Dronning Margrethes 50-årsjubileum:

Mørke skyer over festen

Dronning Elizabeths bortgang preger jubelhelgen i København, der kong Harald og dronning Sonja er blant gjestene.

I KIRKA: Dronning Sonja og kong Harald tok del i festgudstjenesten i København søndag. Foto: Martin Sylvest / Ritzau / NTB
I KIRKA: Dronning Sonja og kong Harald tok del i festgudstjenesten i København søndag. Foto: Martin Sylvest / Ritzau / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KØBENHAVN (Se og Hør): Denne helgen feirer danskenes dronning Margrethe (82) sine femti år på tronen med en storslått jubileumshelg i den danske hovedstaden.

Men markeringen blir langt mer dempet enn det som opprinnelig var planen. Dronning Elizabeths bortgang torsdag legger mørke skyer over jubileet, som allerede har blitt utsatt en gang på grunn av pandemien.

Trolig ønsket ikke den danske monarken å utsette nok en gang, tross de dystre nyhetene fra Storbritannia. I stedet har dronning Margrethe justert programmet for å tone ned markeringen. En stor mottakelse på Københavns Rådhus lørdag ble også utsatt til senere.

Det har også vært danskedronningens eget ønske å flagge på halv stang på Amalienborg hele helgen gjennom.

Festgudstjeneste

Søndag klokken 10.00 var det duket for festgudstjeneste i Vor Frue Kirke i det sentrale København, riktignok i en «justert form», som det het i en pressemelding fra det danske hoffet fredag.

I kirken var det 800 inviterte gjester. Den danske kongefamilien og det offisielle Danmark med statsminister Mette Frederiksen i spissen var til stede, i tillegg til det svenske og norske kongeparet. Det ble fredag bekreftet at kong Harald (85) og dronning Sonja (85) kom til å ta del i det nedskalerte jubileet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.