Prins Harry og prins Andrew:

- Nektes å bruke uniform

Både prins Harry og prins Andrew har fått forbud mot å bruke militæruniform.

FORBUD: Under sørgeperioden av dronning Elizabeth får ikke prins Harry bruke militæruniform. Foto: Kirsty O'Connor / POOL / AFP/NTB
FORBUD: Under sørgeperioden av dronning Elizabeth får ikke prins Harry bruke militæruniform. Foto: Kirsty O'Connor / POOL / AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En hel nasjon er i disse dager i sorg etter at dronning Elizabeth gikk bort torsdag forrige uke, 96 år gammel. Hun sovnet fredelig inn på Balmoral i Skottland.

Som følge av dronningens bortgang er det riktignok svært viktig at valg av antrekk passer seg for anledningen, spesielt for de kongelige.

Nå har dronningens barnebarn, prins Harry (37), blitt nektet muligheten til å bruke den tradisjonelle militæruniformen mens han sørger over bestemoren. Det melder en rekke medier, deriblant The Independent.

JUBEL: Da prins William, prinsesse Kate, prins Harry og hertuginne Meghan ankom Windsor i London, ble de møtt med full jubel. Vis mer

For over syv år siden forlot prins Harry det britiske forsvaret, etter at han hadde tjenestegjort i ti år. I løpet av de årene fikk han også erfaring fra frontlinjen i Afghanistan under to tjenesteturer.

Men til tross for hans lange militærkarriere, vil han nå bare være ikledd sjakett (formelt antrekk for menn, journ.anm.) for offisielle arrangementer, inkludert den avdøde monarkens statsbegravelse, ifølge E! News.

Det er nemlig bare arbeidende kongelige som får lov til å kle seg i uniform, ved fem seremonielle anledninger, noe verken prins Harry eller prins Andrew (62) er.

Prins Harry ble nemlig fratatt sine militære æresroller av dronningen, inkludert «Captain General» for Royal Marines - til tross for at han tjenestegjorde i ti år.

KJØRTE AV GÅRDE: Prins Harry har forlatt Balmoral. Video/reporter: Edward Stenlund og Emma Cecilia Eriksson Vis mer

Det skjedde riktignok etter at han og kona, hertuginne Meghan (41), trakk seg tilbake som medlemmer av den britiske kongefamilien helt i starten av 2020.

«Hans ti år i militærtjeneste ligger ikke i uniformen han bruker, og vi ber respektfullt om at fokuset blir på livet og arven etter hennes majestet, dronning Elizabeth II», heter det i en uttalelse fra prinsens talsperson til E! News.

Ifølge Daily Mail har også prins Andrew fått et forbud mot å kle seg i den tradisjonelle militæruniformen. I går kveld dukket han nemlig opp i dress. Det gjorde han mens han stod vakt for dronning Elizabeths kiste i St Giles' katedralen i Edinburgh.

KONTRAST: Prins Andrew er dronningens tredje barn. Han var den eneste som ikke fikk lov til å kle seg i den tradisjonelle militæruniformen. Foto: Jane Barlow / Pool via REUTERS / NTB
KONTRAST: Prins Andrew er dronningens tredje barn. Han var den eneste som ikke fikk lov til å kle seg i den tradisjonelle militæruniformen. Foto: Jane Barlow / Pool via REUTERS / NTB Vis mer

Opprinnelig skulle Andrew, ifølge The Independent, være ikledd en uniform som et «spesielt tegn på respekt» for dronningen, men slik ble det altså ikke.

Hertugen av York var dermed en skarp kontrast til søsknene prinsesse Anne (72) og prins Edward (58) - som hadde på seg militæruniformene sine til den tradisjonelle seremonien Vigil of the Princes.

HETS: En 22 år gammel mann må møte i retten etter å ha hetset prins Andrew under sørgeprosesjonen i Edinburgh mandag 12. september. Video: Twitter. Vis mer

Som følge av reglene rundt antrekkene, var det trolig en påminnelse om prins Andrews lave status. Tidligere i år ble han også fratatt alle titlene sine av dronningen, noe som blant annet grunnet seg i hans koblinger til den beryktede pedofilen Jeffrey Epstein.

LES OGSÅ: Derfor dukker hun ikke opp

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer