Anne B. Ragde:

- Nå skjønner jeg at jeg skal dø

Forfatteren åpner seg om hjerneslaget som har gitt henne et helt annet perspektiv på livet.

ÅPNER OPP: Anne B. Ragde var til stede under torsdagens TV 2-høstlansering. Til Se og Hør snakket hun ut om hvordan hjerneslaget for over tre år siden har påvirket henne. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør
ÅPNER OPP: Anne B. Ragde var til stede under torsdagens TV 2-høstlansering. Til Se og Hør snakket hun ut om hvordan hjerneslaget for over tre år siden har påvirket henne. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Se og Hør): Fredag er det premiere på høstens store TV 2-satsing «Forræder – iblant oss», et psykologisk spill mellom 20 kjendiser der man ikke kan stole på noen.

Programleder er VGTV-profil og tidligere «Farmen»-programleder Mads Hansen (38). Blant deltakerne finner vi blant andre den kjente forfatteren Anne B. Ragde (64).

PROGRAMLEDERDEBUT: Niklas Baarli er ny programleder for «Farmen», som har premiere på TV 2 6. september. Video: TV 2 Vis mer

- Nervepirrende

Da Se og Hør møtte 64-åringen under TV 2s høstlansering i Bergen torsdag la hun ikke skjul på at «Forræder»-deltakelsen var svært spesiell, og at hun aldri tidligere har medvirket i noe lignende.

- Det var så ekte, og vi ante ingenting av hva vi gikk til. Det var så mye uærlighet, man mistet det helt, noe som gjorde at flere trengte psykologhjelp. Det var veldig nervepirrende. I tillegg hadde vi lange opptaksdager, mellom 12 og 14 timer, uten noen mulighet til å koble helt ut, forteller hun.

FESTKLARE: Arman Surizehi (fra venstre), Sander «Randulle» Austad Dale, Catthrine Fossum, Hina Zaidi, Hallvard Flatland, Anne B. Ragde, Jørn Lier Horst, Tonje Frigstad, Kim Johanne Dal og Karina Hollekim deltar alle i nysatsningen «Forræder – iblant oss». Torsdag var de også på plass under TV 2s høstlansering i Bergen. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
FESTKLARE: Arman Surizehi (fra venstre), Sander «Randulle» Austad Dale, Catthrine Fossum, Hina Zaidi, Hallvard Flatland, Anne B. Ragde, Jørn Lier Horst, Tonje Frigstad, Kim Johanne Dal og Karina Hollekim deltar alle i nysatsningen «Forræder – iblant oss». Torsdag var de også på plass under TV 2s høstlansering i Bergen. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

I dag smiler og ler hun, og setter pris på livet. Men akkurat det er ingen selvfølge. 4. juli i 2019 skjedde nemlig noe som preger den folkekjære forfatteren den dag i dag: Hun ble rammet av hjerneslag.

Senere fortalte hun at hun var helt utenfor etter slaget, at hun måtte ha hjelp til alt.

- Jeg måtte støttes på do, og jeg så ingenting, alt var dobbelt, fortalte hun åpenhjertig fra scenen på Litteraturhuset i Trondheim, og fortsatte:

- Jeg skjønte ingenting. Det har vært folk og besøkt meg som jeg ikke husker. Så har jeg begynt å trene nå, da, fortalte hun.

- Fort svimmel

Hun fortalte også at hun håpet at hun én dag ville komme seg helt tilbake til seg selv igjen. Det uttrykte hun i et intervju med VG.

Ragde mistet mye språk, ble skeiv i kroppen – og hun tenkte «rare tanker».

- Jeg var utenfor, ja. Mildt sagt. Jeg kunne plutselig tenke: Hvor er jeg hen? Før jeg kom på, å ja, jeg er her og dette har skjedd, sa hun til avisen høsten 2019.

SPENTE: Det er duket for årets sesong av «Farmen» 2022, og vi har tatt en prat med alle de 14 spente deltakerne. Video: Luna Lea. Reporter: Bjørn Ekker Vis mer

Overfor Se og Hør i dag bedyrer hun imidlertid at hun har det veldig bra om dagen, og at hun er heldig som har så få varige mén som hun har.

- Det går kjempefint nå. Jeg har bare noen småplager, for eksempel når jeg går fort ned en spiraltrapp - da blir jeg fort litt svimmel, sier hun, før hun med et smil legger til:

- Og så leter jeg etter ord av og til, men jeg snakker jo så fort - så jeg må jo lete like fort etter ordene. Hadde jeg snakket saktere, ville jeg hatt god tid til å tenke ut alt.

Ikke skremt av døden

På spørsmål om hva den ubehagelige opplevelsen har gjort med henne er Ragde klokkeklar.

- Hva det har gjort med meg etterpå? Gode ting. Veldig, veldig gode ting.

- På hvilken måte?

«FUNKYFAM»: Det ble tårevått da Trude Vasstrand ble nødt til å avlive hunden sin. Reporter: Nora Skavhaug. Video: Luna Lea/ TV 2. Vis mer

- Nå skjønner jeg at jeg skal dø, jeg bare vet det nå. Én dag. Og det skremmer meg ikke i det hele tatt. Og så var det deilig å være litt likeglad etterpå, at jeg kunne tenke «Jeg har fått hjerneslag, og kan dø når som helst jeg nå. Jaja, sånn er det». Kroppen min har blitt mer bevisst på at den skal dø en dag, sier hun, før hun fortsetter:

- Du vet det kanskje du òg, men du «vet» det ikke, skal jeg si deg. Jeg tror man må oppleve noe sånt for virkelig å skjønne det. Jeg dør når jeg dør, og derfor våkner jeg opp glad hver dag - hele tiden, understreker den alltid blide trønderen til Se og Hør.

LES OGSÅ: - Det blir for sårt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer