Line Andersen

Møte endte i kaos og tårer

Kalte kollegene «jævla idioter».

I RETTEN: Her er Line Andersen i Oslo tingrett mandag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
I RETTEN: Her er Line Andersen i Oslo tingrett mandag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det tok ikke mange minuttene av rettssaken mellom NRK og Line Andersen før pikante detaljer om konflikten begynte å komme ut.

47-åringen har saksøkt NRK fordi hun høsten 2019 ble fjernet fra skjermen. Hun er for tiden i ferd med å omskoleres til nettjournalist i kulturavdelingen.

Andersens advokat, Tron Dalheim, redegjør i sitt innledningsforedrag for det etter hvert mye omtalte møtet i sjakkredaksjonen 30. oktober 2019. Møtet fant sted dagen før NRK-profilen ble tatt av skjermen.

- [Tre NRK-kolleger] forlater møtet. Etter en stund forlater Line Andersen møtet og sitter ute på gangen og gråter. På veien ut kaller hun de andre for «jævla idioter», redegjør advokaten fra advokatfirmaet Thommessen.

- Etter en stund kommer [sportsredaktør] Egil Sundvor ned og forteller at han har besluttet at hun tas av de resterende sendingene, fortsetter Dalheim.

MAKEOVER: Komiker Nicolay Ramm måtte ty til drastiske grep før innspillingen av den nye humorserien «Olympiatroppen». Video: Rød Løper/NRK Vis mer

«Dette er feil bruk av tid»

Advokaten redegjør at Andersen i økende grad i tiden før møtet mente og følte seg tilsidesatt av den øvrige sjakkredaksjonen mens hun var sykmeldt, og ble vitne til at hun var fjernet fra det nye pressematerialet som ble sendt ut foran VM-et hun skulle ledet. I materialet figurerte vikar Ole Rolfsrud istedenfor henne.

Andersen sendte i denne tiden e-poster og SMS-er til sine nærmeste ledere, producer og vaktsjef for sjakksendingene.

«Dette er feil bruk av tid», «Jeg har ikke opplevd at dette har vært gjort tidligere», skrev hun i en e-post.

Til redaksjonssjef Thorbjørn Sarre Jensen skrev hun: «Kan man gjøre det mer respektløst?»

- Hun fikk inntrykk av at hun hadde fått sparken, sier advokat Dalheim.

KJØRER MED MOBIL: I «Haik» dukker NRK-profil Christine Dancke opp bak rattet med mobilen i hånda, noe flere har bitt seg merke i. Vis mer

«Unnskyld»

I en intens korrespondanse med redaksjonssjef Jensen skrev hun at hun opplevde en tilbakeholdelse av informasjon.

«Akkurat nå sitter fire personer uten erfaring og lager sjakksending. [...] Det er det feigeste jeg har opplevd [...] Fy faen, det er dårlig stil, skjønner godt at dere er stille», skrev hun i en SMS.

Møtet kom i stand etter at Andersen hadde vært sykmeldt og Ole Rolfsrud hadde vikariert for henne de tre første sendingene av VM i fischer random chess.

- Dette er opptakten til sjakkmøtet. Line Andersen føler seg usynliggjort og tilsidesatt, og hadde meldt ifra til lederen sin og de andre i sjakkredaksjonen, sier Dalheim.

SPESIELT: NRK-profil Nicolay Ramm og komiker Espen Lervaag prøver seg på en sport utenom det vanlige i programmet "Helt Ramme sporter." VIDEO: NRK / Rødt Kort. Vis mer

Han forteller videre at Andersen i etterkant av møtet 30. oktober ringte rundt til de andre deltakerne og beklaget oppførselen.

«Her gikk jeg for langt - unnskyld», leser han.

Sportsredaktør Sundvor hadde senere en samtale med Andersen, der han informerte henne om at hun var tatt av vaktene fremover, inkludert julesjakken.

LES OGSÅ: NRK-profil får refs: - En glipp

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer