Ukrainas førstekvinne:

Nå bryter hun tausheten

Den ukrainske presidentfruen Olena Zelenska har holdt kortene tett til brystet etter at Russland invaderte Ukraina. Nå åpner hun opp og forteller om hvordan hun opplevde krigens første dager.

PRESIDENTFRUE: Det var i 2019 Olena Zelenska noe motvillig ble presidentfrue. - Jeg ble ikke veldig glad da jeg hørte om planene. Jeg foretrekker å holde meg i bakgrunnen. Jeg er ikke festens midtpunkt, og har det best i skyggen, har hun tidligere uttalt. Foto: Ukrainian Presidential Press Office / AP / NTB
PRESIDENTFRUE: Det var i 2019 Olena Zelenska noe motvillig ble presidentfrue. - Jeg ble ikke veldig glad da jeg hørte om planene. Jeg foretrekker å holde meg i bakgrunnen. Jeg er ikke festens midtpunkt, og har det best i skyggen, har hun tidligere uttalt. Foto: Ukrainian Presidential Press Office / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den ukrainske presidentfruen Olena Zelenska har blitt et kjent ansikt verden rundt etter at Russland invaderte Ukraina, men har ved få anledninger uttalt seg offentlig etter at krigen brøt ut.

Nå bryter hun imidlertid tausheten i et lengre intervju med Vogue.

I intervjuet snakker hun blant annet ut om invasjonens første dager.

- Jeg husker det veldig godt … Det hadde vært mye snakk om en mulig invasjon. Men inntil siste øyeblikk var det umulig å tro at dette ville skje, sier Zelenska til magasinet.

SER RØDT: Flere russiske influensere reagerer kraftig på at luksusmerket Chanel har trukket seg ut av Russland i forbindelse med Ukraina-krigen. Video: Instagram / Privat. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Atskilt fra ektemannen

Hun forteller at hun våknet tidlig den dagen, på grunn av en lyd, og at hun ikke umiddelbart skjønte at det hun hadde hørt var en eksplosjon.

Mannen hennes, Volodymyr Zelenskyj, Ukrainas president, var allerede oppe da hun våknet. Allerede ikledd dress, som han ifølge kona alltid gikk i.

- Han sa: «Det har startet». Dette var siste gang jeg så ham i dress og skjorte. Siden da har det vært militæruniform, uttaler Zelenska.

Zelenska og barna ble fra starten beordret å evakuere til et tryggere sted. De oppholdt seg i kjelleren uten lys, mens barna stadig spurte når de ville få se faren.

- De første dagene håpet jeg vi kunne være sammen med ham. Men presidentkontoret ble forvandlet til et militært anlegg og jeg og barna fikk ikke lov å oppholde oss der. Siden da har vi kommunisert ved Volodymyr på telefonen, opplyser Zelenska.

KLINTE TIL: Olena Zelenska kysset mannen Volodymyr Zelenskyj under valgkampen i 2019. Foto: AP / NTB
KLINTE TIL: Olena Zelenska kysset mannen Volodymyr Zelenskyj under valgkampen i 2019. Foto: AP / NTB Vis mer

Presidentfruen håper innstendig at ikke bare Ukraina, men også alle andre land, ser budskapet Russland sender.

- Budskapet er ikke bare adressert til oss. Dette er et budskap til verden. Dette kan skje med alle land Russland ikke liker, sier hun.

Bekymret for sine

Også hennes ektemann kom natt til lørdag med en kraftig advarsel til Europa.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hevder at Russlands aggresjon aldri har hatt som hensikt å bregrenses bare til Ukraina. Han mener at hele Europa er deres mål.

I talen oppfordrer han også Vesten til å innføre full stans i import av russisk olje og gass, og han oppfordrer nok en gang vestlige land til å forsyne Ukraina med mer våpen.

STOLT OG TRIST: Superstjernene Ashton Kutcher og Mila Kunis er stolte av Ukraina, tar oppgjør med Russland og donerer enorme summer i forbindelse med krigen. Vis mer

Zelenska legger ikke skjul på at hun bekymrer seg for sine kjære.

- Jeg lever nå som alle andre ukrainere. Vi har alle ett stort ønske: Å oppleve fred. Og jeg, som enhver mor og kone, bekymrer meg konstant for mannen min og gjør alt for å holde barna mine trygge.

Zelenska har tidligere under invasjonen rost europeere som har hjulpet ukrainske flyktninger i en svært tøff tid.

- Jeg vil takke alle europeere som nå hjelper folket vårt, gir dem et hjem, mater dem, oppmuntrer dem … som oss, så var du ikke forberedt på å ha så mange traumatiserte mennesker i landet ditt, har hun uttalt ifølge The Guardian.

- Ukrainere er fantastiske mennesker og veldig takknemlige. Barna våre vil aldri glemme det dere har gjort for oss, la hun til.

LES OGSÅ: Eksperter reagerer: - Propaganda

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer