Kong Harald og dronning Sonja:

Møtte 22. juli-ofre: - Veldig fint gjort

Kongeparet møter overlevende etter 22. juli.

STØTTE: Kongefamilien har vært en stor støtte for mange etter terrorangrepene 22. juli 2011. I år er det ti år siden. Foto: Foto: Knut Falch / NTB
STØTTE: Kongefamilien har vært en stor støtte for mange etter terrorangrepene 22. juli 2011. I år er det ti år siden. Foto: Foto: Knut Falch / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne sommeren er det ti år siden det utenkelige skjedde. 22. juli 2011 ble 77 mennesker drept under terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya, og landet havnet i dyp sorg.

Den gang var kongefamilien raskt ute med å møte ofrene og deres pårørende, blant annet på Sundvolden hotell.

I disse dager, i anledning at det er ti år siden, ønsker de nå å følge opp en del av personene de møtte den gang, samt andre som på ulike måter ble direkte berørt av terroren.

- Veldig fint gjort

Forrige uke møtte kronprins Haakon (47) og kronprinsesse Mette-Marit (47) to av de overlevende, Munir Jaber og Elin L’Estrange på Skaugum, der de snakket om de ti årene som har gått siden terrorangrepet.

Kronprinsparet har også hatt møter med leder Lisbeth Røyneland og nestleder Tor Inge Kristoffersen i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.

FINT: Leder for Den nasjonale støttegruppen Lisbeth Kristine Røyneland synes det er fint at kongefamilien genuint bryr seg. Her avbildet med kronprins Haakon i 2011. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
FINT: Leder for Den nasjonale støttegruppen Lisbeth Kristine Røyneland synes det er fint at kongefamilien genuint bryr seg. Her avbildet med kronprins Haakon i 2011. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

I dag møtte kong Harald (84) og dronning Sonja (83) to nye overlevende til audiens på slottet, samt to av livredderne.

Lisbeth Kristine Røyneland, leder i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, forteller til Se og Hør at det er hyggelig at kongefamilien setter av tid til å møte ofre og pårørende.

- Vi er så glade og takknemlige for at de genuint bryr seg, og snakker med forskjellige berørte i forskjellige kategorier - alt fra oss i støttegruppen, etterlatte, frivillige hjelpere og selvfølgelig de overlevende fra både Utøya og regjeringskvartalet. Det er veldig fint gjort, og veldig vakkert, rett og slett.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

Møte med kronprinsparet

Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli ble opprettet i Oslo 21. august 2011 for å fremme interessene til de rammede etter bombingen av Regjeringskvartalet og skytingen på Utøya.

Som nevnt møtte de tidligere i år kronprinsparet for en samtale om hvordan det har vært de siste ti årene.

BEFARING: 24. juli 2011 var Kong Harald, dronning Sonja og statsminister Jens Stoltenberg på befaring i regjeringskvartalet. Foto: Håkon Eikesdal
BEFARING: 24. juli 2011 var Kong Harald, dronning Sonja og statsminister Jens Stoltenberg på befaring i regjeringskvartalet. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Møtet var utrolig fint. Jeg tror det var like givende for dem som for oss. Vi snakket lenger enn den satte tiden, i en hyggelig setting i dronningparken i Slottsparken, og diskuterte hva vi i støttegruppen gjør og oppfølging av de berørte, sier Røyneland.

«Tiårsmarkeringen gir anledning til å reflektere rundt temaer som hva vi har lært, hvordan vi tar lærdommen med oss videre, og hvordan vi sørger for å formidle viktig kunnskap om terrorangrepene til nye generasjoner» heter det på kongehusets nettsider.

ISOLERT: Dronning Sonja forteller under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det har vært trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Mistet datteren på Utøya

Nå er det ti år siden tragedien rammet, og selv om Røyneland ikke vil snakke for alle, snakker hun for seg selv om de ti årene som har gått.

- Det har vært ti år med opp- og nedturer. Det begynte veldig turbulent etter terroraksjonen med rettssak, 22. juli-kommisjonsrapport, stadig fokus på Breivik, som også var veldig vondt en periode. Ellers har det gradvis gått bedre.

Lisbeth mistet selv datteren Synne på Utøya.

- For meg gikk det vel to-tre år før jeg skjønte at Synne var borte. Det er en stor jobb, dette med å håndtere sorg. Mange av årene har gått med på å bygge opp et normalt liv igjen. Det blir aldri helt normalt, men det går an å leve med tap også, selv om sinnet og sorgen som var helt til å begynne med gradvis går over i savn.

BLOMSTERHAV: Norge var i stor sorg etter at terroren rammet. Her er blomsterhavet som vokste utenfor Oslo Domkirke i dagene etter. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix / NTB
BLOMSTERHAV: Norge var i stor sorg etter at terroren rammet. Her er blomsterhavet som vokste utenfor Oslo Domkirke i dagene etter. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix / NTB Vis mer

I sorg

Hun beskriver de to-tre årene som en forsinkelse av sorgen grunnet andre ting som skjedde. Rettssaken, som fikk mye fokus, og kommisjonsrapporter var noe av det. Derfor gikk hun også med «skuldrene under ørene» i ett år på grunn av de stadige påminnelsene.

- Nå ser jeg at hennes jevnaldrende begynner å få barn, stifte familie og ta seg utdannelse og jobb - da tenker man mye på hvor hun hadde vært i dag, sier hun til Se og Hør, og legger til:

- Vi sørger alle individuelt, men det som er spesielt her er jo at det var en terroraksjon. Et annet menneske som tar livet av barnet ditt. Det blir ekstra brutalt, men det å miste et barn er likt for alle, den sorgen og sjokket. Men hvordan man sørger selv er individuelt.

LES OGSÅ: Havnet i terror-mareritt på Bali

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer