«Julestemning med Live og Ronny»:

- Én pakkekalender på tre barn

Ronny Brede Aase og Live Nelvik snakker ærlig om sitt forhold til juletiden.

VENNER OG KOLLEGER: Live Nelvik og Ronny Brede Aase jobber sammen igjen i advent i år - med hver sin innstilling til julen. Foto: Trine Hisdal/ NRK
VENNER OG KOLLEGER: Live Nelvik og Ronny Brede Aase jobber sammen igjen i advent i år - med hver sin innstilling til julen. Foto: Trine Hisdal/ NRK Vis mer
Publisert

- Ønsket fra min og Ronny sin side om å jobbe sammen igjen har vært til stede siden vi «slo opp». Også har det aldri passa. Og plutselig var det sånn: «Her er det en lomme». Ingen har faktisk laget julepodkast, så her var det bare å ta. Merkelig nok.

Slik forklarer radioprogramleder Live Nelvik (39) hvordan idéen til podkasten «Julestemning med Live og Ronny» så dagens lys.

Nelvik og medprogramleder Ronny Brede Aase (35) har tidligere jobbet sammen på radio i «P3morgen». Begge startet i 2009. Nelvik sluttet i 2016, mens Aase ga seg i 2019 .

DEN GANG DA: Slik så duoen ut da de jobbet sammen i «P3morgen». Foto: NRK
DEN GANG DA: Slik så duoen ut da de jobbet sammen i «P3morgen». Foto: NRK Vis mer

Nå er duoen gjenforent på lufta med et viktig oppdrag: De skal bringe julestemning inn i de tusen hjem.

- Det er et bedre utgangspunkt når du setter sammen to mennesker som kjenner hverandre, da kan man gå lenger og pirke mer. Og tøyse mer, mener Nelvik.

Populær

- Jeg er en juleglad type og har alltid drømt om å lage noe julete på radio. Så fant vi ut at jeg har lett for å fremkalle julestemning. Jeg kan ofte få den julestemningen man har som barn. Men Live har ikke så lett for å få det i like stor grad, forteller Aase.

Det er nettopp dette programlederparet tror gjør podkasten god.

TRAVERE: «Nissene i bingen»-karakterene Tom og Steven har historie fra tidligere sesonger, og hinter om mer dramatikk dem i mellom i den nye julekalenderen som ruller på skjermene. Video: Rød Løper/Discovery+ Vis mer

- Det åpner døra for at man ikke trenger være et ekstremt julete menneske for å høre på denne podkasten. Så det synes jeg er en fordel, at vi er to litt ulike personligheter som sitter i det rommet og snakker om jul. For hvis ikke, så hadde det blitt vanskelig for for eksempel meg å høre på. Det gjør det nok litt lettere, at man ikke føler så sterkt på det presset, tror Live.

Og tilsynelatende har formatet falt i smak hos lytterne: Om dagen ligger duoens julepodkast helt i toppen på podkast-listene.

Julekort-hodepine

- Julestemning, det har jeg bare ikke fått, men det betyr ikke at jeg ikke liker jul. Jeg synes jo jul er et veldig koselig konsept. Nå skjønner du med én gang at jeg er en ikke-troende. Men jeg synes jo det fører med seg veldig mye stress. Veldig mye man burde og skulle gjort. Så får man julekort i posten og tenker: «Fader, det skulle jeg jo gjøre», forteller Nelvik til Se og Hør.

- Den julegavelisten min er lang som et vondt år med familie på begge sider. Og det er ikke sånn at jeg kjøper noe tilfeldig på Black Friday, jeg må i en fysisk butikk og kjenne på det; er dette riktig gave til riktig person? Jeg tar det veldig alvorlig. Så jeg skaper nok veldig mitt eget stress.

I år derimot, skal det snu for Nelvik. Hun håper at hun gjennom podkasten kan la seg smitte av kameraten.

- Så prøver jeg å la meg smitte litt av Ronny. Være litt mer sånn: «Det går bra, det ordner seg», forteller Live og etterligner Ronnys førdedialekt.

SLAKT: Chanel har kommet med en julekalender som koster 7400 kroner, men den får slakt. Skjønner du hvorfor? Vis mer

Sokker under treet

«Lørdagsrådet»-programlederen mener altså at det å skulle finne den perfekte julegaven er en stressfaktor som forstyrrer desemberkosen.

Det er imidlertid spesielt én skikkelig bra julegave Nelvik husker godt.

- Jeg husker godt da jeg og lillebroren min fikk gave sammen. Oppi en boks så lå det masse VHS-kassetter, altså videofilmer, med bare Astrid Lindgren. «Emil i Lønneberget», «Barna i Bakkebygrenda», ... det var som å få Video Nova (en nå nedlagt videobutikk, journ.anm.) under juletreet. Det var en bra gave.

Men julestemningen forsvant idet gavene under treet gikk fra VHS-kassetter til deodorant.

- Også husker jeg året hvor jeg ble voksen. Eller hvor du fortsatt er barn, sånn 16 år, men så blir det sånn: «Her er en bok», «en deodorant» eller «her er et par sokker». Jeg ble helt svart på innsiden og tenkte: «Er det sånn her livet skal bli? Er det sånn her det er å bli voksen?»

Nå derimot, kan trebarnsmoren sette pris på et par gode sokker på julekvelden.

AVMÅLT JULEENTUSIAST: Live Nelvik, her under Aschehougs store hagefest i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB
AVMÅLT JULEENTUSIAST: Live Nelvik, her under Aschehougs store hagefest i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Men så blir man jo voksen, og det morsomme da er at man blir sånn: «Oi, sokker! Kjempedeilig!» Da setter man jo pris på de gavene. Men den mellomfasen som voksen som er sånn: «Nå er du voksen, nå trenger du ikke så mye», er en ordentlig sørgelig julaften, minnes programlederen.

Ronny relaterer.

- Det er noen øyeblikk som definerer at «nå har man blitt voksen». Og jeg tror det året jeg fikk boksere, sokker og rumpetaske. Men nå, når jeg er 35, så står sokker og boksere på lista mi, fordi nå ønsker jeg meg gaver i kategorien «digg å slippe å kjøpe selv», sier vestlendingen.

Romjulsmareritt

Men det finnes noe langt verre - som slår både førjulsstresset og det å som ung voksen måtte presse frem et smil og et «takk» når du får en flunkende ny deodorant/bokser/rumpetaske i presang, ifølge Nelvik.

- Det verste synes jeg er romjul. Det synes jeg er verdens største antiklimaks. Jeg må reise vekk i romjulen. På hytta. Det blir som å ikke rydde opp etter festen.

Nelvik understreker at alt frem til jul er topp, mens romjulen krever preventive tiltak.

- Det blir som et langt, langt, seigt nachspiel, synes jeg.

Det sorte får fra Vestlandet

Og selv en juleglad fyr som Aase har juleskjeletter i skapet.

I mange år har han nemlig båret på en temmelig tung hemmelighet.

- Jeg kommer fra Vestlandet, men jeg er ikke så glad i pinnekjøtt. Jeg liker ribba litt mer. Det bør jeg egentlig aldri si høyt, for da er jeg ikke velkommen hjem til jul. Da er Hemsedalfjellet stengt, da får jeg ikke kjørt over. Vi får ikke innpass på Vestlandet. Det er det som gjelder der, innrømmer han.

ELLERS TAKK: Hele Norges førdianer er sjokkerende nok på «Team ribbe». Foto: Gorm Kallestad / NTB (illustrasjonsbilde)
ELLERS TAKK: Hele Norges førdianer er sjokkerende nok på «Team ribbe». Foto: Gorm Kallestad / NTB (illustrasjonsbilde) Vis mer

Men det er ikke det eneste Ronny Brede Aase skammer seg over. Han skylder også forloveden Tuva Fellman (34) en åtte år gammel ferietur.

- Den første julen jeg og Tuva var sammen, så ga jeg henne en tur til London. Det ble en utrolig fin tur som jeg har masse fine minner fra, og som ble vår første partur. Det var så utrolig hyggelig og gøy. Men etter det har det kanskje blitt mange slike turgaver.

OVERVEKTIG: I den nye serien til Ronny Brede Aase snakker han om at han var stor allerede som barn. Video: NRK TV Vis mer

For året etter ville Aase gjenta suksessen.

- Året etter ga jeg henne en tur til Barcelona og tenkte: «Nå kjører vi på». Den skylder jeg henne fortsatt. Det er ganske bedritent, da. Nå har vi akkurat feiret at vi har vært sammen i ni år, og det betyr at det er åtte år siden jeg ga henne den julegaven. Det er helt krise, det går ikke. Den er jeg flau over fortsatt.

Flying home for Christmas

Uinnfridde reisegaver og pinnekjøtt-nei til tross, er Aase altså en stor fan av jula. Han er ekstra glad i kjøreturene hjem til Førde, som alltid bringer med seg den ekte julestemningen.

I fjor ble Ronny og forloveden Tuva foreldre for første gang. Det betydde også parets første jul sammen. Den ble feiret med Tuvas familie i Oslo.

- I fjor feiret vi jul i Oslo, men så fikk vi til en tur til Førde før jul med vårt da relativt helt nye barn i bilen på hennes første langtur. Vi stoppet på Fagernes i Valdres. Så kjørte vi inn et snøkledd paradis der og alt var julepynta og det var masse snø.

Og i år skal julen feires på Ronnys hjemsted.

- Vi har faktisk krøpet til korset, så det blir «flying home for Christmas» i år. For etter en hektisk desember tenker jeg det blir digg å bare sette seg på det flyet og komme ganske fort til Førde. Det gleder jeg meg til. Da får vi mer tid med familien.

Ikke bare «barnas jul»

Både Live og Ronny er småbarnsforeldre. Og i jula ofrer mange foreldre sitt eget velvære (og kredittkort) for å oppfylle barnas ønsker.

- Er jula for barna?

- Jeg tenker at jula er for familien, jeg. For samholdet og for å ha det ekstra hyggelig med dem man er nærmest. Og jeg gleder meg skikkelig til kaoset roer seg, og jeg gleder meg så innmari til å ha god tid sammen med mitt barn og kjæreste, vi skal reise hjem og ungen min skal henge med sine besteforeldre, sier Ronny.

OVERRASKELSE: «Farmen»-Robert fikk seg en skikkelig overraskelse da hans ene datter dro frem årets julegave. Vis mer

Den oppfatningen deler podkast-makkeren.

- Nei, hvorfor det? Hvorfor kan den ikke være for alle? Jeg mener jo dette er helt feil, for barn i 2021 har nok fokus på seg selv fra før av. De lever som småkonger og bestemmer hva det er til middag, når det er middag, hva familien skal gjøre i helgene, og så videre. Nå setter jeg det litt på spissen her, da.

- Jeg tror vi må vise barn at å være voksen er en fin ting. Vi gir også hverandre gaver og blir glad for det. At dette er gøy for alle. Hvis ikke så vil jo de grue seg til de blir voksne. At det er ingen pakker og nedovermunn. Livet er fint nå også. Jeg mener at jula er for barn og voksne, det går fint hånd i hånd, sier Live Nelvik.

Felles pakkekalender

I år har Nelvik/Sagen-familien for øvrig gått til innkjøp av noe som eventuelt kan skru opp julestemningen i desember.

Live innrømmer at hun tidligere har tenkt at idéen om 24 små gaver frem mot jul er kvalmende. Denne jula har hun snudd - i hvert fall delvis.

- Men så synes jeg jo det er koselig òg, det er en forventningsbygging som er veldig søt. Så vi hadde en avstemning i podkasten som var overraskende jevn. Så jeg har landet på pakkekalender, men at det er én pakkekalender fordelt på tre barn, med kanskje én gave til hver av de voksne. Jeg liker at barn må lære seg å se på at andre pakker opp gaver, og unne andre fine ting, sier småbarnsmoren.

Hos Aase/Fellman-paret står derimot en litt mindre barnevennlig kalender høyt i kurs.

- I mange år nå har jeg drømt om å få ølkalender. Jeg vil ikke ha en gave hver dag, men at jeg kan åpne 24 nye, spennende øl, det synes jeg høres gøy ut. Så kan jeg drikke den når det passer, sier Ronny.

«NISSENE I BINGEN»: Julekalenderen, som er en parodi på reality-TV, har basert noen av karakterene sine på stjerner fra blant annet «Paradise Hotel». Video: Discovery + / Viapaly / Steffen Pettersen, Rød Løper. Reporter/klipp: Celina Morken Vis mer

Til slutt kommer den juleglade 35-åringen med en oppfordring om å omfavne julestemningen uansett hvor tidlig - eller sent - den måtte komme:

- Vi må begynne å dyrke den gode følelsen når den kommer snikende, det betyr jo at den er på vei, liksom. Det er så dumt at vi alltid må holde tilbake. «Nå holder det på å skje noe bra, nå må vi holde igjen». Utrolig rar måte å tenke på. Jeg sier kjør på, lag jul når du er klar for det, avslutter han.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak antrekket

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer