Evangeline Lilly og coronaviruset:

Én slaktes - én er smittet

Mens en «Lost»-stjerne nekter å følge myndighetenes råd, har en annen fått påvist coronasmitte.

SLAKTES: «Lost»-stjernen Evangeline Lilly (nr. fire f.v.) får krass kritikk etter at hun i sosiale medier åpenlyst skrev om at hun går mot myndighetenes råd. Samtidig har hennes tidligere «Lost»-kollega Daniel Dae Kim (midten) fått påvist smitte. Foto: Snap Stills/ REX/ NTB scanpix
SLAKTES: «Lost»-stjernen Evangeline Lilly (nr. fire f.v.) får krass kritikk etter at hun i sosiale medier åpenlyst skrev om at hun går mot myndighetenes råd. Samtidig har hennes tidligere «Lost»-kollega Daniel Dae Kim (midten) fått påvist smitte. Foto: Snap Stills/ REX/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

Den siste uken har myndigheter verden over kommet med skjerpede tiltak for hvordan coronakrisen skal håndteres. Det er innført hjemmekarantene og hjemmekontor for mange av flere ulike årsaker, og dersom man mistenker at man er syk skal man holde seg hjemme.

I tillegg oppfordres det til minimal fysisk kontakt, avstand til andre og god håndhygiene. Her hjemme har regjeringen også blant annet innført forbud mot å reise på hytter som ikke ligger i din egen hjemkommune.

Som enkelte hytteturister imidlertid har vist, er det ikke alle som følger reglementet. I USA vekker skuespiller Evangeline Lilly (40), kanskje best kjent som Kate i suksesserien «Lost», nå oppsikt med sin forakt for myndighetenes pålegg.

Det gjorde hun bare dager før en av «Lost»-kollegene hennes nå avslører at han er smittet av coronaviruset.

CORONA CHALLENGE: Influenser Ava Louise har lagt ut en video på TikTok der hun prøver å skape en ny trend hvor folk skal slikke på toalettsete. Vis mer

Sendte barna på leir

The Washington Times og USA Today er blant mediene som omtaler sakene. Alt bunner i at Lilly, som også er kjent fra «Hobbiten»-trilogien og «Ant-Man And The Wasp», nylig la ut et bilde på Instagram - der hun åpent skriver at hun ikke ønsker å isolere familien i denne perioden.

Stjernen la ut et nokså uskyldig bilde av en tekopp til sine 2,3 millioner følgere, men det er den tilhørende teksten som får folk til å se rødt.

«Morgen-te. Jeg slapp akkurat av barna mine ved gymnastikkleiren. De vasket alle hendene sine før de gikk inn. Nå leker og ler de», skriver hun, etterfulgt av emneknaggen «businessasusual». Sistnevnte indikerer altså at livet går sin vante gang for filmstjernen, noe som er stikk i strid med hva amerikanske myndigheter anbefaler.

STJERNE: Etter «Lost»-suksessen har Evangeline Lilly også vært å se på det store lerretet. Her i en scene fra «The Hobbit - The Battle Of The Five Armies» sammen med Orlando Bloom. Foto: Mark Pokorny/ New Line/ REX/ NTB scanpix
STJERNE: Etter «Lost»-suksessen har Evangeline Lilly også vært å se på det store lerretet. Her i en scene fra «The Hobbit - The Battle Of The Five Armies» sammen med Orlando Bloom. Foto: Mark Pokorny/ New Line/ REX/ NTB scanpix Vis mer

Det er åpenbart flere grunner til at folk reagerer. En av dem er at hennes tidligere kollega, «Lost»-stjernen Daniel Dae Kim (51), nå har fått påvist smitte. I serien spilte han koreanske Jin-Soo Kwon, som sammen med sin kone ble strandet på den mystiske øya.

I serien hadde de to karakterene ofte mye med hverandre å gjøre, og privat utviklet de et godt forhold. De har blant annet posert smilende på røde løpere sammen opp gjennom årene.

Rake motsetninger

Dae Kim sier i en ti minutter lang video på Instagram at han har det fint, og at han bare har opplevd milde symptomer som feber, pustebesvær og muskelsmerter. Han er isolert med familien på Hawaii. Som asiater føler han at det er viktig å understreke at han ble smittet i New York, ikke i Kina - som enkelte rasistiske holdninger ville ha det til.

Han ber også folk respektere reglene myndighetene nå har kommet med.

- Om du behandler dette uten ømfintlighet kan du potensielt skade livene til millioner av mennesker, inkludert de du elsker, sier han i videoen.

Det er ikke kjent om Lilly har fått med seg videoen, men hennes innlegg viser altså til det stikk motsatte. Det får hun, som nevnt, sterk kritikk for. Over 5000 mennesker har kommentert innlegget, og ordlyden er gjennomgående. «Uansvarlig», «idiotisk», «egoistisk» og «ignorant» er bare noe av det fansen skyter mot henne.

FORSKJELL PÅ FOLK: Mens Evangeline Lilly (nummer to fra venstre) går mot myndighetenes råd, har Daniel Dae Kim (t.h) fått påvist coronasmitte. Her er de fotografert på Emmy-utdelingen i 2005. Foto: Reuters/ NTB scanpix
FORSKJELL PÅ FOLK: Mens Evangeline Lilly (nummer to fra venstre) går mot myndighetenes råd, har Daniel Dae Kim (t.h) fått påvist coronasmitte. Her er de fotografert på Emmy-utdelingen i 2005. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Krass kritikk

I tillegg har flere gått hardt ut på Twitter mot stjernen. Den kanskje mest treffende kritikken henspiller mot serien som gjorde henne verdensberømt.

«Evangeline Lilly burde bli forvist til en øde øy hvor alt virker merkelig og kult i sånn fire år, før det blir helt umulig å se på i de to følgende årene», skriver en.

Andre tar til orde for at hun ikke burde få flere jobber i Hollywood, mens noen mener hun må slutte å dra egne konklusjoner - og heller følge helsemyndighetenes råd til punkt og prikke. Det er ikke slik at all kritikken har fått rulle forbi stjernen upåaktet hen. I kommentarfeltet svarer hun faktisk flere, selv om det muligens gjøres noe vagt.

CORONA: Delte dette med Twitter-følgerne sine mandag. Video: @idriselba. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

I det lengste svaret skriver stjernen følgende:

«Det føles ut som vi er ubekvemt nærme unntakstilstand allerede, alt på grunn av en vanlig influensa. Det er urovekkende. Jeg setter pris på engasjementet deres og denne meningsfulle diskursen. La oss være årvåkne nå. Og snille», skriver hun, og fortsetter:

Én slaktes - én er smittet

«Vi må følge med på lederne våre, og være sikre på at de ikke bruker dette øyeblikket til å stjele vekk mer frihet og skaffe seg mer makt. Vi må heller være snille med hverandre mens vi navigerer oss gjennom de ukjente farene i en moderne, global verden og maktstruktur», avslutter hun.

De siste årene har Lilly blant annet vært å se i «Hobbiten»- og «Ant-Man»-filmene, mens fra 2004 til 2009 var hun sammen med «Lost»-kollega Dominic Monaghan - et forhold som ikke skulle vare.

Lilly ble senere sammen med en av seriens produksjonsassistenter, Norman Kali, og paret har i dag to barn sammen. De har også valgt å bosette seg på Hawaii, hvor «Lost» primært ble spilt inn.

BEKLAGER: De siste dagene har det stormet mot komiker og tv-profil Herman Flesvig etter at det ble kjent at han i helga hadde reist på hyttetur. Nå beklager han. Video: Instagram/@hermanflesvig Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg knakk sammen og bare gråt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer