Tor Kjærvik-drapet:

- Møtte ham en time før drapet

- Han var i sitt vanlige gode humør, sier Se og Hørs ansvarlige redaktør Ulf André Andersen.

SKUTT OG DREPT: Advokat Tor Kjærvik ble skutt og drept i sitt eget hjem mandag kveld. Se og Hørs ansvarlige redaktør Ulf André Andersen møtte ham kort tid før drapet. Foto: Erlend Aas / NTB
SKUTT OG DREPT: Advokat Tor Kjærvik ble skutt og drept i sitt eget hjem mandag kveld. Se og Hørs ansvarlige redaktør Ulf André Andersen møtte ham kort tid før drapet. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld ble den profilerte advokaten Tor Kjærvik (70) skutt og drept i sin egen bolig på Røa i Oslo. Kjærviks egen sønn i 30-årene er siktet for drapet, i tillegg til at han er siktet for drapsforsøk på farens samboer - som var hjemme da tragedien fant sted.

Sønnen skal ha avfyrt flere skudd mot Kjærviks samboer etter at han drepte faren, men hun skal ha klart å flykte unna uten å bli skadet, ifølge Dagbladet.

Tor Kjærvik jobbet i advokatfirmaet Advokatene ved Tinghuset i Oslo, og har vært forsvarer i noen av Norges mest profilerte kriminalsaker. Blant annet forsvarte han Kristin Kirkemo i den kjente Orderud-saken.

Etter at det tirsdag morgen ble kjent at det var Tor Kjærvik som var blitt drept på Røa, har flere vitner - deriblant naboer - stått frem i pressen og fortalt om timene før skuddene falt.

Se og Hørs ansvarlige redaktør Ulf André Andersen var blant de aller siste som så kjendisadvokaten i live. De to snakket lenge sammen før de tok farvel med hverandre rundt klokken 20.00 mandag kveld.

Bare om lag en time senere ble Tor Kjærvik brutalt skutt og drept i sitt eget hjem.

PREGET: Se og Hørs ansvarlige redaktør er preget etter drapet på advokat Tor Kjærvik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PREGET: Se og Hørs ansvarlige redaktør er preget etter drapet på advokat Tor Kjærvik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Var i godt humør

Til Se og Hør forteller redaktøren, som for tiden er sykmeldt, om det siste møtet med den profilerte advokaten.

- Han var i sitt vanlige gode humør da vi møttes på Ullevål sykehus. Vi har noen av de samme helsemessige utfordringene, og har derfor møttes hyppig til medisinsk behandling. Da har vi hatt mange gode samtaler, forteller Andersen.

Redaktøren er fortsatt rystet og preget av den dramatiske hendelsen.

2001: Kjærvik forsvarte Kristin Kirkemo i Orderud-saken. Hun ble dømt til 16 års fengsel for sin rolle i trippeldrapet. Foto: Lise Åserud / NTB
2001: Kjærvik forsvarte Kristin Kirkemo i Orderud-saken. Hun ble dømt til 16 års fengsel for sin rolle i trippeldrapet. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Det var ingenting som tydet på at Tor hadde noen store utfordringer i privatlivet. Jeg har heller aldri hørt ham snakke om at det var noen problemer i forholdet til sønnen, som nå er siktet etter det tragiske drapet, sier Andersen.

Den siktede sønnens forsvarer, John Christian Elden, uttalte tirsdag at det har vært en familiekonflikt mellom Kjærvik og sønnen en periode.

- Tor satt lenge ved siden av meg, og han hadde med seg papirer i fanget. Vi pratet litt, og samtidig forberedte han seg på saken han skulle ha i retten morgenen etter, sier Se og Hør-redaktøren.

Fikk sjokk

Da redaktøren kom hjem etter behandling sent mandag kveld, leste han om drapet på Oslos vestkant.

Han visste at Kjærvik var bosatt i nærområdet, men tanken på at advokatvennen kunne være involvert, streifet ham ikke. Dagen etter slo imidlertid bomben ned.

DREPT: Tor Kjærvik ble skutt og drept i sitt eget hjem på Røa mandag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB
DREPT: Tor Kjærvik ble skutt og drept i sitt eget hjem på Røa mandag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Tirsdag morgen var jeg i ny behandling på sykehuset, og plutselig kom en av de faste sykepleierne bort til meg og spurte om jeg hadde hørt om tragedien. Hun visste at jeg kjente Tor Kjærvik godt. Da hun viste meg nyhetssaken på nett, fikk jeg sjokk, forteller Andersen.

- Det har gått veldig inn på meg, Tor var på alle måter en veldig bra fyr, legger han til.

UNDERSØKELSER: Politiets teknikere var på plass utenfor leiligheten til Tor Kjærvik etter drapet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UNDERSØKELSER: Politiets teknikere var på plass utenfor leiligheten til Tor Kjærvik etter drapet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Advokaten og redaktøren har kjent hverandre i en årrekke. Begge har også jobbet med de samme kriminalsakene: Kjærvik som forsvarer, Andersen som journalist.

- Vi har hatt mange treffpunkter opp gjennom livet. Orderud-saken er en av de virkelig store. Ved siden av å være en drivende dyktig forsvarer, var han også et veldig redelig, etterrettelig og godt menneske. Etterhvert fikk vi også flere felles venner, og vi møttes også ved flere private anledninger, minnes Ulf André Andersen.

Tor Kjærviks sønn har sittet i lange avhør med politiet etter drapet mandag kveld. Onsdag ble han varetektsfengslet i fire uker, med brev- og besøksforbud. Han har ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.

LES OGSÅ: - Stjerneadvokaten skutt og drept

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer