Ghislaine Maxwell:

Mysteriet: Som sunket i jorden

Den avdøde og overgrepssiktede milliardæren Jeffrey Epsteins høyre hånd, Ghislaine Maxwell, har vært sporløst forsvunnet siden i fjor.

SNAKKER UT: En rekke kvinner snakker ut om overgrep, i den nye Netflix-dokumentarserien «Jeffrey Epstein: Filthy Rich». Se traileren. Vis mer
Publisert

Etter at dokumentarserien «Jeffrey Epstein: Filthy Rich» ble sluppet på Netflix i slutten av mai, har det igjen stormet rundt den overgrepssiktede og avdøde milliardæren Jeffrey Epstein.

Han ble funnet død på fengselscellen i New York i august i fjor, mens han sto siktet for seksuell utnytting av mindreårige, samt menneskehandel.

I serien står en rekke kvinner frem og beskylder Epstein for overgrep, og dokumentaren dreier seg i all hovedsak om varslernes historie - blant dem Virginia Giuffre (36) - som tidligere har påstått at Epstein betalte henne for å ha samleie med prins Andrew (60) av Storbritannia.

NØKKELPERSON: Ghislaine Maxwell har blitt utpekt som en av Jeffrey Epsteins nøkkelpersoner. Nå er hun som sunket i jorden. Her under et veldedighetsarrangement i 2010. Foto: NTB Scanpix
NØKKELPERSON: Ghislaine Maxwell har blitt utpekt som en av Jeffrey Epsteins nøkkelpersoner. Nå er hun som sunket i jorden. Her under et veldedighetsarrangement i 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Netflix-serien behandler også forholdet mellom Jeffrey Epstein og det som har gått for å være hans høyre hånd, Ghislaine Maxwell (58). 58-åringen har hele veien benektet at hun har hatt noe med overgrepene å gjøre, men har blitt utpekt som en slags tilrettelegger for Epsteins misbruk av mindreårige jenter.

Maxwell er en sosietetskvinne som har hatt innpass i verdenseliten i svært mange år, og hennes bånd til Epstein går tilbake til 1990-tallet - da de skal ha møttes for første gang.

Etter at saken ble rullet opp i fjor, har imidlertid ingen sett snurten av henne. Da gikk hun under jorden - og nå vet ingen hvor hun befinner seg. Men hvem er hun egentlig - og hva slags relasjon hadde hun til Jeffrey Epstein?

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, uttalte prins Andrew i et intervju at han ikke skjønte hvordan han hadde fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger festet. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sa det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Sosietetskvinne

Forholdet mellom Maxwell og Epstein har vært gjenstand for mye debatt og spekulasjon i pressen, og det har vært usikkert hva slags relasjon de egentlig har hatt. Forholdet har aldri vært bekreftet, men i en ekstraepisode av Netflix-serien med navn «Who Is Ghislaine Maxwell?» kommer det fram at de skal ha vært et par på 1990-tallet.

De skal ifølge The Guardian trolig ha møtt hverandre kort tid etter at Maxwells far, den britiske forretningsmannen og mediemogulen Robert Maxwell døde i 1991. Han forsvant på mystisk vis fra en yacht utenfor Kanariøyene, og ble funnet druknet noen dager senere.

Yachten bar navnet «Lady Ghislaine», oppkalt etter det mange mener var forretningsmannens favorittbarn blant søskenflokken på ni. The Guardian skriver at far og datter hadde et nært forhold, og hun skal ha vært knust etter farens overraskende dødsfall.

Etter Robert Maxwells bortgang opplevde medieimperiet store økonomiske vansker.

CELEBER KRETS: Maxwell hadde et stort, mektig nettverk i sin tid, både da hun bodde i London og når hun senere bosatte seg i New York. Her er Maxwell (i grønt) med blant andre prins Andrew (nummer to fra venstre) og avdøde Jeffrey Epstein (til høyre) i 2000. Foto: NTB Scanpix
CELEBER KRETS: Maxwell hadde et stort, mektig nettverk i sin tid, både da hun bodde i London og når hun senere bosatte seg i New York. Her er Maxwell (i grønt) med blant andre prins Andrew (nummer to fra venstre) og avdøde Jeffrey Epstein (til høyre) i 2000. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 1991 flyttet Maxwell til New York, hvor hun var på full fart inn i Manhattans sosietet. Det er ikke kjent hvordan Maxwell møtte Epstein for første gang, men hun skal i starten ha vært den avdøde milliardærens kjæreste, ifølge The Guardian.

I et intervju med Vanity Fair i 2003, beskrev Jeffrey Epstein Maxwell som sin «beste venn». Men forholdet mellom Epstein og Maxwell var langt mer sammensatt enn at de hadde et kjærlighetsforhold.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

Framsto forelsket

Maxwell har som nevnt blitt utpekt som den avdøde milliardærens høyre hånd, og som en som tilrettela for Epsteins misbruk av kvinner og mindreårige jenter. Advokaten til et av Epsteins ofre, Jennifer Araoz, uttalte til The Guardian at Epstein ikke kunne ha gjort det han er anklaget for - uten Maxwells hjelp.

- Hun var en del av å opprettholde traffickingen. Hun leverte viktige administrative tjenester når det gjaldt ansettelser, ledelse og å sørge for å arrangere avtaler mellom Epstein og mindreårige jenter som leverte seksuelle tjenester til ham, uttalte advokat Dan Kaiser til avisen i fjor.

SPORLØST BORTE: Ghirlaine Maxwell har ikke vært å se siden august i fjor. I den nye Netflix-dokumentaren «Filthy Rich» beskrives hun som en av Epsteins nøkkelpersoner. Foto: NTB Scanpix
SPORLØST BORTE: Ghirlaine Maxwell har ikke vært å se siden august i fjor. I den nye Netflix-dokumentaren «Filthy Rich» beskrives hun som en av Epsteins nøkkelpersoner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det skal understrekes at Maxwell hele veien har nektet for at disse anklagene stemmer. Hun har også vært anklaget for å selv ta direkte del i noen av overgrepene.

Forholdet mellom Maxwell og Epstein skal ha forandret seg da Maxwell innså at Epstein ikke kom til å gifte seg med henne, ifølge The Guardian.

Journalisten Conchita Sarnoff, som selv kjente både Maxwell og Epstein før de trolig ble et par, har sagt til The Guardian at de virket forelsket da hun så de sammen for første gang.

- Hun virket forelsket første gang jeg så dem sammen. Jeg tror at Jeffrey tok seg av henne. Jeg tror Ghislaine klamret seg til Jeffrey fordi hun følte seg beskyttet av ham.

Sarnoff uttalte imidlertid at Epstein fremsto mindre forelsket og sosialt begavet enn Maxwell.

Ville gifte seg

Ifølge Sarnoff skal Maxwell en gang også ha fortalt henne at hun virkelig ønsket å gifte seg med Jeffrey Epstein.

- Maxwell er dyktig. Til tross for hennes personlige usikkerhet, som er et resultat av farens dødsfall og hennes økonomiske utfordringer, tror jeg likevel at hun visste nøyaktig hva hun drev med da hun gikk med på å overbevise jenter på Epsteins vegne. Jeg tror imidlertid ikke at den fasen av forholdet deres begynte før hun forsto at Epstein ikke ville gifte seg med henne.

Virginia Giuffre, som har anklaget Epstein for å ha betalt henne for ha samleie med prins Andrew, uttalte i et intervju med Miami Herald i fjor at Maxwell skal ha bedt henne om å få et barn med Epstein - for deretter å gi det til dem. Giuffre skulle angivelig få en godtgjørelse på 200 000 dollar i måneden dersom hun gikk med på det.

En annen Jeffrey Epstein-anklager, Sarah Ransome, har ifølge The Guardian hevdet at milliardæren og Maxwell aldri var et par, og at hun aldri så dem kysse eller holde hender.

HARDT UT: Sarah Ransome er blant de som deltar i Netflix-dokumentaren om Epstein. Hun hevder hun ble voldtatt i dagevis. Hun sier også at Epstein og Maxwell ikke var et par. Foto: Netflix
HARDT UT: Sarah Ransome er blant de som deltar i Netflix-dokumentaren om Epstein. Hun hevder hun ble voldtatt i dagevis. Hun sier også at Epstein og Maxwell ikke var et par. Foto: Netflix Vis mer

Ifølge The Guardians kilder gikk Maxwell for å være svært utadvendt og sjarmerende, samtidig som hun skal ha hatt en slående personlighet. Hun hadde også god tilgang til verdenseliten, og hadde nær kontakt med alt fra amerikanske presidenter, til kongelige og andre berømte personer.

Sist gang Maxwell ble observert sammen med Epstein i offentligheten, var i 2008, samme år som Epstein ble dømt for å ha tvunget flere kvinner til å ha sex med ham, deriblant en mindreårig jente. Han satt 13 måneder i fengsel for disse forholdene.

Interessen for Ghislaine Maxwells medvirkning i Epstein-saken har økt enormt etter at Jeffrey Epstein tok livet sitt på cellen i New York i fjor. Maxwell er ikke siktet for noen forbrytelse, men mange skulle nok ønske å høre hennes versjon om hva som har skjedd i saken. Det har florert en rekke rykter om hvor hun kan befinne seg, og flere mener at hun oppholder seg et sted hvor hun ikke kan utleveres til USA.

RYSTENDE: Soveromsopptak fra 2017 vekker harme. Video: ELIAS ZAHL-PETTERSEN Vis mer

Sporløst forsvunnet

I august ble et bilde som visstnok skulle vise Maxwell på en hamburgerrestaurant i Los Angeles spredd i mediene. Det ville vært første gang siden 2016 at Maxwell ble sett i offentligheten, men bildene ble raskt diskreditert for å være falske, blant annet ble det vist til at bildets metadata hadde blitt tuklet med.

Så selv om både verdenspressen og FBI gjerne skulle hatt henne i tale, har hun ikke vært å se noe sted.

Maxwells mangeårige venninne, og prins Andrews tidligere kjæreste, Victoria Hervey, sa tidligere i år til «Good Morning Britain» at hun ikke har sett sin venninne siden september.

- Jeg tror ikke at noen kommer til å finne henne ... Hun er som en Bond-karakter - hun er en meget unik person, sa hun under programmet ifølge BT.

LES OGSÅ: Åpen om overgrep:- Skammet meg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer