Mariah Carey:

Nederlag

Julestjernen fikk ikke det hun ønsket seg til jul.

SYNGER JULEN INN: Mariah Carey er en stemme man hører i mange hjem når julen nærmer seg. Foto: Charles Sykes/NTB
SYNGER JULEN INN: Mariah Carey er en stemme man hører i mange hjem når julen nærmer seg. Foto: Charles Sykes/NTB Vis mer
Publisert

Sangstjernen Mariah Carey (52) er kjent for mye, men kanskje mest av alt julen. Sangen «All I Want for Christmas is You» topper hitlistene hver jul, og Carey har av mange blitt ansett som «Queen of Christmas» - oversatt til «julens dronning» på norsk.

HARDT UT: Popstjernen Mariah Carey husker godt da hun var på besøk hos Ellen DeGeneres i 2008. Hun ser ikke tilbake på besøket med glede, og går nå hardt ut mot talkshowverten. Bilder fra TV3. Vis mer

I mars 2021 tok stjernen det hele et steg videre og søkte om patent på kallenavnet. Dette betyr at hun ene og alene ville ha retten til å benytte seg av navnet «The Queen of Christmas» i kommersiell sammenheng.

I søknaden om patent hadde Carey skrevet at hun hadde planer om å lage en kolleksjon som blant annet skulle bestå av album, parfymer, dyretilbehør og solbriller med navnet.

GLAD I JUL: Mariah Carey i sitt rette element. Foto: Gregory Pace/REX/NTB
GLAD I JUL: Mariah Carey i sitt rette element. Foto: Gregory Pace/REX/NTB Vis mer

Tirsdag ble det kjent at Careys søknad ble avslått av det amerikanske patent- og varmerkekontoret. Det meldte blant andre BBC. Samtidig ble det også avgjort at sangstjernen heller ikke får bruke titlene «Princess of Christmas» eller «QOC».

Sendte inn motstandsbrev

Søknaden om patentet skapte mye motstand fra andre sangere som også føler eierskap til navnet.

Sangeren Elizabeth Chan (42) lever av å lage julesanger, og sendte inn en motstandserklæring til Carey om patent på navnet. Denne ble sendt i juli i år etter at søknaden til Carey ble kjent for allmennheten.

– Jeg gjorde det for å beskytte julen. Julen handler ikke bare om en person, den handler om alle sammen, fortalte Chan i et intervju med Page six.

Chan forklarte videre at hun ville ta opp kampen mot «patent mobbing», og stå opp for neste generasjon som også vil være dronninger av julen.

– Med et slikt patent ville ikke en liten businesseier engang ha muligheten til å selge en strikket genser med «Queen of Christmas» på, fortalte Chan tidligere i høst i et intervju med Variety.

LANG KARRIERE: Darlene Love har hatt en lang karriere innenfor musikken. Foto: Frank Franklin II/NTB
LANG KARRIERE: Darlene Love har hatt en lang karriere innenfor musikken. Foto: Frank Franklin II/NTB Vis mer

En annen person som tidligere har reagert på «patent -stuntet» er sangeren Darlene Love (81). I august delte hun et innlegg på Facebook, hvor hun blant annet trakk frem at hun hadde brukt «Queen of Christmas» før Carey en gang kom ut med noe julemusikk.

«Jeg har vært i denne businessen i 52 år og skal ikke endre på noe nå», skrev Love i Facebook-innlegget.

LES OGSÅ: - Utroskapen fikk meg ut av ekteskapet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer