Julian Rassat fra «Tropp 1»:

Nær døden: - Dramatisk

En fisketur med en kompis kunne endt fatalt for Julian Rassat.

DRAMATISK: Julian Rassat åpner opp om den dramatiske båtulykken som kunne kostet ham livet. Foto: Matti Bernitz / TV 2
DRAMATISK: Julian Rassat åpner opp om den dramatiske båtulykken som kunne kostet ham livet. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer
Publisert

De seineste ukene har det norske folk blitt kjent med Fredrikstad-gutten Julian Rassat (23) gjennom hans deltakelse i TV 2s «Tropp 1». Mandag kveld ble seerne vitne til at 23-åringen trakk seg fra konkurransen, etter å ha kjempet seg gjennom den militære opptreningen i flere uker.

Rassat la ikke skjul på at det har vanket mye oppmerksomhet rundt ham etter han ble TV-kjendis. Fiskeren har vunnet seernes hjerter og av flere blitt omtalt som «legende», men nå kan han fortelle om en heller dramatisk start på karrieren til sjøs.

En fisketur med en kompis for noen år tilbake endte nemlig med å en såkalt nær døden-opplevelse for kompaniaspirant 6 Rassat.

Det var TV 2 som først omtalte saken.

«KOMPANI LAURITZEN: TROPP 1»: Vi dro hjem til og tok en prat med Julian Rassat i Fredrikstad. Reporter: Ellen Høiby. Video: Nora Skavhaug. Vis mer

Full storm

- Det er en lang historie, innleder 23-åringen overfor Se og Hør.

Han mimrer tilbake til da han som 15-åring skulle ut å sette hummerteiner med en kompis.

- Det begynte å bli langt utpå høsten og det var kaldt i luften, men når jeg først har satt hummerteiner kan ingenting stoppe meg fra å dra ut, forklarer han.

Ifølge Rassat var vindstyrken på hele 28 meter per sekund, noe som betyr full storm.

- Men vi begynte å trekke teiner, og så satt det første tauet seg fast i propellen. Vi berget det heldigvis, men vi fikk hjertet litt i halsen og ble ekstra skjerpet. «Dette kan ikke skje igjen, fordi da går det galt» sa vi til hverandre.

«TROPP 1»: Alt gikk galt da Julian Rassat og Amalie Anker skulle gjennomføre øvelsen «venn eller fiende». Reporter: Sofie Losen. Video: TV 2/Celina Morken Vis mer

Kompisene fikk dratt inn et par teiner til, men så satt tauet seg fast i propellen nok en gang.

- Dette var dyre teiner og jeg var ung og ville ikke miste de, så jeg holdt igjen så lenge jeg kunne, før jeg til slutt måtte ta kniven å kappe tauet.

Og så brøt helvete løs.

- Fikk panikk

- Akkurat i det jeg kapper tauet kommer en svær bølge og tar tak i båten og hiver meg på sjøen, mens båten fyker inn på land.

Rassat befinner seg nå midt ute i det iskalde høstvannet, iført en tjukk dress og ingen redningsvest.

«TROPP 1»: En av deltakerne avslører at de måtte på sykehuset under innspilling. Reporter: Sofie Losen. Video: TV 2 / Celina Morken. Vis mer

- Det er helt latterlig å tenke tilbake på. Man er ung og uerfaren og tenker kanskje ikke så rasjonelt som man burde. Jeg fikk panikk, men alt skjedde så fort. Det føltes ut som alt var over på et nanosekund.

- Det eneste jeg husker er et overlevelsesinstinkt. Man merker at man blir dratt under for hver bølge, og hodet går også under vann. Jeg prøvde å få av meg dressen, men det gikk ikke så jeg måtte bare gi opp.

BÅTULYKKE: Den ellers så blide Julian Rassat forteller om den dramatiske nær døden-opplevelsen. Foto: Privat
BÅTULYKKE: Den ellers så blide Julian Rassat forteller om den dramatiske nær døden-opplevelsen. Foto: Privat Vis mer

- Knust til pinneved

Da den 15 år gamle gutten etter hvert får kavet seg mot land, ser han båten bli knust til pinneved.

- Det er utrolig hva som ligger i kroppen når man først trenger det. Jeg var nesten ikke sliten engang da jeg kom på land, fordi jeg hadde så mye adrenalin.

Trygt inne på land får Rassat av seg de våte klærne og starter på hjemturen bare iført en boksershorts.

- Det ironiske er at jeg berget krabben og fikk den med meg hjem.

- Det ble en brå start på fiskerkarrieren, fleiper han.

«TROPP 1»: Da deltakerne skulle gjennom Bobs hus møtte de på kapteinen i en bekledning litt utenom det vanlige. Video: TV 2 Vis mer

- Privilegert

Når Rassat nå ser tilbake på hendelsen innrømmer han at det satt et støkk i ham.

- Det blir et veldig overveldende inntrykk og det var en dramatisk opplevelse.

I ARBEID: Julian Rassat jobber til vanlig på en fiskebåt. Foto: Privat
I ARBEID: Julian Rassat jobber til vanlig på en fiskebåt. Foto: Privat Vis mer

Likevel har det ikke hindret han i å dra ut på sjøen igjen.

- Jeg har aldri i ettertid opplevd å være redd for sjø eller bølger, så jeg tror ikke jeg har fått noen traumer av det. Det går jo stort sett bra, men den gangen trodde jeg at jeg var større enn jeg var og skulle utfordre det dårlige været - og det er aldri et godt valg.

«TROPP 1»: En av deltakerne synes det er spesielt vanskelig å forholde seg til befalet. Video: TV 2 / Jenny Aas. Reporter: Celina Morken Vis mer

Det som imidlertid var et godt valg var valget om å bli fisker:

- Jeg har det veldig bra på sjøen og elsker spenningen som ligger i yrket. Ingen dager er like og naturopplevelsene står i kø - det er idyllisk. Jeg er privilegert, understreker han.

LES OGSÅ: - Ville ikke hjem

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer