Robyn:

Møtte veggen etter brudd og dødsfall

Derfor forsvant Robyn i åtte år.

COMEBACK: Den svenske artisten Robyn slipper sitt første album på åtte år. Dét er ingen selvfølge, skal man tro 39-åringen selv. Foto: NTB Scanpix
COMEBACK: Den svenske artisten Robyn slipper sitt første album på åtte år. Dét er ingen selvfølge, skal man tro 39-åringen selv. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun var en popkomet og en hitmaker av rang. Når svenske Robin Miriam Carlsson (39), best kjent under artistnavnet Robyn, slipper sitt nye album i oktober blir det likevel for første gang på hele åtte år.

I et større intervju med New York Times forteller en særdeles åpenhjertig Robyn om hvorfor hun forsvant fra offentligheten. 39-åringen beskriver det hun opplevde som et fullstendig mørke etter tapet av en som sto henne svært nær, i tillegg til et kjærlighetsbrudd.

- KRASJLANDET: Robyn herjet hitlistene i Skandinavia, såvel som internasjonalt, med sine fengende låter. Så tok det plutselig slutt. Her i Los Angeles i 2010. Foto: NTB Scanpix
- KRASJLANDET: Robyn herjet hitlistene i Skandinavia, såvel som internasjonalt, med sine fengende låter. Så tok det plutselig slutt. Her i Los Angeles i 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var rundt 2010, under det enorme arbeidet med trilogien «Body Talk», at artisten møtte veggen. Hun søkte hjelp i behandlingsformen psykoterapi.

- Jeg opplevde ikke framgang de første fire åra. Det er morsomt å tenke tilbake på nå, men det var ikke før jeg virkelig krasjlandet at jeg begynte å gjøre framskritt, sier hun til avisa.

Brudd og dødsfall

Oppi alt kaoset, tok forholdet til kjæresten Max Vitali slutt. Å bryte ut av den nedadgående spiralen skulle vise seg å bli enda mer vanskelig, da Robyn rundt samme tid mistet en av sine nærmeste.

DØDE I 2014: Christian Falk tapte kampen mot bukspyttkjertelkreft for fire år siden. Foto: NTB Scanpix
DØDE I 2014: Christian Falk tapte kampen mot bukspyttkjertelkreft for fire år siden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hele Sverige var i sorg da stjerneprodusenten og musikeren Christian Falk gikk bort som følge av bukspyttkjertelkreft i 2014. En av dem som tok dødsbudskapet særdeles tungt, var nettopp Robyn.

52-åringen var høyt respektert innad i det svenske musikkmiljøet, så vel som i Skandinavia, og jobbet tett med den svenske artisten i flere år.

I sommer ga Robyn fansen en forsmak i hva man kan forvente av det forestående albumet, med låta «Missing U». Singelen bygger i hovedsak på følelser rundt samlivsbruddet, og det å miste Falk. Overfor New York Times innrømmer 39-åringen at tidsrommet 2014 til 2015, ble hennes absolutte bunnpunkt. Bare det å komme seg ut av senga ble en nærmest umulig oppgave.

Med små steg forsøkte hun å finne veien tilbake.

- Etter hvert var det å komme seg ut av senga, og kjøpe en kaffe. Kanskje gå i psykoterapi. Kanskje å møte min bror. Kanskje å gå en tur.

- Ikke sant

Terapien bidro, ifølge Robyn, til konkrete forandringer på flere plan. Etter å ha levd separate liv i to år, fant hun og Max Vitali tilbake til hverandre. De er fortsatt sammen i dag.

Siden 2015 har hun jobbet det kommende albumet, titulert «Honey». Selv om hun ikke lenger befinner seg i et komplett mørke, erkjenner Robyn at hun fortsatt i mer eller mindre grad er påvirket av den situasjonen hun befant seg i.

HODET OVER VANNET: Robyn forklarer at hun har det langt bedre nå enn for fire år siden. I oktober kommer et svært etterlengtet nytt album fra den svenske popkometen. Foto: NTB Scanpix
HODET OVER VANNET: Robyn forklarer at hun har det langt bedre nå enn for fire år siden. I oktober kommer et svært etterlengtet nytt album fra den svenske popkometen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det føles nesten som om jeg ble en annen person. Som at målet ikke var at jeg skulle komme tilbake. Jeg føler virkelig at jeg har ommøblert på innsida. Jeg visste ikke engang hva jeg hadde å gå tilbake til. Det føltes som om mye av det jeg trodde på tidligere, ikke var sant lenger, sier hun til New York Times.

Det er gått 23 år siden den svenske artistens første album, «Robyn is here», ble lansert. Inkludert det kommende albumet, kan Robyn telle ytterligere sju plater siden den gang. Hun har også gjort stor suksess i samarbeidet med norske Röyksopp.

I 2014 gikk Röyksopp og Robyn blant annet rett inn på en 14. plass på Billboard 200 med minialbumet «Do It Again».

LES OGSÅ: - Har fått en utløpsdato på livet som jeg ikke hadde regnet med

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer