«Farmen»-festen:

Nekter å godta bot

Fredag kom det endelige svaret fra den omstridte «Farmen»-festen, etter måneder med etterforskning.

FORELEGG: Flere deltakere var i februar på fest i Finnmark. I dag kom politiets beslutning - ikke helt uten reaksjoner. Foto: Foto: Espen Solli / TV 2
FORELEGG: Flere deltakere var i februar på fest i Finnmark. I dag kom politiets beslutning - ikke helt uten reaksjoner. Foto: Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I februar gjennomførte fjorårets «Farmen»-gjeng en sammenkomst i Porsanger i Finnmark. Festen gikk ikke ubemerket hen, siden deltakerne blant annet festet uten å virke særlig opptatt av corona-restriksjonene.

Underveis i sammenkomsten ble det nemlig lagt ut videoer og bilder i flere sosiale medier, blant annet fra en fest der de sto tett i tett og drakk sprit fra samme flaske.

I månedene etter har politiet i Finnmark etterforsket saken, selv om de involverte selv mente at de satte flere tiltak til verks for å kunne gjenforenes på en trygg måte.

I dag konkluderte politiet med at det har blitt gitt to bøter til arrangøren av festen, samt Idrettslaget. De får forelegg på 20 000 kroner hver.

- Etter gjeldende nasjonale regler på tidspunktet var det ikke lov å gjennomføre private arrangement innendørs med flere enn ti personer, opplyser Morten Daae i Finnmark politidistrikt.

INTIMT: En rekke videoer og bilder på sosiale medier av en fest med tidligere «Farmen»-deltakere har skapt reaksjoner. Vis mer

Knusende ro

Beslutningen førte som nevnt til at arrangøren, som i dette tilfellet er Nils Kvalvik, fikk forelegg.

Til Se og Hør forteller han at han ikke aksepterer forelegget.

- Jeg tar det egentlig med knusende ro. Jeg har allerede varslet dem om at jeg ikke aksepterer den.

Han forteller at grunnlaget for at han ikke aksepterer forelegget på 20 000 kroner, er tredelt. Han mener først og fremst at det er fryktelig rart at gruppa aldri ble definert som en kohort.

«FARMEN»-HYTTA: Tonje Garvik vant Farmen i 2018, nå viser hun og kjæresten Lene Sleperud fram «Farmen»-hytta i programmet «I lomma på Silje». Video: Viaplay Vis mer

- Det andre er at vi har fulgt et ekstremt strengt regime i forhold til dette, det er jo strengere enn det som gjennomføres i TV-produksjoner i Norge. Det tredje er at Idrettslaget der hadde tillatelse til å ha 100 stk i lokalet, selv om ikke det betyr noe siden det var maks ti personer. Men deres tolkning var at de hadde lov til å ha arrangementet. Hvis vi da er betegnet som en kohort, noe jeg fremdeles står på, så er ikke det noen sak i det store og det hele. Vi har hatt et vanvittig strengt regime.

Deltakerne tok i løpet av perioden tre coronatester, i tillegg til å være i karantene i ti dager. De andre deltakerne fikk ingen konsekvenser.

- Det synes jeg er helt på sin plass, det er helt greit. Det var tross alt jeg som sto for planleggingen og tok initiativet til å samle penger til den kirka. Det var jeg som sto for hele den biten der.

SKUESPILLERSPIRE: Thale Myhre, kjent fra «Farmen» og «71 grader nord», dukket opp som statist i «Exit». Video: Rød Løper/NRK Vis mer

- Ikke gjort noe ulovlig

- Var det verdt det?

- Det var kanskje ikke verdt det å sende det ut live, men jeg mener fremdeles at vi ikke har gjort noe ulovlig. Det er ikke en fest som ble satt igang klokka tre på natten. Hadde det vært sånn at vi ikke hadde hatt noen restriksjoner i forkant, hadde jeg tatt boten med luen i hånden og innrømmet at vi hadde gjort en feil.

Han påpeker også at en av grunnene til at han ikke velger å akseptere forelegget, er forskjellsbehandling. Han forteller nemlig at både Amedia og Porsanger kommune ved presten, har vært med i planleggingen i forkant, for at de skulle defineres som en kohort i kirken.

SEIER: Dette er vinneren av «Farmen Kjendis». Vis mer

Han mener derfor at hvis gruppen hadde hatt mer makt, eller vært høyere i systemet, så hadde de sluppet unna.

- Derfor er det veldig rart at vi ikke defineres som en kohort etter de klokkeslettene. Det er nå det jeg mener. Det er sikkert mange som er uenig med meg, men det får de bare være.

- Helt på trynet

I de nasjonale retningslinjene, som gjaldt fra 23. februar, sto det at arrangementer som samlet personer fra ulike kommuner, bør utsettes eller avlyses.

En regel som tillater 100 personer å være i samme lokale, gjaldt når personene hadde faste, tilviste plasser. Retningslinjene sier også at det er frarådet å foreta alle unødvendige reiser innenlands.

«RALLARFRUE»: Sidney Lundes blogg, der hun blogger om livet som «Farmen»-frua til Raymond Røskeland, har tatt helt av. Det har hun fått både positive og negative reaksjoner på. Video: Privat. Klipp: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

Se og Hør har tidligere vært i kontakt med deltakeren Raymond Røskeland, som var én av dem som var til stede i Finnmark. Han mente den gang saken har gått helt ut av proporsjoner.

- Vi har forholdt oss til alle mulige retningslinjer, og turen i seg selv var helt innafor. Middagen vi hadde er det eneste som kanskje kan diskuteres. Men alle involverte parter hadde blitt coronatestet. Alle. Det blir for dumt om dette skal hauses opp til en politianmeldelse. Da når dette hysteriet nye høyder. Det er helt på trynet, sa han da.

LES OGSÅ: Rennes ned av frierbrev

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer