Marit Bjørgen:

- Nå må Fred Børre ut og jobbe

Marit Bjørgen avslører hva hun skal gjøre nå.

FAMILIEKOS: Marit Bjørgen legger skistavene på hylla, men skal ikke hvile på laurbærene av den grunn. Nå skal hun jobbe for en av sine største sponsorer, og tilbringe tid med familien. Her fotografert i Lillehammer i fjor. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
FAMILIEKOS: Marit Bjørgen legger skistavene på hylla, men skal ikke hvile på laurbærene av den grunn. Nå skal hun jobbe for en av sine største sponsorer, og tilbringe tid med familien. Her fotografert i Lillehammer i fjor. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

(Se og Hør): Fredag kom sjokkbeskjeden om at hele Norges gulldronning, Marit Bjørgen (38), skal legge opp.

Nyheten kom først fra Dagbladet, som siterte kilder på at idrettshelten hadde hatt sin siste sesong. Marit valgte så å bekrefte saken overfor NRK. Det betyr at vi ikke får se heltens rå idrettsprestasjoner noe mer, som for mange blir et stort savn.

RØRT: Marit Bjørgen var preget under NM i Alta fredag formiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RØRT: Marit Bjørgen var preget under NM i Alta fredag formiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Men selv om hun nå forlater proffidretten, har hun ingen planer om å hvile på laurbærene. I et stort intervju med VG, gjort i Alta - der hun sikret seg sitt 25. NM-gull denne uken - forteller hun hva fremtiden nå kommer til å bringe.

Må på jobb

Hun la aldri skjul på at en av grunnene til at hun nå trekker seg tilbake, er sønnen Marius (2). Hun ønsker å tilbringe mer tid med ham, etter mange tapte timer på reise i både inn- og utland.

- Jeg har også en liten gutt hjemme som skjønner mye mer, og som jeg vil være mer sammen med. Den tiden får jeg aldri igjen, sa Bjørgen til NRK i går.

MER TID: Marit Bjørgen kan endelig fokusere tiden sin på sønnen Marius, som er blitt to år gammel. Her poserer de på gata i Livigno.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MER TID: Marit Bjørgen kan endelig fokusere tiden sin på sønnen Marius, som er blitt to år gammel. Her poserer de på gata i Livigno. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Når Marit har pakket treningsbaggene sine, har lille Marius sagt «ikke, mamma». Han vil ikke at hun skal dra fra ham. Hun kommer til å få mer tid sammen med familien nå, men livet skal ikke stagnere helt. Hun skal nemlig jobbe for Asko,sponsoren som hun har samarbeidet med i flere år.

- Der skal jeg bidra med treningskurs og foredrag. Jeg skal blant annet reise med dem til VM i Seefeld for å følge Therese (Johaug). Jeg er superheldig som får jobbe med dem fortsatt, sier 38-åringen til VG

Marit vet ikke hvor lang varighet avtalen hennes har, men hun mener det er helt mulig å leve av det.

- Men jeg har jo ikke levd det luksuslivet før heller, da. Det blir jo annerledes økonomisk, i hvert fall de første årene. Men for meg er det viktig å ikke ta på meg for mye heller, men ha noe å gjøre, forklarer den blide skihelten.

Dersom pengene ikke skulle begynne å rulle inn med en gang, kan hun lene seg tilbake på en over gjennomsnittlig høy formue. Avisen skriver at Bjørgen har en formue på hele 37 millioner kroner, og at selskapet hennes i fjor tjente rundt tre millioner kroner. Det tok hun ikke utbytte av.

38-åringen mener hun er privilegert som har fått lov til å tjene såpass godt på idretten. Nå ønsker hun å forvalte formuen.

- Men [samboer Fred Børre] Lundberg kommer til å merke det nå. Nå må han ut og jobbe. Nå er han oppsagt her, sier hun og smiler.

- Mitt store forbilde

Bjørgens gode venninne, Therese Johaug (29), skrev fredag på Instagram at hun kommer til å savne Marit i skisporet.

«Lite viste vi begge om at dette skirennet i 2015 var det siste vi skulle gå sammen. Du er mitt store forbilde like mye i skisporet som utenfor. Jeg kommer til å savne deg», skrev hun.

Overfor NRK fortalte Johaug at tårene trillet da hun fikk nyheten.

- Marit har betydd utrolig mye for min karriere. Hun var den jeg så opp til. Så bare det å bli kjent med henne, få komme på lag med henne og ikke minst konkurrere med henne har vært stort, sa Therese Johaug.

Marit Bjørgen er den vinterolympieren som har tatt flest medaljer i løpet av sin karriere.

OL 2018: Vi oppsummerer tidenes vinter-OL, som avsluttes på fantastisk vis med det historiske gullet til Marit Bjørgen. Med sportskommentator Esten O. Sæther, og Ingrid Cogorno som programleder. Jørgen Gilbrant er dagens gjest. Vis mer

Det var under OL i Pyeongchang i februar at Bjørgen ble historisk, etter at hun hanket inn gullet på tremila - og passerte Ole Einar Bjørndalen og Bjørn Dæhlie på medaljestatistikken.

Tilbød samboeren «OL-lønn»

Før avreise til vinter-OL i Sør-Korea, fortalte Marit Bjørgen til Dagbladet at samboeren, Fred Børre Lundberg (48), og sønnen Marius (2) ble igjen hjemme i Norge.

Men det var nesten så det ikke ble slik. Fred Børre fikk nemlig jobbtilbud som ekspertkommentator på kombinert under OL fra tv-kanalen Discovery, men da satte Marit ned foten.

- He-he, jeg tilbød meg vel å betale ham lønn for å være hjemme, fortalte hun lattermildt til avisen, før hun la til:

- Vi ble fort enige om at det var det beste. At han og Marius ble her. Og for meg vil det nok fungere best at de er hjemme. Da blir det enklere å holde fokus på det jeg skal.

- Beste år etter fylte 30

I forkant av årets vinter-OL, som altså var Marit Bjørgens siste, sa hun til Se og Hør at hun nådde formtoppen i skisporet etter at hun hadde fylt 30 år. Samtidig var hun tydelig på hva som er hennes sterke og svake sider i sporet.

- Jeg kan ikke bli hurtigere enn jeg er nå. Styrken min er at jeg er god på lengre distanser, fortalte Marit, som valgte å stå over sprinten i OL.

- Heidi Weng mener du blir umulig å slå i OL. Føler du at du er så suveren?

– Nei! Heidi er like god som meg. Hun er ti år yngre, og har en bra fysikk. Det viktigste er at du har tro på deg selv. Det forsøkte jeg å fokusere på da det gikk trått for meg for noen år siden. Jeg har hatt mine beste år fra fylte 30, så Heidi kan bare glede seg, sa Marit Bjørgen den gang.

I samme intervju trakk hun fram den uvurderlige støtten fra samboeren sin:

- Han har betydd mye i de tyngre periodene. Uten ham hadde det ikke gått. Han vet hvordan det er å være toppidrettsutøver, og han har gitt meg den nødvendige roen og selvtilliten jeg trengte da det gikk trått, sa Marit, og la til:

- Fred Børre er alltid positiv. Jeg hadde aldri klart dette alene.

Samboer Fred Børre Lundberg har gull fra både VM og OL fra tiden som aktiv kombinertløper.

LES OGSÅ: Slik overrasket Guri ektemannen