Tonya Harding og Margot Robbie:

Møtte seg selv på den røde løperen

Margot Robbie spiller skandaledronningen fra Lillehammer-OL i ny film. Onsdag møttes de to ansikt til ansikt.

SØTT MØTE: Margot Robbie møter Tonya Harding, rollen hun spiller, for første gang. Foto: NTB Scanpix
SØTT MØTE: Margot Robbie møter Tonya Harding, rollen hun spiller, for første gang. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Onsdag var det premiere på den mye omtalte filmen «I, Tonya», som omhandler den skandaleombruste kunstløpersken Tonya Hardinds liv.

«The Wolf Of Wall Street»-stjernen Margot Robbie (27) spiller Tonya, og på den rød løperen i Los Angeles onsdag kveld, fikk 27-åringen sitt første møte med den virkelige Tonya Harding (47).

- For en morsom kveld feiret med den virkelig Tonya Harding, skriver skuespillerstjernen på Instagram.

Saken fortsetter under:

Such a fun evening celebrating with the REAL Tonya Harding ⛸💖

Et innlegg delt av @margotrobbie

Man kan ha all grunn til å tro at Margot er den perfekte for rollen. Tross aldersforskjellen kan man, mellom deres blonde lokker, skimte en likhet mellom de to.

Skandaløst liv

I et glitrende kostyme fra en kunstløpbane under OL på Lillehammer i 1994, hadde den da 24 år gamle amerikaneren Tonya Harding hele verdens øyne rettet mot seg.

Dramatikken som de påfølgende minuttene skulle utspille seg under damenes kunstløpfinale, var det neppe noen som kunne forutse. Sekvensen resulterte for øvrig i at tv-programmet ble en av de mest sette sportshendelsene i USA noensinne.

Saken fortsetter under:

TRAILER: Nancy Kerrigan og Tonya Harding fengslet en hel verden før og under OL i 1994. Nå kommer filmen om kunstløpsrivalene. Video: Neon Vis mer

For det handlet om langt mer enn perfekte piruetter og solide hopp 25. februar 1994. Og lite visste Tonya om hvordan det hele skulle prege livet hennes i årene som fulgte.

Fredag lanseres filmen om den skandaleombruste kunstløpersken liv, i USA, med «The Wolf Of Wall Street»-stjernen Margot Robbie (27) i hovedrollen.

Brutalt angrep

Men først: Tonya hadde allerede før OL på Lillehammer gjort seg særdeles bemerket grunnet en dramatisk episode som involverte hennes rival, kunstløpersken Nancy Kerrigan.

Saken fortsetter under:

RIVALER: Tonya Harding så Nancy Kerrigan som sin største rival i kampen om OL-gull på Lillehammer. Da sistnevnte ble brutalt overfalt, ble mistanken om hvem som sto bak, raskt rettet mot Harding. Foto: NTB Scanpix
RIVALER: Tonya Harding så Nancy Kerrigan som sin største rival i kampen om OL-gull på Lillehammer. Da sistnevnte ble brutalt overfalt, ble mistanken om hvem som sto bak, raskt rettet mot Harding. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Under en treningsøkt noen uker før den amerikanske OL-kvalifiseringen ble nemlig Nancy brutalt angrepet og slått med en jernstang.

Tonya ble raskt mistenkt for å ha stått bak angrepet, men nektet for å ha noe med saken å gjøre.

Ble stemplet som «den store stygge ulven»

Da OL begynte, hadde Tonya likevel et stempel som «den store, stygge ulven».

NRK-veteranen Karen-Marie Ellefsen (67) var en del av troppen under det NRK-sendte OL på Lillehammer.

DEKKET OL: NRKs Karen Marie Ellefsen fulgte dramaet rundt Tonya Harding på nært hold i 1994. Foto: NRK
DEKKET OL: NRKs Karen Marie Ellefsen fulgte dramaet rundt Tonya Harding på nært hold i 1994. Foto: NRK Vis mer

Fra kulturhuset Banken i Lillehammer dekket hun kveld etter kveld dagens opp- og nedturer under lekene.

Til Se og Hør forteller hun at man kunne merke oppstyret rundt de to amerikanske kunstløperskene lenge før de entret isen.

- Det jeg husker best er en reportasje fra en pressekonferanse rett før OL-konkurransene startet, der det var et enormt presseoppbud. Tror det var snakk om rundt 1000 journalister, skriver Karen-Marie i en epost til Se og Hør.

Hvorvidt både Tonya og Nancy var til stede, husker NRK-veteranen ikke med sikkerhet, men Karen-Marie kan fortelle at det var så fullt under pressekonferansen at flere journalister hang i ribbeveggen i gymsalen hvor konferansen ble holdt.

Situasjonen skulle ikke bli bedre da selve kunstløpfinalen var i gang:

Først somlet den daværende 24-årige Tonya Harding med å komme seg ut på isen.

Med astmasprayen i hånden sto det om sekunder før Tonya hadde blitt diskvalifisert.

Til musikk fra filmen «Jurassic Park», startet hun omsider sitt planlagte nummer på Hamar OL-amfi, Nordlyshallen.

Saken fortsetter under:

LISSE-TRØBBEL: Tonya Harding fikk blant annet problemer med skøytelissene under OL. FOTO: Jon Eeg / NTB scanpix
LISSE-TRØBBEL: Tonya Harding fikk blant annet problemer med skøytelissene under OL. FOTO: Jon Eeg / NTB scanpix Vis mer

Det ble imidlertid raskt klart at noe ikke stemte. Tonya var ute av balanse, ettersom hun ikke hadde klart å snøre skoene skikkelig.

Etter å ha klusset til nummeret sitt, ble sjokkerte tv-seere vitne til at en gråtende Tonya forlot isen, et bilde som også NRK-kommentatoren husker svært godt.

Det endte med at Nancy - som deltok i OL på tross av overfallet - kapret sølvmedaljen, mens en tårevåt Tonya Harding måtte ta til takke med åttendeplassen.

Resultatet fikk enorm oppmerksomhet, noe som i seg selv overrasket Karen-Marie.

- Det pussigste, som jo ingen virket å ta innover seg på den tiden, var at alle snakket som om Tonya og Nancy var de to favorittene som skulle kjempe om gullmedaljen. De som var inne i sporten, og hadde kunnskaper, VISSTE at Oksana Baijul fra Ukraina egentlig var den store favoritten. Og det var også hun som tok gullet, skriver hun til Se og Hør.

Saken fortsetter under:

BRAST I GRÅT: Den amerikanske kunstløperen Tonya Harding brøt sammen etter at skøytelissa røyk. Hun ble nummer åtte sammenlagt. FOTO: Jon Eeg / NTB scanpix
BRAST I GRÅT: Den amerikanske kunstløperen Tonya Harding brøt sammen etter at skøytelissa røyk. Hun ble nummer åtte sammenlagt. FOTO: Jon Eeg / NTB scanpix Vis mer

Utestengt på livstid

Nedturen skulle imidlertid ikke stoppe her for Tonya, som i dag er 47 år gammel. Etter OL-deltakelsen falt karrieren sammen og hun har levd et liv langt unna rampelyset.

Hva angår overfallet mot Nancy, skulle det i etterkant av OL vise seg at angriperen var en mann som ble hyret av Tonyas eksmann, Jeff Gillooly.

Intensjonen bak angrepet var at Tonya skulle overta Nancy sin plass på landslaget, men begge fikk altså delta. Noen uker etter at OL-ilden var slukket, ble Tonya idømt samfunnstjeneste og bot, etter å ha sagt seg skyldig i å hindre etterforskningen av angrepet.

Hun mistet alle sine titler, mens eksmannen og livvakten ble fengslet. Senere ble hun også utestengt fra idretten på livstid.

Innrømmet alkoholproblem

Det skulle ikke vise seg enkelt for Tonya å få livet på rett kjøl.

Året etter OL-skandalen giftet hun seg på ny med Michael Smith. Lykken var imidlertid kortvarig, da paret gikk fra hverandre etter ett år, i 1996.

Saken fortsetter under:

DØMT FOR OVERFALL: Tonya Harding gikk til angrep mot sin egen samboer, og slo ham til blods med en metallgjenstand. Hun måtte blant annet sone fengselsstraff for overfallet. Foto: NTB Scanpix
DØMT FOR OVERFALL: Tonya Harding gikk til angrep mot sin egen samboer, og slo ham til blods med en metallgjenstand. Hun måtte blant annet sone fengselsstraff for overfallet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Noen år senere ble 47-åringen kjæreste og samboer med Darren Silver. I 2000 ble hun imidlertid arrestert etter å ha slått ham til blods med en hjulkapsel av metall. Tonya hevdet selv at hun hadde handlet i nødverge, men måtte sone tre dager i fengsel for overfallet.

I 2002 vakte hun nok en gang oppsikt i mediene, da hun krasjet bilen sin. Da politiet kom til stedet, kunne den tidligere så balansekyndige skøytedronningen ikke stå stødig. En alkotest viste at hun hadde fyllekjørt.

I retten innrømmet Tonya å ha kjørt bil i alkoholpåvirket tilstand. Hun erkjente også at hun hadde et alkoholproblem, og godtok å holde seg edru i fem år for å slippe fengselsstraff.

- Jeg har et problem, og nå skal jeg ta hånd om det. Dette er faktisk bra for meg, fortalte hun, ifølge Enquirer.

- Nådde bunnen

På 2000-tallet prøvde Tonya seg også som bokser, men uten stor suksess. Da VG møtte henne i 2004, fortalte stjernen åpent om sin nye karrierevei, men var ordknapp om skandalen ti år i forveien, og omtalte norgesoppholdet som «frustrerende».

Saken fortsetter under bildet:

SATSET PÅ BOKSING: Tonya Harding ble utestengt fra skøytesporten på livstid, og forsøkte seg dermed på en helt annen idrett - uten særlig hell. Her avbildet i februar i 2003. Foto: NTB Scanpix
SATSET PÅ BOKSING: Tonya Harding ble utestengt fra skøytesporten på livstid, og forsøkte seg dermed på en helt annen idrett - uten særlig hell. Her avbildet i februar i 2003. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hele fiaskoen, mediene, det ikke å kunne få trent skikkelig. Jeg var i en situasjon jeg ikke skulle ha vært i. Jeg kjente dårlige mennesker. Jeg tror feilen var at jeg var så ung og naiv. Jeg ville oppnå noe, jeg aksepterte alt, sa hun til avisen.

47-åringen erkjente at fiaskoen gikk hardt inn på henne.

- Jeg nådde bunnen. Jeg var blakk og hadde ikke noe sted å bo. Jeg var en boms, sa hun om tiden etter.

I 2010 giftet Tonya seg på nytt med Joseph Jens Price, og året etter ble de foreldre til sønnen Gordon. I dag bor hun under enkle kår sammen med sin familie i delstaten Washington i USA.

Saken fortsetter under:

NÅ: Tonya Harding fotografert utenfor huset sitt i Washington i 2017. Foto: Scanpix
NÅ: Tonya Harding fotografert utenfor huset sitt i Washington i 2017. Foto: Scanpix Vis mer

De senere årene har 47-åringen levd et tilbaketrukket liv, og har sjelden stilt opp i intervjuer. I 2008 ga hun imidlertid et bilde på hvordan hverdagen hennes så ut, overfor People.

- Jeg er litt som en «redneck». Jeg fisker og kjører firehjuling. Jeg fyrer opp et bål og får venner på besøk, fortalte hun den gang.

Tonya forklarte at hun fortsatt kjenner en skyldfølelse for det som hendte med hennes største rival, men at hun ikke lenger kan dvele ved fortiden.

- Man må elske seg selv, og endelig gjør jeg det. Det høres kanskje brutalt ut, men dette er den jeg er, og hvis du ikke liker meg, kjipt for deg.

For å få mest mulig bakgrunnsinformasjon til filmen, er både Tonya og eksmannen intervjuet i forbindelse med innspillingen av «I, Tonya», ifølge Hollywood Reporter.

Seks spontanaborter

Hva angår Nancy Kerrigan (48), har hun i flere intervjuer de siste årene uttalt at hun anser feiden med Tonya som et tilbakelagt kapittel.

- Vi var på et arrangement sammen fire år etter at jeg ble angrepet, men vi snakket egentlig ikke sammen, så det føltes veldig ukomfortabelt og merkelig, sa Nancy til ABC Nightline i oktober, ifølge Toronto Sun, og la til at hun aldri har fått en beklagelse fra Tonya i ettertid.

Saken fortsetter under:

- FIKK ALDRI BEKLAGELSE: Den tidligere skøytedronninga Nancy Kerrigan (48) oppnådde stor popularitet gjennom sin karriere. Foto: NTB Scanpix
- FIKK ALDRI BEKLAGELSE: Den tidligere skøytedronninga Nancy Kerrigan (48) oppnådde stor popularitet gjennom sin karriere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

48-åringen deltok for øvrig i den amerikanske utgaven av «Skal vi danse» tidligere i år.

Hun er i dag mor til tre barn, men i april avslørte Nancy også at hun har opplevd å miste seks ufødte barn.

Nancy og ektemannen Jerry Solomon fikk sitt første barn, sønnen Matthew, i 1997. Sønnen Brian ble født i 2005, og datteren Nicole kom til verden i 2008.

- En gang kom vi så langt i svangerskapet at vi fortalte det til sønnen vår, og han ble veldig gira. Hvordan forklarer man en spontanabort til et lite barn? (...) Han spurte oss og vi måtte forklare: «Det er dødt. Det lever ikke mer». Det var grusomt, sa hun den gang, ifølge Huffington Post.

SPILLER TONYA: I den nye filmen «I, Tonya» spiller Margot Robbie den skandaleombruste kunstløpersken Tonya Harding. Video: Neon Vis mer

LES OGSÅ: Nedkjørt etter «Farmen»-exit

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer