Märtha og Aris eventyr-romanse - fra start til slutt.

Prinsessen og forfatteren gikk mot strømmen da de giftet seg for 14 år siden.

FORELSKET: Det var et svært forelsket par som i 2001 annonserte at de var forlovet. Fjorten år senere kom nyheten om at de to går hver til sitt.  Foto: EPA
FORELSKET: Det var et svært forelsket par som i 2001 annonserte at de var forlovet. Fjorten år senere kom nyheten om at de to går hver til sitt. Foto: EPA Vis mer

Ari Behn og prinsesse Märtha Louise skiller seg, etter et 15 år langt samliv.

Det var Dagbladet som i 8. mars 2001 kunne fortelle at prinsessen hadde funnet tonen sammen med forfatteren fra Moss. Behn ble omtalt som «Märthas nye, nære venn».

I de kommende ukene ble forholdet gradvis bekreftet, både i Dagbladet og andre medier. Se og Hør skrev at de «hadde hele helgen sammen», og mot slutten av mars 2001 slo selv Aftenposten til slutt fast at de to var kjærester.

13. desember 2001 forlovet de seg. Behn hadde lagt en sti av liljer med poster som skulle føre Märtha til frieriet på Kongsseteren.

- Endelig kan jeg fortelle hvor lykkelig jeg er. Det er deilig å kunne fortelle det, sa Behn. 

Prinsessen sa den gang at det hadde vært «kjærlighet ved tredje blikk».

24. mai 2002 giftet de seg i Nidarosdomen.

BESØKTE TRONDHEIM: I slutten av juni ble Märtha Louise og Ari Behn fotografert sammen sist, i forbindelse med kongeparets 25-årsjubileum. Foto: NTB scanpix
BESØKTE TRONDHEIM: I slutten av juni ble Märtha Louise og Ari Behn fotografert sammen sist, i forbindelse med kongeparets 25-årsjubileum. Foto: NTB scanpix Vis mer

Utfordret til duell

Behn ble den gang blant annet omtalt som en «forfatterbølle», og hadde selv erklært at han var en del av «den nye vinen». Han hadde tatovert sekseren han fikk av VG for debutromanen «Trist som faen» på overarmen, og var kanskje mest kjent for at han hadde utfordret Kjetil Rolness til duell, etter at Rolness hadde «fornærmet Ari Behns venner i en spalte i Dagbladet». Forfatteren troppet opp i Dagbladets lokaler i Akersgata, og ba Rolness velge sitt våpen; kårde eller pistol.

I et portrettintervju i Dagbladet i mars 2001 sa han følgende om episoden:

- Det jeg tenkte, var at når Rolness beskriver mine venner på en slik måte, så måtte jeg markere at dette synes ikke jeg var akseptabelt. Han kan ta meg, jeg har ingenting å skjule. Men ligg unna vennene mine. Så jeg kastet hansken. Utfordret ham totalt. Det føltes så bra.

EVENTYRBRYLLUP: Ari Behn vant til slutt folkets hjerter og giftet seg med prinsessen i Trondheim 24. mai 2002.  Foto: AP
EVENTYRBRYLLUP: Ari Behn vant til slutt folkets hjerter og giftet seg med prinsessen i Trondheim 24. mai 2002. Foto: AP Vis mer

Samme år viste TV 2 det som ble omtalt som «et opptak av en dopflørtende forfatter på reportasjetur i Las Vegas», og det ble spekulert i at forholdet mellom de to kunne skade kongehusets omdømme.

Slottet tok affære

To dager etter at forlovelsen ble kjent i desember 2001 skrev Dagbladet at Slottet hadde tatt affære: «I løpet av et halvt år er urokråka og bohemen Ari Behn (29) forvandlet til en stilltiende prinsessekjæreste».

- Kongeparet har i dag et godt inntrykk av Ari Behn, men det var en periode i vår da det var vanskelig, sa en slottskilde.

FRIDDE MED LILJER: Forfatteren gikk på kne på kongsseteren etter å ha laget en sti av martha-liljer.  Foto: REUTERS
FRIDDE MED LILJER: Forfatteren gikk på kne på kongsseteren etter å ha laget en sti av martha-liljer. Foto: REUTERS Vis mer

Slottet hadde da angivelig forsøkt å «bygge opp en annen Behn-image». Fra «bohem» med utagerende festing til en stilfull prinsessekjæreste.

- Det er helt naturlig at Ari må holde en lavere profil når han nå er forlovet med prinsesse Märtha Louise. Han har forandret seg overfor vennene sine etter at han ble sammen med prinsessen. Han må naturligvis tenke mer gjennom hva han sier og gjør. Det sier seg selv når man ser at alt han sier blir slått stort opp i mediene, sa kamerat og fotograf Per Heimly til Dagbladet.

29. april 2003 fikk de sin først datter, Maud Angelica Behn. 8. april to år senere fikk de Leah Isadora Behn, og 29. september 2008 fikk de Emma Tallulah Behn.

STOR FAMILIE: Paret fikk tre døtre sammen:  Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah. Her går de i 17.mai-tog under oppholdet i London i 2013.  Foto: NTB scanpix
STOR FAMILIE: Paret fikk tre døtre sammen: Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah. Her går de i 17.mai-tog under oppholdet i London i 2013. Foto: NTB scanpix Vis mer

Snakket om fylla

Det har vært langt roligere rundt Behn etter at han giftet seg. Men i september skapte han overskrifter etter et intervju med det nå nedlagte magasinet Massiv, hvor han beskrev seg selv som en dårlig ektemann. Han sa også at han drikker hver dag og at han ikke er lykkelig.

REBEL: Forfatteren har blant annet blitt beskrevet som en rebel og en bohem, og har stadig skapt overskrifter i mediene.  Foto: Aftenposten
REBEL: Forfatteren har blant annet blitt beskrevet som en rebel og en bohem, og har stadig skapt overskrifter i mediene. Foto: Aftenposten Vis mer

To år senere sa han i et portrettintervju i Dagbladet at han hadde kuttet kraftig ned på drikkingen.

- Det var morsomt. Det intervjuet er et av de beste som er gjort med meg, sa han, og understreker at nå går alt så meget bedre.

- Men var du, og er du, kronisk deprimert? spurte Dagbladet.

- Njæææ, det kom fram sånn. Men det var overdrevet og karikert.

Behn fortalte også at han hadde trappet kraftig opp på treninga, at han nå løp nærmest daglig, i skogen og på tredemølla, at han padler kajakk i Hankøsundet.

ARM I ARM: I april ankom Prinsessen og Ari Behn svenskekongens bursdag arm i arm.  Foto: Aftonbladet
ARM I ARM: I april ankom Prinsessen og Ari Behn svenskekongens bursdag arm i arm. Foto: Aftonbladet Vis mer

- Kan virke tilsidesatt

En vanlig dag i Behns liv som prinssegemal ble da beskrevet slik:

«Midt i mediestøyen kan forfatteren Ari Behn til tider virke litt tilsidesatt. Men hver dag, så sant det er praktisk mulig, står han opp i svinotta for å skrive. Mens resten av familien fremdeles sover dypt, tusler han ned på kjøkkenet, slipper ut bikkja, og skrur på espressomaskin og kaffetrakter.

Mens kaffen til termosen traktes, får han i seg et par kjappe kopper espresso ved kjøkkenbenken. Så tar han med seg termosen og går ut.

- Det er utrolig fint der i skogen. Bikkja løper fritt, akkurat som jeg.

Mens bikkja gjør det bikkjer gjør, går matfar de få meterne fra hovedhuset til skrivestua. En liten tømmerkoie som fulgte med da Märtha og han kjøpte eiendommen av ekskona til Hans Geelmuyden.»

Ari Behn slapp i oktober 2015 sin hittil siste bok, novellesamlingen «Tiger i hagen», som fikk terningkast fem i Dagbladet.

Saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: - Det var bare Ari som manglet