Kirsty MacColl og Shane MacGowan:

Møtte hver sin tragiske skjebne etter «Fairytale of New York»

Balladen er kåret til verdens beste julelåt. Etter suksessen skjedde det utenkelige.

VEMODIG UTFALL: Kirsty MacColl og Shane MacGowan skapte en vakker duett med «Fairytale of New York». I dag anses den melankolske balladen av mange for å være julelåten over alle julelåter. Foto: NTB Scanpix
VEMODIG UTFALL: Kirsty MacColl og Shane MacGowan skapte en vakker duett med «Fairytale of New York». I dag anses den melankolske balladen av mange for å være julelåten over alle julelåter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«It was Christmas Eve babe / In the drunk tank / An old man said to me, won't see another one / And then he sang a song / The Rare Old Mountain Dew / I turned my face away / And dreamed about you».

Slik lyder de første strofene i en av historiens kanskje aller vakreste julelåter.

«Fairytale of New York» fra 1987 er en utgivelse mange har et forhold til. Den stemningsfulle balladen har ved flere anledninger blitt kåret til verdens beste julesang, og gjenopplives stadig når jula nærmer seg.

Personlige tragedier

Bak suksessen står to av medlemmene i den irske musikkgruppa The Pogues - Jem Finer (63) og frontfigur Shane MacGowan (60) - sammen med den britiske sangeren Kirsty MacColl.

Sistnevnte døde i en tragisk ulykke i 2000, bare 41 år gammel (som vi kommer tilbake til lenger ned i saken).

Ironisk nok skulle skjebnen til Shane MacGowan, den andre vokalisten, gjenspeile deler av innholdet i «Fairytale of New York» - som inkluderer alkoholproblemer og turbulente kjærlighetsforhold.

GLAD I FLASKA: Shane MacGowan har slitt med alkoholproblemer store deler av sitt liv. Her fra sine yngre dager. Foto: NTB Scanpix
GLAD I FLASKA: Shane MacGowan har slitt med alkoholproblemer store deler av sitt liv. Her fra sine yngre dager. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De smått uheldige historiene om MacGowan er mange. Én av dem er datert tilbake til 1991, da The Pogues var på turné i Japan. Om bord på et lyntog skal iren ha fått i seg uforsvarlige mengder sake, japansk risvin, som på selvforskyldt vis ga ham store problemer med balansen - og det meste annet.

Slo ut tennene

- To varebiler hentet oss på en togstasjon. Shane var så ille tilredt at han ble satt i en varebil for seg selv. Da den høflige japanske sjåføren åpnet døren for ham, var Shane så dritings at han bare falt rett ut av døren. Da vi tok ham med til hotellet, trodde personalet at han hadde vært i en bilulykke, har The Pogues-medlem Terry Woods tidligere fortalt i et intervju med The Guardian.

OVER STOKK OG STEIN: Shane MacGowan drakk med begge hendene. Her fra 2004. Foto: NTB Scanpix
OVER STOKK OG STEIN: Shane MacGowan drakk med begge hendene. Her fra 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge MacGowan selv, som slo ut tennene i møte med asfalten, startet alkohol- og rusproblemene allerede i ung alder.

- I familien vår var tanken at dersom barna vil ha en drink, kan de få det. For alle de ungene som ble nektet alkohol, ville ende opp som rusmisbrukere, trodde man, fortalte han til The Guardian i 2004.

Så feil kan man åpenbart ta. For MacGowan var det særlig på slutten av 80-tallet at varsellampene begynte å blinke.

Stygt fall

I 1988 presterte han nemlig å miste fire fly, da The Pogues skulle varme opp for Bob Dylan i USA, og endte opp med å kollapse på flyplassen i London. Senere fastslo en lege at sangeren kom til å dø innen to år dersom han ikke la spriten på hylla.

MacGowan gjorde forsåvidt som han fikk beskjed om, men fortsatte med rus og mildere alkohol. Og som om ikke de ovennevnte historiene var nok, ble 60-åringen attpåtil rammet av en tragisk ulykke i 2015.

Artisten var på vei ut av et studio i Dublin da han falt og brakk bekkenet. Ulykken førte til at MacGowan ble delvis lenket til rullestol.

- Jeg er lam i det ene benet og kan ikke gå rundt uten en krykke. Jeg blir bedre, men det tar veldig lang tid. Jeg har faktisk aldri brukt så lang tid på å bli kvitt en skade, og jeg har skadet meg ofte, har han tidligere fortalt til Vice.

Lyspunkt

Bagasje til tross, MacGowan har holdt sammen med kona Victoria Mary Clarke helt siden 1986. De to giftet seg forrige måned, etter over 30 år som kjærester.

GIFTET SEG: Shane MacGowan og Victoria Mary Clarke giftet seg i København forrige måned, der Johnny Depp var blant de inviterte. Her sitter den berømte skuespilleren sammen med brudgommen. Clarke står foran i rødt. Foto: NTB Scanpix
GIFTET SEG: Shane MacGowan og Victoria Mary Clarke giftet seg i København forrige måned, der Johnny Depp var blant de inviterte. Her sitter den berømte skuespilleren sammen med brudgommen. Clarke står foran i rødt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kona har ved flere anledninger vært åpen om hvor vanskelig det har vært å ikke ha kontroll over MacGowans alkoholproblemer. For to år siden fortalte hun riktignok, i et intervju med Independent, at han omsider var tørrlagt.

- I flere år tryglet jeg Shane om å ta vare på helsa si, kutte ned alkoholinntaket og få bukt med resten av problemene sine. Omsider ble det klart for meg at jeg kan påvirke noe, men at jeg likevel ikke hadde kontroll i det hele tatt, fortsatte hun.

Vendepunktet kom da MacGowan ble lagt inn på sykehus med smerter i hofta, som viste seg å være resultat av en alvorlig lungebetennelse. 60-åringen tilbrakte dermed lang tid på sykehuset, uten tilgang på en eneste dråpe alkohol.

Dette skulle vise seg å bli en vei ut.

- Han nevnte ikke alkohol og det fortsatte da vi kom hjem. Dette er det lengste Shane har vært edru siden vi møttes, og vi har det veldig bra sammen nå, fortalte hun til The Independent i 2016.

VERDENSKJENT: Shane MacGowan har gjort stor suksess som musiker, men er mer kjent for sin utsvevende livsstil. Her på scenen i 2009. Foto: NTB Scanpix
VERDENSKJENT: Shane MacGowan har gjort stor suksess som musiker, men er mer kjent for sin utsvevende livsstil. Her på scenen i 2009. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mistet livet på ferie

Så tilbake til Kirsty MacColl. Den britiske sangeren levde et betydelig roligere liv enn «Fairytale of New York»-makkeren, men skulle i stedet få en tragisk, og altfor tidlig avslutning på livet.

MacColl, som slo gjennom som artist i 1979 da debutsingelen «They don't know» ble utgitt, var på juleferie i Mexico med kjæresten og hennes to barn da en fatal ulykke inntraff.

DØDE: Kirsty MacColl mistet livet på tragisk vis, bare 41 år gammel. Foto: NTB Scanpix
DØDE: Kirsty MacColl mistet livet på tragisk vis, bare 41 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var under en dykketur at MacColl fikk øye på en motorbåt som kom mot familien i altfor høy hastighet. Sangeren klarte å dytte bort sønnene, men ble selv truffet av båten. Hun døde momentant.

Sønnen Louis, som bare var 13 år på det tidspunktet, har senere beskrevet de forferdelige minuttene.

- Jeg svømte i mammas blod, og hørte kjæresten hennes rope: «Hvor er mamma?», har han fortalt til Daily Mail.

Julen er naturlig nok en spesiell tid for MacColls etterlatte sønner, både med tanke på tidspunktet for ulykken og «Fairytale of New York».

- Jeg hører mammas stemme hver jul. Det er både godt og vondt, fortalte Louis til avisen.

LES OGSÅ: Den ukjente milliardærens spesielle historie

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer