Madeleine Holth:

Moteprofil (31) døde: «Mamma elsker deg»

Den norske moteprofilen Madeleine Holth (31) gikk bort forrige uke. Nå forteller moren om datterens kamp.

GIKK BORT: Den norske moteprofilen Madeleine Holth gikk bort forrige uke, etter alvorlig sykdom. Hun ble bare 31 år. Foto: Privat
GIKK BORT: Den norske moteprofilen Madeleine Holth gikk bort forrige uke, etter alvorlig sykdom. Hun ble bare 31 år. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Madeleine var syk i nøyaktig 70 dager, og på den 70. dagen sovnet hun inn i armene mine, til soloppgang.

Det forteller Lisbeth Groven Stene, som opplevde å miste datteren Madeleine Holth tidligere denne måneden. Holth var en kjent skikkelse i Norges motebransje, og jobbet som både journalist, kreativ konsulent og foreleser.

Holth, som bare ble 31 år gammel, anmeldte blant annet kolleksjoner og motevisninger for anerkjente magasiner som Vogue og Interview. Hun var en velkjent figur på moteukene i Europa, og delte sin lidenskap med studenter ved SoFI (School of Fashion Industry), der hun foreleste.

Skjulte alvorlig sykdom

Mamma Lisbeth har alltid visst at datteren ikke ville få et langt liv. Madeleine var også klar over dette, forteller hun.

- Madeleine har vært syk hele livet, men har skjult det veldig godt. Det var ikke mange som visste at hun var født uten immunforsvar. Hun oppførte seg aldri som om hun hadde en kronisk sykdom. Madeleine holdt seg ganske frisk, til å ha immunsvikt, fortsetter hun.

MOR OG DATTER: Madeleine Holth og moren Lisbeth Groven Stene hadde et nært forhold. Foto: Privat
MOR OG DATTER: Madeleine Holth og moren Lisbeth Groven Stene hadde et nært forhold. Foto: Privat Vis mer

Dette skulle dessverre snu.

Etter Madeleines 31-årsdag, 30. april i år, ble Madeleine alvorlig syk. Måneden etter ble hun innlagt på Rikshospitalet.

- Hun fikk JC-virus (forklaring under, journ.anm.), og det er veldig kritisk for alle som har hatt en transplantasjon, kreft, HIV, MS eller immunsvikt, forteller Lisbeth.

ALVORLIG SYK: Madeleine fikk JC-viruset i mai. Hun ble dårligere og dårlige, før hun til slutt sovnet inn i armene til moren sin. Foto: Privat
ALVORLIG SYK: Madeleine fikk JC-viruset i mai. Hun ble dårligere og dårlige, før hun til slutt sovnet inn i armene til moren sin. Foto: Privat Vis mer

At det var JC-virus Madeleine hadde fått påvist, fikk de først vite etter flere undersøkelser, samt en omfattende hjerneoperasjon. Neste steg var å gi Madeleine en form for cellegift som hun skulle få tre doser av.

- Etter den første dosen, var det ikke noen endring. De prøvde å gi henne dose to, men dagen etter bestemte legene seg for å avslutte behandlingen.

Madeleine ble dårligere og dårligere for hver dag.

- De to siste ukene var hun relativt «borte». Hun mistet synet, da viruset hadde angrepet synssenteret i hjernen.

«Mamma elsker deg»

Den siste uken tilbrakte moren hvert minutt sammen med datteren.

- Jeg bodde på sykehuset, og jeg sov ikke de tre siste døgnene. Jeg turte ikke, fordi jeg skulle være der. Madeleine skulle ligge i armene mine da hun sovnet inn. Det var noe jeg hadde bestemt meg for.

Og Madeleine sovnet inn i armene til moren. At Lisbeth fikk tatt avskjed med datteren, er hun svært takknemlig for.

GODE MINNER: Lisbeth Groven Stene og datteren opplevde mye sammen, og førstnevnte er glad for at hun sitter igjen med mange gode minner. Her er Madeleine avbildet i ungdomstiden. Foto: Privat
GODE MINNER: Lisbeth Groven Stene og datteren opplevde mye sammen, og førstnevnte er glad for at hun sitter igjen med mange gode minner. Her er Madeleine avbildet i ungdomstiden. Foto: Privat Vis mer

- Jeg fikk sagt alt jeg hadde på hjertet. Da Madeleine ikke kunne prate på slutten, og jeg sa: «Mamma elsker deg», fikk jeg et «mmm» i retur. Da svarte jeg: «Jeg vet at du elsker mamma», for det var slik jeg tolket det - og det kan jeg leve lenge på.

Lisbeth sitter igjen med mange gode minner sammen med datteren. Ett av dem er en helg de fikk tilbrakt sammen etter at hun ble alvorlig syk.

NY SIDE: Adrian Sellevoll var ute med låten «Se hvordan vi lever», der tok han et oppgjør med sitt gamle jeg, og hyllet kameraten han mistet for et halvt år siden. Video: Sony Music / Rød Løper Vis mer

- Da tok vi manikyr, spiste god mat og lo og pratet sammen. Jeg sov ved siden av henne, og da hun våknet neste morgen lå hun og så på meg, selv om hun ikke kunne se meg. Så hørte jeg bare: «God morgen mamma». Det varmer et mammahjerte herfra til evigheten, sier hun.

Den siste tiden var Madeleine innlagt på Lovisenberg Diakonale Sykehus. Lisbeth roser de ansatte opp i skyene for hjelpen og støtten hun har fått.

- Jeg får ikke lovprist dem nok. Den behandlingen og støtten vi fikk har vært helt unik. Jeg har selv jobbet på sykehus i 20 år, men har aldri opplevd noe liknende. Jeg tar av meg hatten for dem som jobber der.

Var på vakt hele tiden

Madeleine var bare to og et halvt år gammel da de fikk beskjed om at hun var født uten immunforsvar. Dette førte til at hun som liten fikk medisiner en gang i uken, i form av blodplasma inn i kroppen.

FØDT MED IMMUNSVIKT: Da Madeleine var to og et halvt år gammel fikk familien beskjed om at hun var født uten immunforsvar. Foto: Privat
FØDT MED IMMUNSVIKT: Da Madeleine var to og et halvt år gammel fikk familien beskjed om at hun var født uten immunforsvar. Foto: Privat Vis mer

- Hun hadde ikke noe immunforsvar. Det vil si at hvis det var vannkopper i barnehagen eller på skolen, måtte hun ut fordi hun kunne dø av vannkopper. Hun var ikke mye syk, men jeg måtte hele tiden være på vakt, fordi jeg visste aldri, forteller Lisbeth.

- Da hun var 15-16 år begynte hun med medisineringen selv, og hun holdt seg frisk. Hun var heldig i forhold til andre immunsyke pasienter.

MARERITT: For Ove Gudbrandsen og familien ble verden snudd på hodet da datteren Pernille fikk kreft. Like etter ble kona rammet av sykdommen. Video: Svend Aage Madsen / Se og Hør. Reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer

Moren påpeker at datteren likevel har hatt et tøft liv. Som 16-åring fikk hun eggstokkreft, og ble nødt til å fjerne eggstokkene sine.

- Da kunne hun ikke få barn, og for henne var det trist, siden hun veldig gjerne ville bli mor. Hun var nok mer opptatt av at jeg skulle bli bestemor, men som jeg sa til henne: «Det driter jeg i, så lenge jeg kan få ha deg».

I 2009 mistet Madeleine faren sin, og noen år tidligere døde mormoren. Begge var Madeleine veldig nære, ifølge Lisbeth.

- Hun var veldig sterk, og jeg er utrolig stolt over henne, sier moren.

- Lyste opp rommet

Siden dødsfallet ble kjent, etter at Lisbeth fortalte om det i sosiale medier, har kondolansene strømmet inn. Noen kondolanser varmer mammahjertet litt ekstra.

Madeleine var nemlig et aktivt medlem i en amerikansk organisasjon som jobber for å forbedre levevilkårene for barn og voksne med en form for immunsvikt (Hyper IgM Foundation). Der delte hun sin sykdomshistorie og ga andre foreldre råd, slik at det skulle bli lettere å takle hverdagen med immunsvikt-syke barn.

TÅREVÅTT: Kristin Størmer Steira var på skilandslaget med Vibeke Skofterud i en årrekke. I «Mer enn gull» på TV 2 snakket hun om sorgen etter venninnens bortgang. Vis mer

- Jeg har fått mange kondolanser fra dem, hvor de takker for at Madeleine ga dem råd, god veiledning og for at hun fortalte sin historie. Det varmer et knust mammahjerte. Jeg blir veldig rørt når jeg leser disse kondolansene.

Når Se og Hør spør hvordan hun vil beskrive datteren som person, er det vanskelig for Lisbeth å vite hvor hun skal begynne.

- Madeleine var alltid den som lyste opp rommet og alltid i sentrum. Hun var en liten dramaqueen, men også en diva. Da hun var liten nektet hun å gå med like sokker, hun skulle alltid gå med ulik farge.

- Helt unik

Hun tar en pause, før hun deler et hyggelig minne:

- Da hun var fire-fem år tok hun et gammelt kassettbånd i håret sitt, og jeg sa: «Jenta mi, du kan ikke gå sånn». Da svarte hun: «Men, mamma da. Det er jo mote, det skjønner du vel».

Lisbeth ler hjertelig gjennom telefonen mens hun dras tilbake til nettopp det øyeblikket.

MOTEDRONNING FRA UNG ALDER: Madeleines mor legger ikke skjul på at datteren var opptatt av mote fra barndommen av. Foto: Privat
MOTEDRONNING FRA UNG ALDER: Madeleines mor legger ikke skjul på at datteren var opptatt av mote fra barndommen av. Foto: Privat Vis mer

Lisbeth beskriver datteren som helt unik, en person som aldri tok seg selv høytidelig.

- Hun var like fornøyd med seg selv, enten om hun hadde krigsmaling eller ei. Det spilte ingen rolle. Hun er min «pride and joy» - det står til og med tatovert på armen min.

Ifølge Lisbeth ville Madeleine opprinnelig bli danser, men dette lot seg ikke gjøre grunnet sykdommen. Valget endte til slutt på motefaget, der Madeleine studerte på London School of Fashion.

GRÅTER: I en episode av «Helt Harald» er det Solveig Kloppen som er gjest. Og når Solveig forteller om hvor mye hytten betyr for henne begynner hun å gråte. Vis mer

- Madeleine ga seg aldri. Hun var alltid veldig sta og rappkjefta, det arvet hun kanskje litt etter meg, humrer Lisbeth, før hun legger til at det alltid har vært full fres rundt datteren.

Planla egen begravelse

Førstkommende mandag skal Madeleine begraves. Da skal 75 gjester ta et siste farvel med motejournalisten. Begravelsen er det Madeleine selv som har planlagt, for lenge siden.

- Det er hun som har valgt alt, bortsett fra én sang som skal spilles når vi går ut av kapellet. Hun har alltid sagt hva hun ville ha. Madeleine ville ha Vivaldis fire årstider, «3055» av Ólafur Arnalds - den hadde hun tatovert på armen - og «O helga natt». Det var sangen faren også hadde i sin begravelse. Det var deres sang.

Lisbeth gruer seg til mandag.

- Jeg har til gode å knekke helt sammen, fordi jeg må bli ferdig med denne begravelsen. Det er det som er viktig for meg nå, at den skal være i Madeleines ånd. Så får jeg ta sørgeperioden etterpå, sier Lisbeth stille.

LES OGSÅ: - Hver eneste ting minner meg om ham

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer