Tom Strømnæss:

Nedringt av fulle folk som trygler om hjelp

«Åndenes makt»-programlederen har aldri blitt plaget av «gjenferd». Levende mennesker, derimot.

«SPØKELSENES TALSMANN»: I 15 år har Tom Strømnæss lett etter svar på uforklarlige fenomener. Det er ikke bare bare. Foto: NTB scanpix
«SPØKELSENES TALSMANN»: I 15 år har Tom Strømnæss lett etter svar på uforklarlige fenomener. Det er ikke bare bare. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Vi er litt uenige om sesongregnskapet, men jeg tror høstens utgave blir TVNorges femtende.

Tom Strømnæss (63) tygger på det. Sekunder senere sier han seg tilfreds med svaret. I en halv mannsalder har han jobbet for og med «Åndenes makt» - det omstridte programmet som takket være trofaste seere nekter å dø.

- Hvor lenge vi kan holde på? ... Det bør du nesten snakke med en klarsynt om, for det er ikke jeg, sier programlederen og ler hjertelig.

JUBILEUM: Tom Strømnæss og hans medhjelpere har dratt ut på en ny runde med «spøkelsesjakt», i det som blir den femtende sesongen. Gro-Helen Tørum (t.h.) og Anne-Kristine Augestad (t.v.) medvirker ikke i den kommende utgaven. Foto: TVNorge
JUBILEUM: Tom Strømnæss og hans medhjelpere har dratt ut på en ny runde med «spøkelsesjakt», i det som blir den femtende sesongen. Gro-Helen Tørum (t.h.) og Anne-Kristine Augestad (t.v.) medvirker ikke i den kommende utgaven. Foto: TVNorge Vis mer

Uforklarlig

Med såkalte «klarsynte» i spissen, har Strømnæss reist land og strand etter søken på svar. Å ta på seg rollen som konseptets ansikt utad, skjer derimot ikke uten konsekvenser. På folkemunne har Strømnæss fått tilnavn som «Spøkelsenes talsmann» og «Ånde-Tom». For å nevne noe.

- Du tror på klisjeen om at «det finnes mer mellom himmel og jord»?

- Jeg pleier å svare litt eplekjekt på det spørsmålet; Jeg tror ikke - jeg vet.

VIL FORSTÅ: Gjennom åra er Tom Strømnæss blitt overbevist om at det skjer uforklarlige ting i norske hjem. Hva årsaken kan være, er vanskeligere å si. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
VIL FORSTÅ: Gjennom åra er Tom Strømnæss blitt overbevist om at det skjer uforklarlige ting i norske hjem. Hva årsaken kan være, er vanskeligere å si. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

Den tidligere regnskapskonsulenten har aldri vært opptatt av meningen med livet eller eksistensielle spørsmål. Det sitter en åpenbar skepsis i ryggmargen, men i løpet av årene har noe endret seg.

- Jeg vet at fysiske, uforklarlige fenomener skjer. Vi sitter på en stor database med observasjoner av såkalte uforklarlige hendelser. Klarsynte har en teori om at dette har en sammenheng med avdøde mennesker. Jeg vet ikke om det er slik de klarsynte hevder, men når noe bryter med fysiske lover, hadde det vært morsomt å forstå fenomenets natur.

Klipp fra TVNorge-programmet "Åndenes makt" Vis mer

- Drukket til mot

Både barna og kona gjennom snart 40 år, Bente Eriksen, har alltid vært støttende til arbeidet hans. Likevel er Strømnæss opptatt av å ikke ta livet som «spøkelsesjeger» med seg hjem.

Noen ganger, særlig i helgene, er dét dessverre uunngåelig.

- Jeg får veldig mange henvendelser.

GIFT I 40 ÅR: Her er Tom Strømnæss sammen med kona Bente Eriksen. Foto: Tore Skaar
GIFT I 40 ÅR: Her er Tom Strømnæss sammen med kona Bente Eriksen. Foto: Tore Skaar Vis mer

63-åringen har ikke tall på hvor mange anrop det dreier seg om. Innholdet bærer likevel preg av det samme: Høy promille, kombinert med umåtelig pratetrang.

- Når folk har drukket seg til mot, da vil de gjerne fortelle meg historier om opplevelser som de har hatt.

- Så du opplever en større pågang i helgene?

- Ja, ja, ja, det er påfallende. Stort sett vil de gjerne at jeg kan komme med noen råd og tips - uten at de trenger å gå ut offentlig med det de opplever. Som regel er alle veldig hyggelige.

Lilli Bendriss intervjues på TVNorges høstlansering der hun er aktuell med ny sesong av programmet "Åndenes makt". Der intervjues henne om utseende, mote og sminke. Vis mer

Smekk på pungen

Tross seersuksess, har ikke «Åndenes makt» fått unnslippe kritikk og kontroverser. Tematikken og innholdet er på mange måter et etisk minefelt, noe programmet smertelig har fått erfare.

- Vi prøver å være så ansvarlig som vi kan. Vi vet at dette i og for seg er et skjørt tema for mange, samtidig som vi mener det er interessant tematikk. Det er stor interesse for disse spørsmålene.

I desember valgte imidlertid produksjonen å omtalte en avdød mann fra Støren i Trøndelag som mulig spøkelse. En niese følte seg krenket og svarte med å klage programmet inn for Pressens Faglige Utvalg. Etter å ha behandlet saken, kom PFU fram til at «Åndenes makt» har brutt god presseskikk, og det endte med fellelse for TVNorge.

- I dette tilfellet var det en som gikk under radaren. Som vi ikke hadde funnet fram til, og vi valgte å beklage. Vi er veldig ryddig, møysommelig og påpasselig med å informere familie som kan tenkes å berøres. Vi hadde også en fellelse i PFU i sesong to eller tre, og lærte av den. Fram til nå har vi laget flere hundre programmer, med «kun» to fellelser. I et tema som er såpass kontroversielt som dette er, tenker jeg at vi stort sett har klart å gjøre det etter reglene.

Ny medhjelper

Når programmet nå går inn i sin nye sesong, består laget av Lilli Bendriss, Lena Ranehag og Michael Winger, i tillegg til at produksjonen har hentet inn en ny «klarsynt» fra Sverige - 34 år gamle Andreas Österlund.

Han er kjent fra Sveriges versjon av «Åndenes makt», «Det okända».

LES OGSÅ:- Jeg kommuniserer med spøkelser

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer