Katarina Flatland og Harald Dobloug:

Nederlag i retten

Katarina Flatland Dobloug og ektemannen Harald Meling Dobloug krevde millioner i erstatning.

RETTSSAK: Katarina Flatland Dobloug og Harald Meling Doblougs boligkjøp havnet i retten. Foto: Tor Kvello / Se og Hør
RETTSSAK: Katarina Flatland Dobloug og Harald Meling Doblougs boligkjøp havnet i retten. Foto: Tor Kvello / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren 2020 kunne programleder Katarina Flatland Dobloug (32) og ektemannen Harald Meling Dobloug (32) juble over å ha kjøpt seg villa ved Holmendammen i Oslo til 14,5 millioner kroner.

Boligdrømmen fikk imidlertid en brå vending da paret oppdaget omfattende fukt og dreneringssvikt under oppussingen. De gikk derfor til sak mot selgerne av villaen, og krevde 2,1 millioner i erstatning.

I dommen, som kom fredag, blir det nå kjent at ekteparet tapte i retten. Ekteparet må betale saksomkostninger på 348 518 kroner.

INFLUENSER: Katarina Flatland er både programleder, podkaster og lege, men blogging lot hun ligge på hyllen. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

I dommen fremgår det at retten har konkludert med at eiendommen ikke er i vesentlig dårligere stand enn kjøper, altså ekteparet Flatland Dobloug, hadde grunn til å forvente:

«Retten er kommet til at det ikke foreligger en mangel i avhendingslovens forstand, ved salget av eiendommen. Kravet om prisavslag og erstatning fører derfor ikke frem. Retten er også kommet til at saksøkte skal tilkjennes sakskostnader», heter det i dommen fra Oslo tingrett.

ÅPENHJERTIG: Katarina Flatland og Harald Dobloug delte klipp fra fødestuen i en episode av podkasten «Åpen journal». Video: Rød Løper Vis mer

Det fremgår også i dommen at det ikke foreligger brudd på selgernes opplysningsplikt, og at det ikke er gitt uriktige opplysninger om eiendommen:

«Det er enighet om at den mangelfulle drenering er en skjult feil ved boligen, som ingen av partene kjente til».

I dommen står det også at retten mener at denne saken illustrerer behovet for lovendringen som nå er trådt i kraft, som skal sikre tryggere bolighandel:

«Selger har vært nærmest til å avdekke denne skjulte feilen i forbindelse med salget. De hadde imidlertid ikke plikt til å gjøre særlige grundige undersøkelser i forbindelse med salget, i henhold til det dagjeldende regelverket. Det er nå strengere krav til tilstandsrapporter. Av forskrift til avhendingslova (tryggere bolighandel) § 2-15 følger det at den bygningssakkyndige skal foreta nærmere undersøkelser av rom under terreng, blant annet ved å ta hull i veggen for å måle fukt, jf. bestemmelsens fjerde ledd. Retten antar at en slik hulltagning ville avdekket problemene med vanninnsig i boligen vår sak gjelder.»

DRØMMEBOLIGEN: I Youtube-serien «Klarna stikker innom» viser Jan Thomas og kjæresten Harlem fram den nye leiligheten sin. Vis mer

Parets advokat, Gina Kristiansen Borgersrud, sier følgende til Se og Hør om dommen:

- Når det gjelder dommen kan jeg si at de ikke er enige i resultatet. De må gjennomgå domspremissene grundig og utifra det vil det vurderes om det skal ankes eller ikke. Det er ikke tatt stilling til enda.

Det var VG som først omtalte dommen.

Uenige

Da saken var oppe i retten i starten av januar het det i sluttinnlegget fra deres advokat, Gina Kristiansen Borgersrud, at utbedringen av skadene og dreneringen var anslått til 2 millioner kroner.

DRØMMEHJEMMET: Helene Olafsen og Jørgen Nilsen kjøpte drømmeboligen på Malmøya i fjor. Nå viser de frem huset i YouTube-serien «Klarna stikker innom». Video: Klarna Vis mer

Motpartens advokat, Anders Langeland, mente imidlertid i sitt sluttinnlegg at ekteparet Dobloug var kjent med «svakheter og den risiko som det nå reklameres over», og at selgerne ikke har hatt kjennskap til svakheter utover dette.

LES OGSÅ: - Helt latterlig slitsomt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer