- Nesten umulig å få superstjernene

Derfor må Nobelkonserten nøye seg med «midt på treet»-artistene...

«MIDT PÅ TREET»: Sivert Høyem, Florence Welch fra «Florence + The Machine», Herbie Hancock, Colbie Caillat, Elvis Costello og Robyn. Foto: Scanpix / All Over
«MIDT PÅ TREET»: Sivert Høyem, Florence Welch fra «Florence + The Machine», Herbie Hancock, Colbie Caillat, Elvis Costello og Robyn. Foto: Scanpix / All Over Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: Hvert år knytter det seg stor spenning til hvilke artister som skal opptre på den årlige Nobelkonserten i Oslo spektrum den 11. desember.

Tidligere år har verdensstjerner som Paul McCartney, Mariah Carey, Rihanna, Diana Ross og Tina Turner og Lionel Richie stått på Nobel-scenen, og forventingene til artistlisten er derfor skyhøye hvert år.

Tirsdag denne uken ble det klart at vår egen Sivert Høyem og svenske Robyn opptrer under årets Nobelkonsert. Disse slår følge med Elvis Costello, «Florence + The Machine», Herbie Hancock og Colbie Caillat.

Nå reagerer flere av landets musikk-synsere på at årets artister ikke lever opp til nivået på tidligere Nobelkonserter.

- Jeg vil si at line-upen dette året er midt på treet. Det mangler en indrefilét eller to. Det mangler rett og slett et par verdensstjerner, sier musikksjef i NRK P3 Håkon Moslet til Seher.no.

Moslet tror det kan ha med markedsdreiningen fra platesalg å gjøre.

- Jeg har inntrykk av at konserten har vært midt på treet de siste årene. Jeg tror det kan ha litt med markedet å gjøre. Økonomien er flyttet over til livemarkedet etter at platesalget har gått ned. Da skal det mer til for at de gidder å komme og spille gratis for en eller annen som de aldri har hørt om, sier han til Seher.no.

Moslet får støtte av kollega Asbjørn Slettemark.

- Det mangler den ene store nye popartisten av Rihanna-størrelse, og det er heller ikke den ene store internasjonale artisten, sier Lydverket-general Slettemark til Seher.no.

Daglig leder i Eyeworks Dinamo Odd Arvid Strømstad, som hvert år produserer Nobelkonserten, er ikke enig i kritikken.

- Det er ikke slik at de største stjernene uteblir. Vi sjekker hvem som er tilgjengelig og det er sjelden vi får nei. Hvem som forøvrig er store navn oppfattes veldig individuelt. Årets line-up er bra. På papiret bedre enn i fjor, som likevel ble en fantastisk konsert. Vi ønsker primært artister som er gode liveartister og ikke plateartister, sier Odd Arvid Strømstad til Seher.no.

Men Nobelkonsert-sjefen innrømmer at det er svært vanskelig å få de største artistene til å stille.

- Det har alltid vært veldig vanskelig og egentlig nesten umulig å få de største stjernene. Likevel er Nobelkonserten kanskje det eneste årlige ikke-kommersielle prosjektet som jevnlig tiltrekker seg store navn. Det gjør vi nå også. Ingen av disse får honorar, alle spiller gratis, sier Odd Arvid Strømstad, og påpeker at også årstiden byr på vanskeligheter for artistene.

- Desember er en veldig vanskelig måned fordi de fleste verken er på turné eller vil dra til utlandet i denne perioden, sier Strømstad til Seher.no.

Men selv om musikkviterne synes stjernekvaliteten er for lav før årets Nobelkonsert, er de positive til det musikalske nivået på flere av årets bidrag.

- Robyn, Colbie Caillat og «Florence + The Machine» gir Nobelkonserten et litt overraskende ungt preg. For meg veies mangelen på store stjerner opp av god booking på de unge, fremmadstormende artistene. Dette gjør at det hviler et slør av fornyelse over årets konsert, sier Asbjørn Slettemark til Seher.no.

En ga,mmel Idol-kollega er enda mer begeistret.

- Årets artister er spenstigere enn tidligere år. Endelig går de vekk fra de utrolig kjedelige artistene som «Westlife», og satser på et yngre og mer spennende preg. Jeg synes Nobelkonserten har vært utrolig kjedelig tidligere. Robyn tror jeg vil kunne trekke masse yngre seere, sier musikkviter og tidligere Idol-dommer Thomas Strzelecki til Seher.no.

- Det er veldig kult med Robyn og «Florence + The Machine». Dette er artister som jeg tror vil treffe det yngre publikummet. Herbie Hancock treffer nok godt blant det som er hovedpublikummet, altså voksne, bemidlede mennesker, sier Håkon Moslet.

Ifølge Odd Arvid Strømstad vil to nye navn bli tilført artistlisten, og musikkviterne har klare formeninger om hvem disse bør være.

- U2 er det optimale fredsprisbandet, men urealistisk. Prince i comebackform hadde vært perfekt. Taylor Swift er et nytt stjerneskudd som hadde gitt glitter til konserten. Roger Waters med «The Wall» ville også vært en solid godbit som hadde kledd Nobel veldig, sier Håkon Moslet til Seher.no.

Thomas Strzelecki vil ha mer norsk.

- Jeg synes de burde vise mer spenstige sider av norsk musikk, som for eksempel «Johnny & OnklP» og «Karpe Diem», sier Strzelecki, mens Asbjørn Slettemark er mer i mimre-modus før den storstilte konserten.

- Jeg ville hatt «Led Zeppelin» som spiller «Stairway To Heaven» og Ice Cube som rapper «It Was A Good Day» med «Isley Brothers» som backingband, foreslår Slettemark overfor Seher.no.

Så gjenstår det å se om noen får ønskene sine oppfylt i Oslo spektrum 11. desember.

Bli fan av Seher.no på Facebook her.

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ:
Zwart-suksess i USA

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer