Bill Cosby:

Nå har dommen falt

Den tidligere komikeren og TV-profilen er dømt til mellom tre og ti år i fengsel.

FENGSELSSTRAFF: Bill Cosby dømmes til mellom tre og ti år i fengsel. Foto: NTB Scanpix
FENGSELSSTRAFF: Bill Cosby dømmes til mellom tre og ti år i fengsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I april ble det kjent at den kjente tidligere komikeren og TV-profilen Bill Cosby (81) ble funnet skyldig for å ha dopet ned og misbrukt en kvinne.

Siden mandag klokken 15.00 norsk tid har straffeutmålingen blitt diskutert i Montgomery County tinghus i Pennsylvania. Klokken 20.15 i dag falt den endelige dommen mot 81-åringen, som flere har ventet på.

Ifølge CNN har Cosbys endelige dom falt på mellom tre og ti år i fengsel for seksuelle overgrep.

- Dette var en alvorlig forbrytelse. Herr Cosby, alt dette har slått tilbake på deg. Dagen er kommet, tiden er kommet, sa dommer Steven O'Neill da han leste opp dommen.

Registrert sexforbryter

Tirsdag ettermiddag avgjorde også dommeren at Cosby vil havne på sexforbryter-listen i landet, etter å ha fastslått at 81-åringen er en «seksuelt voldelig overgriper».

Det meldte .

Dette betyr at Cosby må gjennomgå rådgivning ut livet, og rapportere kvartalsvis til myndighetene. Navnet hans vil bli vist på et kriminelt register som sendes ut til naboer, skoler og ofre.

LETTET: Lili Bernard, Therese Serignese og Victoria Valentino var tydelig lettet over dommen som kom i april, som fant Bill Cosby skyldig i å begå grove seksuelle overgrep mot Andrea Constand. Hendelsen fant sted i 2004. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer

Aktoratet la mandag ned påstand om fengselsstraff på mellom fem og ti år. Cosby har ikke vist anger og det er fare for at han kan begå nye overgrep, har påtalemyndigheten argumentert.

Cosbys forsvarere har på sin side vist til at 81-åringen er gammel, skjør og blind i juridisk forstand, og at han i stedet bør dømmes til husarrest.

Mener han er uskyldig

Det var i fjor sommer at rettssaken mot Bill Cosby ble annullert etter at juryen i saken ikke klarte å komme til enighet, men i april gjorde påtalemyndigheten et nytt forsøk.

I april i år startet den nye rettssaken mot den nå fallerte komikerlegenden, som tidligere ble kalt «USAs far». Cosby var tiltalt for å ha dopet ned og forgrepet seg på Andrea Constand i 2004. Titalls andre kvinner har kommet med liknende anklager, som også var til stede under dagens høring som vitne til Cosbys dom.

Cosby har hele tida hevdet at møtet med Andrea Constand var under samtykke.

Da Cosby ble erklært skyldig for handlingene mot Constand, omtalte amerikansk presse saken som den første store dommen etter #MeToo-bevegelsen i en kjendissak.

Tre blå piller

Constand hadde en administrativ lederstilling for kvinnelaget i basketball ved Temple University. Cosby var en ivrig støttespiller og pengegiver til universitetet.

Hun fortalte i retten tidligere i april at hun så på ham som en mentor og venn helt til vennskapet tok en mørk vending. Det skjedde da hun dro hjem til ham for å diskutere planene sine om å forlate Temple.

Cosby skal da ha tilbudt henne tre blå piller for å få henne til å slappe av. Selv sier Constand at hun tok dem fordi hun trodde de var urtemedisin, men at hun like etter begynte å føle seg svimmel.

Cosby skal så ha ført henne bort til en sofa. Der skal han, ifølge Constands vitnemål ha forgrepet seg på henne.

- Jeg klarte ikke å kjempe meg fri fra ham, sa Constand, ifølge Variety.

ANKLAGET FOR OVERGREP: Etter at komiker Bill Cosby ble saksøkt for nok et overgrep, stod enda tre kvinner fram og hevdet at de også har blitt misbrukt. Cosbys advokat har tidligere uttalt at han nekter for anklagene. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Tidligere i april ble det kjent at Constand inngikk et forlik på 3,4 millioner dollar med Cosby i 2006, etter at hun gikk til sivilt søksmål mot ham.

Etter hvert besluttet hun likevel å hjelpe påtalemyndigheten med å reise en strafferettslig tiltale.

LES OGSÅ: - Det skremte meg vekk fra offentligheten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer