O.J. Simpson:

Nå blir O.J. Simpson en fri mann

Fikk innvilget søknaden om prøveløslatelse.

LETTET: Den tidligere NFL-proffen O.J. Simpson smilte stort da det ble kjent at han blir prøveløslatt i oktober. Foto: NTB Scanpix
LETTET: Den tidligere NFL-proffen O.J. Simpson smilte stort da det ble kjent at han blir prøveløslatt i oktober. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I en direktesendt høring ble det torsdag ettermiddag norsk tid klart at den tidligere amerikanske fotballstjerna O.J. Simpson (70) har fått innvilget søknaden om prøveløslatelse.

Det var i 2008 at Simpson ble funnet skyldig i blant annet væpnet ran og overfall med et dødelig våpen.

I dokumentaren «O.J.: Made In America» framstilles hendelsen som et amatørmessig forsøk av Simpson og en gjeng andre på å stjele tilbake diverse sportssuvenirer fra et hotellrom i Las Vegas. O.J. hevder at disse gjenstandene var stjålet fra ham.

70-åringen ble dømt til en straff på opptil 33 års fengsel, en dom som tidligst ville kunne gi ham prøveløslatelse ni år seinere.

Saken fortsetter nedenfor.

O.J. SIMPSON: Historien om O.J, og en gjennomgang av hendelsesforløpet i en av USAs største kriminalsaker. Video: CNN Vis mer

- Vil ikke stille opp i mediene

Nå, etter å ha sonet ni år i Lovelock-fengselet i Nevada, blir USAs mest berømte fange dermed bli en fri mann. Dette skjer ifølge Washington Post så tidlig som 1. oktober. Det var prøveløslatelses-kommisjonen i Nevada som avgjorde saken torsdag.

Simpson fortalte tidligere i kveld sin versjon, og svarte samtidig på spørsmål fra prøveløslatelses-kommisjonen de første 30-45 minuttene av høringen.

ANGRER: I 2008 ble O.J. Simpson ble funnet skyldig i blant annet væpnet ran og overfall med et dødelig våpen. Nå angrer han, og hevder at han ikke er farlig, og aldri har truet noen med et våpen. Video: CNN Vis mer

70-åringen ga blant annet klart uttrykk for at han savner sine fire barn.

- Jeg har gått glipp av 36 bursdager, jeg skulle ønske at dette aldri hadde skjedd. Hvis jeg hadde hatt bedre dømmekraft, så ville jeg aldri ha havnet i denne situasjonen. Jeg tar fullt ansvar, sa Simpson, og framsto som en angrende synder.

- Jeg er på et punkt i livet hvor jeg bare vil være med venner og familie. Jeg har tatt min straff. Jeg har ikke klaget på ni år, og har forsøkt å hjelpe de andre innsatte.

Simpson forklarte også at han har fått flere tilbud om å stille opp i intervjuer i løpet av sin tid i fengselet, men at han har takket nei til dette. Ved løslatelse har han heller «ingen interesse av å involveres med pressen», uttalte han.

I 2008: O.J. Simpson under rettssaken fra 2008, hvor han ble dømt til 33 års fengsel. Foto: NTB Scanpix
I 2008: O.J. Simpson under rettssaken fra 2008, hvor han ble dømt til 33 års fengsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Datteren holdt appell

Arnelle Simpson, O.J. Simpsons eldste datter, var også til stede under høringen, hvor hun på vegne av faren holdt en gråtkvalt appell til kommisjonen.

- Jeg er litt nervøs, men som dere vet er jeg her på vegne av familien, for å uttrykke min fars ekte karakter. Ingen vet hvor mye vi har vært gjennom de siste ni åra ... Unnskyld meg, sa en gråtkvalt Arnelle, før hun fortsatte:

- Han er min beste venn og min klippe. Som familie erkjenner vi at han ikke er perfekt, og at han kunne ha håndtert situasjonen annerledes. Men han har gjort sitt beste, og vi vet at han angrer, og at han har gjort det beste ut av situasjonen.

- Vi vil bare at han skal komme hjem.

Saken fortsetter nedenfor.

FØLELSESLADD: Arnelle Simpson O.J. Simpsons eldstedatter snakket om den vanskelige tida etter at faren havnet i fengsel. Video: CNN Vis mer

I forkant av høringen var det ifølge nyhetsbyrået AP stor sannsynlighet for at 70-åringen ville bli løslatt.

- Forutsatt at han har oppført seg i fengselet, så tror jeg ikke det vil være å gå over streken å prøveløslate ham, sa David Roger, den nå pensjonerte aktoren som fikk Simpson dømt i 2008.

Tiltalt for drap

På 1990-tallet var Simpson involvert i en av verdens mest berømte rettssaker, som i nyere tid er blitt aktualisert i serier som «O.J.: Made in America» og «The People v. O.J. Simpson».

Den gang sto Simpson tiltalt for å ha drept sin ekskone, Nicole Brown Simpson, og hennes venn, Ronald Goldman. Utfallet av rettssaken, som kom 3. oktober 1995 og frifant Simpson for begge drapene, ble fulgt over hele verden - og skapte store overskrifter.

På tross av at O.J. Simpson ble frikjent av juryen - etter et enestående mediesirkus av en rettssak - tapte han et sivilt søksmål mot familien til Goldman og Nicole Brown i 1997.

O.J. ble erklært ansvarlig for de to drapene, og måtte betale 33,5 millioner dollar i erstatning.

LES OGSÅ: «Skam»-Ulrikke vekker internasjonal oppsikt