Melania Trump:

Nekter for kjøp av egen kolleksjon

Den tidligere førstedamens auksjon har vakt oppsikt. Nå får kjøperen oppmerksomhet.

KRYPTOKRØLL: Melania Trumps kryptokolleksjon har fått kritiske øyne på seg. Foto: Eco Element/UPI/Shutterstock/NTB
KRYPTOKRØLL: Melania Trumps kryptokolleksjon har fått kritiske øyne på seg. Foto: Eco Element/UPI/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Det har vært stille rundt tidligere førstedame Melania Trump (51) etter at ektemannen, Donald Trump (75), tok farvel med Det hvite hus for over et år siden.

På tampen av fjoråret gjorde hun imidlertid et comeback i rampelyset, og det med lanseringen av en kolleksjon av såkalte «non-fungible tokens» (NFT). Dette er unike dataenheter som er lagret på kryptodatabaser som Blockchain.

Første runde av flere annonserte auksjoner inneholdt et digitalt kunstverk, et fysisk maleri og en mye omtalt hatt. Den hvite hatten med bred brem ble brukt under et statsbesøk til det franske presidentparet. Kolleksjonen fikk navnet «The Head of State», og skulle selges samlet.

Auksjonen startet på 250 000 dollar, tilsvarende 2,2 millioner norske kroner. Budgivingen foregikk i kyptovalutaen SOL.

AVSKJED: Melania Trump publiserte 18. januar i fjor en avskjedsvideo på Twitter. Vis mer

Samme kjøper

Det ble i forbindelse med lanseringen opplyst om at en del av salgsinntekten ville doneres til veldedige formål for barn i fosterhjem, samt utvikling av datavitenskap og teknologi.

Auksjonen ble imidlertid ingen suksess. Det skal ha vært fem budgivere, men kolleksjonen gikk bare for rundt 170 000 dollar, noe som tilsvarer 1,5 millioner kroner.

Vinneren av auksjonen ble ikke offentliggjort, så finansavisen Bloomberg har tatt en nærmere titt på hvem som kunne stikke av med den eksklusive kolleksjonen. Og deres undersøkelser viser at kjøperen av kolleksjonen har samme digitale lommebok som selger, med en tredje Blockchain-konto som mellomledd.

VEKKER OPPSIKT: Ivrige Twitter-brukere var overbevist om at USAs tidligere president Donald Trump hadde leid inn en stand-in for Melania Trump. Video: AP Vis mer

Kan øke verdien

Men Melania Trump nekter for å ha kjøpt sin egen kolleksjon. I en uttalelse sier hun:

- Blockchain-protokollen er fullstendig åpen. Derfor kan offentligheten se hver og en transaksjon på Blockchain. Transaksjonen var gjort på vegne av en tredjeparts-kjøper, forklarer hun.

Friheten til å flytte midler mellom digitale lommebøker tilhørende samme eier har gitt muligheten til å kjøpe og selge egne verdier, og på den måten heve prisen kunstig, såkalt «wash trading». Dette er ulovlig med konvensjonelle verdipapirer, men NFT-er er foreløpig i et uregulert marked.

DEBATT: Denne videoen av Melania Trump og ektemannen ble hyppig delt på Twitter. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Om Trumps kolleksjon har økt i verdi etter auksjonen er ikke kjent.

Denne saken ble først publisert på Børsen.no

LES OGSÅ: Røper nye detaljer om «slemme lapper»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer