FAN: Nesbø med en langtreisende fan, nemlig lederen for Frankrikes versjon av "De Sorte Bøkene", en bokserie med kun spesielt utvalgte krimbøker.  Foto: Hanne Line Mathisen
FAN: Nesbø med en langtreisende fan, nemlig lederen for Frankrikes versjon av "De Sorte Bøkene", en bokserie med kun spesielt utvalgte krimbøker. Foto: Hanne Line MathisenVis mer

Nå gir han bort millioner

- Jeg er jo egentlig ganske gjerrig...

SEHER.NO: Suksessforfatter Jo Nesbø har tatt en pause fra Harry Hole.

Mandag kveld lanserte han sin nye krimbok "Hodejegerne" med brask og bram på Blå.

- Jeg har lyst til å takke hun som sendte ut boken for tidlig, slik ble dette en mye bedre fest, sa Nesbø foran de fremmøtte på festen.

Og i feststemning var han - han har bestemt seg for å gi bort alle inntektene fra boka til kampen mot analfabetisme blant barn!

- Jeg er jo egentlig ganske gjerrig, så her har Ålreit-Jo måtte overtale Gjerrig-Jo. Hvis jeg greier det, så kall det gjerne en oppfordring til andre som sliter med store overskudd, sier forfatteren til Dagbladet.

Og det er snakk om mye penger.

- Hvis Nesbø selger 120.000 bøker, vil det gi en inntekt på rundt sju millioner kroner til stiftelsen. I tillegg kommer salg til utlandet og etter hvert pocketutgaver, sier kommunikasjons- og rettighetssjef Even Råkil i Aschehoug til Dagbladet.

Råkil forteller Seher.no at han fikk hjertet i halsen og pulsen opp da Nesbøs siste bok ble sendt ut to dager for tidlig til pressen, takket være en intern tabbe.

Dermed kom anmeldelsene og intervjuoppslagene på et helt feil tidspunkt i forhold til at boken kom i butikkene 2. juni.

Men Nesbø tok det med ro, og så på det positive - dermed slapp han å være nervøs for anmeldelsene dagen derpå for den store festen, fortalte han.

Di Derre-sangeren, som nå er en av Norges mest populære krimforfattere, hadde uansett ingen grunn til å være nervøs. For hans siste bok "Hodejegerne" har mottatt meget gode kritikker.

Og det selv om han har gitt populære Harry Hole en liten pause, og introdusert den nye anti-helten Roger Brown.

- Når du velger en hovedperson, her har du han leseren skal heie på, så er det utrolig hvor langt man kan gå med han. Slik som med Gudfaren, hvordan han gradvis korrumperes og blir den verste av dem alle. Likevel, spør du folk etter å ha sett filmen, hvem er helten? Så er svaret Carlione.

Og Jos skurkehelt Roger Brown, den selvutnevnte beste hodejegeren i bransjen og en skikkelig japp, stjeler kunst fra klienter for å leve et luksusliv. 

Even Råkil tror innbitte Harry-fans også vil falle for Roger, og at han regner med at enda flere vil bli fans gjennom den nye boken.

- Jo er mer leken enn vanlig, dette er et skikkelig overskuddsprosjekt. En blanding av Quentin Tarantino og James Bond. Den overrasket meg nesten hvor langt Nesbø går, nesten til grensen for splatter, sier han til Seher.no. 

Blant de som allerede er fans er Fredag-programlederne Stål Talsnes og Øyvind Fjeldheim. Sistnevnte hadde lest hver eneste bok.

- Snømannen, den siste, er min personlige favoritt. Nesbø er også en av mine favoritt blant de norske forfattere. Men det blir spennende med en ny hovedfigur, sier Fjeldheim til Seher.no.

Musikkartist Ravi var ikke helt så klar i utvelgelsen:

- Jeg tror det den jeg liker best må være blant den tredje til femte av Harry Hole-bøkene, sier han til Seher.no.

Han hadde absolutt til planer om å lese boka i sommer. Men det stod også mye annet spennende på planene for sommeren.

- Jeg skal ha et par konserter, blant annet en for døve barn i Andebu, med tolk, forteller den kreative artisten.

LES OGSÅ: Nesbø stjal sprit fra Stordalen

FANS: Den tidligere og nåverende programlederen for Fredag, Stål T og Øyvind Fjeldhamar har lest alle Harry Hole-bøkene. Foto: Hanne Line Mathisen/Seher.no
BLÅ-FEST: Sommerstemning og høy stemning under Nesbøs boklansering. Foto: Hanne Line Mathisen/Seher.no
SPLATTER: Aschehougs PR-sjef lover en overraskende krimbok. Foto: Hanne Line Mathisen/Seher.no
OPPDATERT: Ravi gledet seg til Nesbøs nye krimbok. Foto: Hanne Line Mathisen
SAFTIG START: Mads Ousdal leste første kapittel av Hodejegerne. Foto: Hanne Line Mathisen/Seher.no
FAN: Nesbø med en langtreisende fan, nemlig lederen for Frankrikes versjon av "De Sorte Bøkene", en bokserie med kun spesielt utvalgte krimbøker. Foto: Hanne Line Mathisen