Når hvert gram teller!

Overvekt er dyrt, og fra og med november innføres nye strenge regler for håndbagasje..

PASS PÅ VEKTA: Mange får seg en overraskelse når de kommer til skranken. Overvekt blir stadig dyrere. Foto: Morten Krogh
PASS PÅ VEKTA: Mange får seg en overraskelse når de kommer til skranken. Overvekt blir stadig dyrere. Foto: Morten Krogh Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det lønner seg å pakke smart!


Verdens minste Ludo-spill, en flaske med 30 ml etterbarberingsvann, 28 forskjellige fargestifter i en smart liten koffert, småpakker med Bio-tex eller en hendig vannkoker som rekker til to små kopper kaffe eller te. Du vet kanskje ikke at du trenger disse tingene, men skal du pakke smart, skal du pakke lite!


- Dette markedet er i en tidlig fase, men det er klart økende, forteller Mette Grimsgaard, deleier av butikken Handysize i Oslo som har spesialisert seg på nettopp slike små, smarte ting.


- Vi har en blanding av det praktiske og det litt snedige her. Folk er glad i litt artige ting som har en funksjon, sier hun.


Nye regler


Og funksjonelt bør det være heretter. Tidligere har nemlig flyselskapene i stor grad sett gjennom fingrene med overvekt, men med det lave prisnivået som er på flybilletter i dag, må de tapte inntektene tas inn andre steder. Da kan overvekt være en god inntektskilde. Det er nemlig ikke uvanlig at folk passerer 20-kilosgrensen for hva som er tillatt - med god margin.


Fra og med november vil det også innføres nye, strenge regler for hva du kan ha med deg i håndbagasjen, og dette gjelder primært væske som må fraktes i beholdere på maksimalt ti centiliter. Det vil også innføres nye størrelsesbegrensninger for såkalt kabinbagasje, og de nye målene (de innføres først seks måneder etter de andre endringene settes i kraft) er 56 cm x 45 cm x 25 cm. Behovet for å pakke lite er med andre ord klart økende.

Dette kan du ta med


Det er vanlig å tillate 20 kilo innsjekket bagasje uten tillegg i prisen. Du kan ta med inntil 32 kilo innsjekket bagasje totalt, og prisene per kilo varierer fra selskap til selskap.


 
Norwegian 20 kilo til innsjekking/8 kilo håndbagasje (overvekt kr 40/6 euro per kilo)


SAS Braathens 20 kilo/8 kilo (overvekt kr 40/5 euro per kilo)


Sterling 20 kilo/10 kilo (overvekt kr 50/7 euro per kilo)


Ryanair 20 kilo/10 kilo (overvekt 5,50 pund/8 euro per kilo)


 
Hos charterselskapene kan det lønne seg å forhåndsbestille overvekt. Et eksempel er Star Tour som tar 300 kroner for ti kilo ekstra bagasje ved forhåndsbestilling. Ved innsjekking må du derimot betale hele 900 kroner. Prisene vil for øvrig kunne variere veldig, avhengig av hvilket flyselskap som benyttes og hvor du skal. Spesialbagasje som golfbager, dykkerutstyr og ski koster ekstra. Sjekk alltid hva ting koster før du pakker.Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer