store og små.
 

Sommertipset

Etter en snau time med subwayen fra Manhattan kommer du til Coney Island. Coney Island har en diger sandstrand for bademoro i Atlanterhavet, det er tivoli, spennende butikker, spisesteder, sirkusforestillinger og masse annet gøy. Du kan ta linje D, F, N eller Q rett ut. Dette er herlig på en glovarm sommerdag.

FRISTED: Coney Island er stedet newyorkerne drar for å slappe av. Foto: All Over
FRISTED: Coney Island er stedet newyorkerne drar for å slappe av. Foto: All Over Vis mer


New York fra luften

Det er mange måter å se New York ovenfra på. Det går an å ta helikopterturer fra Battery Park eller man kan besøke en skyskraper med utsiktsplatå. Mange sier at det er mindre kø og bedre utsikt fra Rockefeller Center enn Empire State Building. Det stemmer nok, men du MÅ jo besøke den berømte skykskraperen der King Kong klatret til topps. Det er bare å stille seg i kø for å bli fraktet opp til 86. etasje.

Adresse: 350 5th Avenue mellom 33 og 34 Street

FIN UTSIKT: New York fra oven MÅ du få med deg. Foto: All Over
FIN UTSIKT: New York fra oven MÅ du få med deg. Foto: All Over Vis mer

En annerledes teateropplevelse

Er du i New York på en onsdag anbefaler jeg en tur til Apollo Theater. Det ligger i Harlem og kan kombineres med et herlig restaurantbesøk og skikkelig sørstatsmat på Silvia's. Silvia serverer fried chicken og soul food av ypperste kvalitet. Deretter går du på Apollo Theater og amatørkveld. Det var på Apollo's Amateur Nights at Micheal Jackson og Jackson Five ble oppdaget, og det var her Bill Cosby opptrådte før noen visste hvem han var. Kvelden er lagt opp som en utslagskonkurranse der det er lov å bue og applaudere så mye man vil. Kanskje ser du morgendagens store stjerne her? Utrolig morsomt!

Adresse (husk å kjøpe billetter på forhånd): 253 West 125 Street

The Highline

Et av New Yorks nyere underverker. Intet mindre enn en 1,6 kilometer lang park bygget på et gammelt jernbanespor som går over Manhattan fra tre kvartaler nedenfor 14 Street i Meatpacking District og opp til 30 Street. Dette er på vestsiden mellom 10th og 11 Avenue. Like spektakulært om dagen som på kvelden. Det finnes benker å sitte på, nydelige blomster, planter og en fantastisk utsikt. Newyorkerne elsker sin Highline, og det kommer sikkert du til å gjøre også.

HEVET OVER BYEN: The High Line er navnet på parken som er lagt der en gammel jernbanelinje gikk, hvor du kan spasere fra bydel til bydel. Foto: All Over
HEVET OVER BYEN: The High Line er navnet på parken som er lagt der en gammel jernbanelinje gikk, hvor du kan spasere fra bydel til bydel. Foto: All Over Vis mer

Humortipset

En av de meste kjente humorklubbene på Manhattan. Gotham Comedy Club har flere scener og mange show hver kveld. Både nybegynnere, morgendagens stjerner og etablerte komikere står på plakaten. Går du på et av showene tidlig på kvelden kan du oppleve at stjerner som Louis C.K eller Jerry Seinfeld uannonsert hopper opp på scenen for å teste ut nye tekster.

Adresse: 208 West 23 Street, mellom 7th og 8th Avenue.

Flere tips finner du på hjemmesiden til Freddy.

LES OGSÅ: 10 på topp i Barcelona