Thea Steen:

Mormor Kari (81) minnes tiden hun fikk med avdøde Thea Steen:
- Dødsfallene i familien begynte i feil ende

Thea Steens reise fra diagnose til døden vises på TV 2 onsdag kveld. Mormor Kari har sjeldent vært stoltere av barnebarnet hun mistet til kreften.

STERKT: Onsdag kveld 21.40 sendes «Dokument 2: Thea - to somre, en vinter» på TV 2. Den tar for seg Thea Steens personlige historie og hvordan hun på ett år gikk fra å følge frilansdrømmen i New York, til å bli kreftpasient. Dokumentaren følger henne og familien gjennom håp, nedturer, glede og sorg. Video: TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

17. mai 2016. Thea Steen (26) kommer gående i bunad, som hun med den lille energien hun har, har klart å få på seg selv. Hun er svært syk, men det synes ikke i dag. Thea skal besøke mormor Kari (81), som hun har et nært forhold til. De veiver flagget, ser på barnetoget og hygger seg.

HVER DAG: Mormor Kari Steen har et bilde av Thea hengende i gangen, like ved innganen til soverommet sitt. Hver natt før hun legger seg, sier Kari god natt til bildet. - Dødsfallene i familien vår begynte i feil ende. Jeg er gammel og hun er ung. Det er så merkelig, sier Kari. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
HVER DAG: Mormor Kari Steen har et bilde av Thea hengende i gangen, like ved innganen til soverommet sitt. Hver natt før hun legger seg, sier Kari god natt til bildet. - Dødsfallene i familien vår begynte i feil ende. Jeg er gammel og hun er ung. Det er så merkelig, sier Kari. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

54 år skiller dem, men etter få minutter er det den yngste som må legge seg nedpå og slappe av. Hun er sliten, for kreften har tatt alt fra henne. To måneder seinere dør Thea, etter å ha avsluttet cellegiftbehandlingen.

- Skånet oss

17. mai var siste gang hun besøkte mormor, som hun hadde så god kontakt med. Det er et av de kjæreste minnene Kari har.

ETT ÅR TIDLIGERE: 17. mai 2016 var siste gang Thea besøkte bestemor Kari. Samme dato, ett år tidligere, var hun også på besøk. Det la hun stolt ut på Instagram.

- I begynnelsen skjønte vi ikke hvor alvorlig sykdommen var, sier Kari Steen.

Med lommetørkleet i hånden tørker hun vekk tårene som begynner å renne med en gang hun prater om barnebarnet. Thea ble diagnostisert med livmorhalskreft våren 2015, få uker etter at hun hadde forlatt Oslo til fordel for New York.

Kreften var hun fast bestemt på å bekjempe. Stråling og cellegift ble redningen, og i september kom gladnyheten om at kreften var blitt mindre. Gleden var kortvarig, for tilbakefallet kom allerede i midten av desember.

Saken fortsetter under bildet.

1989 - 2016: Thea Steen døde i fjor sommer, etter at cellegiftbehandlingen ble bestemt avsluttet rett etter påske i fjor. Hennes store kampsak var at unge kvinner skulle ta celleprøver, og at så mange som mulig skulle unngå å få samme skjebne som henne. Det fikk hun Kreftforeningens hederspris for. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
1989 - 2016: Thea Steen døde i fjor sommer, etter at cellegiftbehandlingen ble bestemt avsluttet rett etter påske i fjor. Hennes store kampsak var at unge kvinner skulle ta celleprøver, og at så mange som mulig skulle unngå å få samme skjebne som henne. Det fikk hun Kreftforeningens hederspris for. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg kjente ingen som hadde vært borti dette før, men Thea taklet det fantastisk. Hun ringte ofte og fortalte om hvordan det gikk. Hun var optimistisk, og klagde forferdelig lite. Hun sa hun var trøtt, ikke at hun hadde vondt. Jeg tror hun prøvde å skåne oss, forteller 81-åringen.

Thea, som livnærte seg på å fortelle andres historier som journalist i Dagbladet og som frilanser, begynte selv å fortelle om sitt eget liv. Hun blogget om sykdomsforløpet, stilte til utallige intervjuer og står ikke minst som en av de ansvarlige bak #sjekkdeg-kampanjen. Hun fikk Kreftforeningens hederspris, og det er anslått at kampanjen reddet nærmere 150 liv bare det første året.

Thea Steen betalte med sitt eget. Seks uker før hun døde sviktet lungene. St. Hansaften kom beskjeden om at kreften hadde spredt seg til lever og lungene. Natt til 17. juli sovnet hun inn på Stavanger universitetsykehus.

- Dødsfallene i familien vår begynte i feil ende. Jeg er gammel og hun er ung. Det er så merkelig, sier Kari.

Saken fortsetter under bildet.

HYLLES AV FREMMEDE: Tove og Kari er stolte av det Thea fikk til. Kari forteller at folk ofte kommer bort til henne og skryter av barnebarnet. Det synes hun er fint. I tillegg klipper hun ut og sparer på alt som skrives om henne. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
HYLLES AV FREMMEDE: Tove og Kari er stolte av det Thea fikk til. Kari forteller at folk ofte kommer bort til henne og skryter av barnebarnet. Det synes hun er fint. I tillegg klipper hun ut og sparer på alt som skrives om henne. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

Ett siste prosjekt

Mamma Tove (56), lillesøster Tonje (26) og mormor Kari forteller at Thea kjempet for kreftsaken helt til siste slutt. Det var aldri hun som skulle stå i fokus, hun var simpelthen et talerør for saken.

Onsdag kveld 21.40 sendes «Dokument 2: Thea - to somre, en vinter» på TV 2. Ifølge Tove blir dette første gang man får et ordentlig innblikk i Theas personlige historie. 26-åringen startet selv prosjektet, men rakk aldri å fullføre. Filmen består av ting hun har filmet selv, og scener som et produksjonsselskap har filmet.

En av de siste scenene ble filmet to uker før hun døde.

- I det klippet ligger hun i senga, med meg og Tonje rundt henne. Dagen etter kom produksjonen tilbake, og da satte Thea seg opp og tok regien. Da kom journalisten fram, vet du. Hun spurte oss blant annet om hva vi tenkte om #sjekkdeg-kampanjen. Det var siste gang hun var noenlunde klar, forklarer Tove.

Familien forsøkte å tilbringe så mye tid som mulig ved Theas side de siste ukene.

- «Nå skal det snart bli bedre», sa jeg til henne idet hun døde. Da innså jeg at jeg kanskje er mer religiøs enn hva jeg trodde, for jeg visste 100 prosent at dette kom til å bli bedre. Jeg kunne love henne det med sikkerhet, forteller hun og tørker vekk tårene med genserermet.

- Thea valgte livet

Kari hadde fire barnebarn før Thea døde. Nå er det kun tre igjen.

- Thea visste at mormor alltid var glad i henne. Hun måtte liksom ikke prestere på jobben eller skole for å få ros. Hun følte seg som favoritten, og pleide å tøyse med de andre søskenbarna om at hun kom til å arve mest penger, skyter Tove inn.

Saken fortsetter under bildet.

- UFATTELIG STOLT: Kari Steen var i Oslo da Thea fikk hedersprisen fra Kreftforeningen. I huset sitt har hun et bilde fra den dagen, der tre generasjoner med Steen-damer er samlet. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
- UFATTELIG STOLT: Kari Steen var i Oslo da Thea fikk hedersprisen fra Kreftforeningen. I huset sitt har hun et bilde fra den dagen, der tre generasjoner med Steen-damer er samlet. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

Det var slik hun var. Familie og venner forteller at den blide Stavanger-jenta alltid satte andre foran seg selv. Hun var flink til å lese folk, og møtte deg mer enn gjerne på det du ville snakke om. Thea valgte positivitet, selv når lyset var i ferd med å slukne.

- Hun vant pris for årets forbilde under Se og Hør sin kjendisgalla, og i etterkant har jeg tenkt mye på hva et forbilde egentlig er. Thea var et forbilde fordi hun klarte å stå på og jobbe for saken. Hun kunne ha sagt at hun hadde mer enn nok med seg selv, og det ville vi forstått. Jeg er ufattelig stolt over kreftene hun la inn. Thea valgte livet, sier Tove.

Saken fortsetter under bildet.

SORG: Verken Tove eller Kari klarer å holde tilbake tårene når de snakker om savnet etter Thea. De har en liten familie, og legger ikke skjul på at tomrommet er stort. Trøst finner de likevel i de fine minnene, og i alt hun utrettet. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
SORG: Verken Tove eller Kari klarer å holde tilbake tårene når de snakker om savnet etter Thea. De har en liten familie, og legger ikke skjul på at tomrommet er stort. Trøst finner de likevel i de fine minnene, og i alt hun utrettet. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

I TV 2-dokumentaren får seere innblikk i alle aspektene av Theas liv. Venefloner som stikkes, is som spises, tårer som renner og latter som deles. Mormor Kari har ikke sett dokumentaren enda, men Tove og lillesøster Tonje er klare over hvilket klipp de setter mest pris på.

- Det er en liten sekvens, der Thea går rundt på Frogner i Oslo med noen palmeblader. Hun var ikke frisk, men hun var bestemt på å velge det fine framfor det negative. Det har jeg tenkt så utrolig mye på i etterkant.

Å gå ute her nå... Det er jo vår! Det er helt fantastisk. Jeg har kjøpt tre store palmeblader, som vi pleier å ha i stua. Og går for første gang i den tynneste vårkåpen jeg har. Før var det hverdag, nå er det magi Thea Steen om hverdagsmagi i ny dokumentar

LES OGSÅ: Drapsforsøk på Morgan og Ola-Connys hotell

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer