Eurovision:

Nederland vant Eurovision

En solid 5. plass på KEiiNO.

VINNER: Nederland var storfavoritt før MGP-finalen, og kunne til slutt juble høyest. Video: NRK. Klipp: Kristoffer Løkås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag klokka 21:00 begynte finalen i årets Eurovision. Etter to semifinaler sto det 26 land igjen, men bare ett kunne stikke av med seieren.

Nederland, Sverige og Sveits har vært utpekt som forhåndsfavoritter, i hvert fall om vi skal tro oddslistene. Det er derimot ikke alltid at disse stemmer, og da sendingen startet, var det usikkert hvem som ville vinne aftenens musikkfest.

Rundt klokka 00:10 begynte utdelingen av poengene, og klokken 01.00 ble det avgjort:

Nederland er årets vinner av Eurovision.

Vant folket

KEiiNO fikk 338 poeng totalt, men vant publikums hjerter, og kan dermed kalle seg vinnere av seerstemmene.

- Vi føler at vi fant Europa. Vi lager ikke musikk for anmeldere, så å se at vår kombinasjon av joik og fengende pop treffer så bredt er en ubeskrivelig god følelse, sier Tom Hugo rett inn fra greenroom, og legger til:

- Nå gleder vi oss til å spille konserter i hele Norge og i hele Europa. Flere låter kommer.

EUROVISION: Norge og KEiiNO gjør seg klare før opptreden i finalen i Eurovision 2019 i Tel Aviv. Video: NRK Vis mer

- Det er veldig rørende å se at folk har trodd på budskapet vårt og at vi klarte å innfri for alle der hjemme rundt i Europa! Vi hadde ett mål og det var å vinne folket - det klarte vi! Vi vant Europa, sier Alexandra Rotan.

Klatret på listene

Norge og Keiino, med «Spirit in the Sky», var nummer 15 ut i kveld. Trioen, bestående av Tom Hugo, Fred Buljo og Alexandra Rotan, fortalte til pressen at «dette blir veldig gøy» før de skulle i ilden.

Dagbladets reporter på stedet meldte om god stemning på presserommet da Keiino sto på scenen.

GLEDET SEG: Keiino var Norges vinnerhåp i år. Her er de før lørdagens avgjørende opptreden. Foto: NRK
GLEDET SEG: Keiino var Norges vinnerhåp i år. Her er de før lørdagens avgjørende opptreden. Foto: NRK Vis mer

Låta klatrer nå på oddslistene, men lå på en niendeplass da sendingen begynte lørdag kveld. Tidligere på dagen lå den på en tiendeplass. I skrivende stund er Norge på femteplass, som vil si at den har klatret fantastiske fem plasser opp på lista i løpet av få timer.

Oddsen er selvsagt ikke fasiten på hvordan resultatet blir, men kan brukes som en god pekepinn på at Keiinos framføring traff europeere rundt om.

Ekspertene har vært i tvil om joiken vil overbevise et internasjonalt publikum. Det er også blitt pekt på at låta minner på Finlands bidrag fra i fjor, og at det kan ha påvirket juryens stemmer.

Skjerpet sikkerheten

VARMT: KEiiNO troppet opp i nasjonaldrakt på nasjonaldagsfeiring, kun timer etter at de sto på Eurovision-scenen i Tel Aviv. Vis mer

I forkant av kveldens finale fikk pressen beskjed om at EBU hadde bestemt seg for å skjerpe sikkerheten på og rundt presseområdet.

Grunnen var at to uvedkommende menn på torsdag hadde sneket seg inn på området. Det er i tillegg blitt skrevet at sikkerhetsvakter for noen dager siden ble observert mens de fjernet en mann fra området. Sikkerhetstiltakene er derfor blitt oppjustert for å sørge for at noe liknende eller mer alvorlig ikke finner sted.

Selv om de har lovet strengere sikkerhet og mer trygghet, har flere norske medier bestemt seg for å ikke dekke finalen fra pressesenteret. Enkelte har vært redd for at det skal skje noe alvorlig på området.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Det er ikke til å stikke under stol at valg av Tel Aviv som arrangørby har skapt voldsomme reaksjoner, og israelerne har derfor vært klare over at konkurransen kan være et mulig terrormål.

Av de norske mediene har VG og TV 2 varslet at de ikke kommer til å være til stede under kveldens finale. Også svenske Aftonbladet og nyhetsbyrået TT følger finalen utenfor presseområdet.

- Jeg forventer høyere sikkerhet på et verdensarrangement som dette, som dessuten foregår i et urolig område, sier redaksjonssjef Karin Schmidt Hellsing i Aftonbladet til NTB.

Sikkerhetstiltakene beroliger ikke Helsing.

- EBU sier at sikkerheten er høy, men hendelsen mener jeg viser det motsatte, sier redaksjonssjefen.

LES OGSÅ: Se hans ville stilforandring

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer