Britney Spears:

Nå er det ti år siden Britneys «meltdown»

«Om Britney klarte å komme seg gjennom 2007, kommer du deg gjennom dagen».

RETT FØR: Den 2. februar 2007 var Britney Spears på en motevisning i New York. Bare dager seinere hadde hun sjekket inn på rehab og barbert håret. Det var mye som ledet til øyeblikkene som verdenspressen ikke fikk nok av, og det krevde mye for popstjerna å komme tilbake. Foto: NTB scanpix
RETT FØR: Den 2. februar 2007 var Britney Spears på en motevisning i New York. Bare dager seinere hadde hun sjekket inn på rehab og barbert håret. Det var mye som ledet til øyeblikkene som verdenspressen ikke fikk nok av, og det krevde mye for popstjerna å komme tilbake. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Popsensasjonen Britney Spears har toppet listene og turnert verden flere ganger. Med låter som «Toxic», «... Baby One More Time» og «Ops!... I Did It Again» har hun knust flere musikkrekorder og skaffet seg en solid fanbase.

Hun har ikke lagt karrieren på hylla, og gir fortsatt ut musikk den dag i dag. For ti år siden, like før utgivelsen av albumet «Blackout», så det imidlertid mørkt ut for popstjerna. Hun var inn og ut av rehabilitering, hadde problemer i ekteskapet og levde et utagerende festliv - der hun blant ofte var å observere ute på byen med Paris Hilton.

Det hele kulminerte med at stjerna i midten av februar i 2007, for ti år siden, tok opp barbermaskinen på en frisørsalong i Los Angeles og fjernet alt håret på hodet. Hun hadde klaget over at hår-extensionsene gjorde vondt, men frisøren frarådet henne fra gå gjennom med det som siden ble en av de mest omtalte frisyrene fra 2000-tallet.

FJERNET HÅRET: Tv-kanalen KABC viste bilder av en nybarbert Britney Spears den 17. februar i 2007. Flere paparazzier foreviget også øyeblikkene. Foto: AFP, NTB scanpix
FJERNET HÅRET: Tv-kanalen KABC viste bilder av en nybarbert Britney Spears den 17. februar i 2007. Flere paparazzier foreviget også øyeblikkene. Foto: AFP, NTB scanpix Vis mer

Det var mye som ledet til Spears' såkalte «meltdown», og det krevde mye å komme tilbake for fullt igjen.

Problemer i fleng

I 2008 skrev musikkmagasinet Rolling Stone en større sak om hva som kan ha sørget for popstjernas problemer og hvordan de utartet seg. Den amerikanske jenta, som mange betegnet som «the girl next door», hadde erobret verden. Det kom med en pris.

Paparazzien var på nakken hennes uansett hvor hun gikk, og hun kunne bli fotografert tusenvis av ganger på én dag alene.

Flere byråer anslo at hun sto for 20 prosent av dekningen deres i 2006 og 2007. Ett år før hun barberte vekk håret sitt, ble hun fotografert i en bil sammen med sønnen Sean. Det fikk flere til å reagere, fordi han satt i fanget hennes og ikke i et bilsete for barn.

SKILTE SEG: Seint i 2006 søkte Britney Spears om en skilsmisse fra danseren Kevin Federline. Den ble ikke godkjent før sommeren 2007, men det var en av mange stressfaktoren popstjerna hadde i livet sitt våren 2007. Foto: AFP, NTB scanpix
SKILTE SEG: Seint i 2006 søkte Britney Spears om en skilsmisse fra danseren Kevin Federline. Den ble ikke godkjent før sommeren 2007, men det var en av mange stressfaktoren popstjerna hadde i livet sitt våren 2007. Foto: AFP, NTB scanpix Vis mer

Dette var samtidig som hun slet med rusproblemer og var midt i et bristende forhold.

I 2004 forlovet hun seg med den tidligere danseren Kevin Federline. De to ble fort et av verdens mest omtalte par, og fikk to barn sammen. Seint i 2006 søkte hun om å skille seg fra ham, noe som preget internasjonale medier i månedsvis. Det stoppet heller ikke pågangen fra paparazzier mot Spears og hennes familie.

I januar 2007 døde Spears' tante av livmorhalskreft. Sjokket var stort for familien, og en knapp måned etterpå var popstjerna innlagt på rehabilitering. Oppholdet varte ikke lenge, og etter å ha skrevet seg ut fjernet hun håret. Få dager etter det, angrep hun en fotograf med en paraply.

SLAKTET: Britney Spears' opptreden på MTVs VMA-utdeling i 2007 fikk alt annet enn ros. Foto: REUTERS/Robert Galbraith, NTB scanpix
SLAKTET: Britney Spears' opptreden på MTVs VMA-utdeling i 2007 fikk alt annet enn ros. Foto: REUTERS/Robert Galbraith, NTB scanpix Vis mer

«Do Somethin'»-stjerna sjekket seg imidlertid inn på en ny klinikk etter at skandalen hadde skjedd, ifølge Huffington Post. Hun mistet seinere omsorgsretten for sine to sønner, men den offisielle grunnen ble aldri offentliggjort. Da beskjeden kom låste hun seg inne på et rom med barna, som sørget for at hun ble lagt inn på en psykiatrisk avdeling.

Comebacket gikk heller ikke helt etter planen. På MTVs Video Music Awards skulle hun vise fram sitt nye jeg, men ble slaktet av kritikerne.

Det ble at sagt at Britney hadde slurvet med dansetrinnene, at hun mimet, glemte publikum og generelt var ufokusert. Musikkmogul Simon Cowell kalte ifølge The Telegraph opptredenen for «de tre minuttene som kunne ha endt Britneys karriere». Hun fikk i tillegg kritikk for vekten sin.

- Folk trodde jeg var gal

I 2008 tok hun bladet fra munnen om problemene som hadde fulgt henne det foregående året. Ikke bare ble hun fratatt barna, men hennes far tok over økonomien hennes.

- Jeg gikk gjennom så mye med barna mine og Kevin på tidspunktet. Han bare forlot meg og jeg var knust, sa hun i et intervju med MTV i 2008.

- Folk trodde at jeg hadde blitt gal, men folk barberer hodene sine hele tiden. Jeg gikk gjennom mye, men det var egentlig bare jeg som hadde en rebelsk periode, eller at jeg følte meg fri, sa Spears videre i intervjuet.

I 2007 skrev Dagbladet at det var vanskelig å stadfeste når problemene startet. Enkelte mente det begynte allerede i 2003, da hun og Madonna delte et saftig kyss på scenen. Andre spådde at det hadde noe med nettopp valget av partnere å gjøre.

- Jeg tror bare at Britney ikke er blitt tatt godt vare på. Det å være popstjerne i USA er mye verre enn i alle andre land, i forhold til krav, forventninger og press. I USA er også fallgruvene mye større. Kjendiser som Britney overvåkes døgnet rundt, og hver minste ting brettes ut, fortalte musikkekspert Tor Milde den gang.

Tilbake på topp

Ti år og fem album etterpå er det ingen tvil om at Spears har klart å klore seg tilbake til poptronen hun en gang satt på. Med singler som «Piece Of Me» og «Hold It Against Me» har hun klart å toppe lister verden over.

«Om Britney Spears klarte seg gjennom 2007, klarer du deg gjennom dagen» har blitt et populært meme på nettet de siste åra.

Budskapet printes på kaffekrus og er beskrivelsen til folks vekkerklokker på smarttelefoner - slik at budskapet kommer opp når alarmen går av.

Ifølge Forbes tjente Spears nærmere 250 millioner kroner i 2016, og har holdt inntekten på et høyt nivå siden comebacket med «Blackout» høsten 2007.

Slaktet dokumentarisk film

I fjor ble det kjent at det skulle lages en film om Britney Spears' turbulente liv, «Britney Ever After».

Spears var selv langt fra fornøyd med at det nå lages film om henne. Popstjernens talsperson uttalte i fjor til Entertainment Weekly at hun ikke vil bidra til prosjektet.

- Ikke på noen måte, og ikke i noen som helst form. Prosjektet har ikke hennes velsignelse, sa Spears' talsperson.

Filmen, som hadde premiere nylig, viser hvordan Spears liv har vært siden hun var liten jente i Louisiana, til hun erobret verden som popdronning på 90-tallet. Det inkluderer også det trøblete året 2007.

Kritikken har ikke latt vente på seg etter premieren. Musikkmagasinet Billboard, Buzzfeed og New York Daily News skriver alle at filmen mangler flere aspekter, blant annet musikken. Siden Spears' selv ikke ga filmen sin velsignelse, er ikke sangene hennes å høre i filmen. I tillegg skriver mediene at flere av scenene som utspiller seg i filmen ikke kan dokumenteres.

SEXY: Britney Spears stråler i åletrange, avslørende kjoler i ny reklamefilm. Vis mer Vis mer

Les også: Overrasket fansen med sexy feriebilder

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer