Tore Petterson:

Moren til «Farmen»-profilen fikk kreft

Kjærligheten til sønnen ga Ruth styrke til å vinne over den dødelige sykdommen.

GODT FORHOLD: Tore Petterson har hele sitt liv hatt et godt forhold til moren Ruth. Foto: Tor Lindseth
GODT FORHOLD: Tore Petterson har hele sitt liv hatt et godt forhold til moren Ruth. Foto: Tor Lindseth Vis mer

(Seoghør.no): Da Tore Petterson (38) tidlig i mai ringte og fortalte foreldrene at det var slutt mellom ham og svenske Marcus Rohne (28), gikk det nøyaktig én time før moren Ruth (67) satt på bussen fra Lier og inn til Oslo.

For henne var det en selvfølge å være til stede for gutten sin. Kjærlighetssorg er sjelden lett.

- Når Tore behøver meg, så slipper jeg alt jeg har i hendene. Man skal stille opp for ungene sine. De er det viktigste i livet. Dette forholdet var kanskje ikke ment til å vare, men som jeg alltid sier til ham - det er noen for alle der ute, sier Ruth til Se og Hør.

Tore forteller at de to var sammen hele dagen. Shoppet, spiste og pratet sammen.

- Det var akkurat det jeg trengte der og da. Mamma kjenner meg godt, sier han med et godt smil.

Saken fortsetter nedenfor.

God stemning

Samspillet mellom Tore og foreldrene Ruth og Bjørn (70) har alltid vært sterkt.

I leiligheten hos dem i Lier går latteren og alvorspraten hånd i hånd. Den gode og nære samtalen har gode levevilkår her.

STØTTENDE: Foreldrene til Tore har alltid stått på barrikadene for sønnen Tore. Foto: Tor Lindseth
STØTTENDE: Foreldrene til Tore har alltid stått på barrikadene for sønnen Tore. Foto: Tor Lindseth Vis mer

- Tore har bare vært en stor berikelse hele livet. Han er godgutten vår. Jeg bare elsker den gutten, virkelig, sier mamma Ruth hjertelig, og legger til:

- Han har lært meg så utrolig mye. For da jeg var ung, hva var homofili da? Vi visste jo ikke om noe, egentlig - bare om noen stakkarer lokalt som bodde i et sauefjøs og hadde det forferdelig. Utstøtte av samfunnet, helt grusomt. Det å være åpen og mottagelig for annerledeshet er så innmari viktig. Det har vi nå alle lært, slår hun fast.

Ruth og Bjørn har alltid stått på barrikadene for sønnen. Både da Tore ble mobbet på skolen - og da han valgte å stå frem som åpen homofil i 1998.

Men samme år fikk mamma Ruth en alvorlig diagnose: Kreft i magen. Tre år tidligere hadde søsteren hennes dødd av samme sykdom.

- Jeg tenkte at nå kommer jeg til å gå samme vei som henne. «Hvorfor skal jeg leve, og ikke Åse?». Svaret ga jeg meg selv under en biltur til Vestlandet: «Du skal stå der for ungene dine. Du skal stå der for Tore, han trenger deg virkelig», erindrer Ruth.

Side om side

- Det var en merkelig følelse, gjennomborende. Jeg visste at Tore ville komme til å trenge meg, han hadde hatt det veldig tøft. Og vi hadde jo egentlig skjønt i alle år at han var homofil. Da jeg kom tilbake fra denne bilturen tok Tore og jeg en fin prat sammen, hvor han fortalte at han i hvert fall var bifil. Jeg svarte at «det er greit - jeg skal stå ved din side».

Neste gang vi møttes avslørte Tore at han hadde fått seg kjæreste, minnes Ruth. Hun innrømmer hun var spent på reaksjonen ved å se sønnen leie en annen gutt i hånden.

Saken fortsetter nedenfor.

- Jeg hadde mange tanker i hodet. Men da jeg så de to komme sammen ruslende over brua i Drammen, tenkte jeg: «Dette kan jo ikke være noe synd. Dette er jo bare nydelig.»

- Jeg tror jeg var fem år da jeg tenkte jeg var annerledes, men jeg visste ikke hva det het den gang, repliserer Tore.

Rak i ryggen

Kraften Ruth fikk fra ønsket om å fortsatt være til stede for sine barn, styrket henne i kampen mot kreften.

Den vant hun etter et langt sykehusopphold - og siden har hun bare vendt blikket mot fremtiden og det gode familielivet.

At en av Tores storesøstre er lesbisk, har også bidratt til at Ruth kjemper for økt toleranse. Det formidler hun tydelig til omgivelsene.

- Hvis ikke dere godtar meg og min familie slik som vi er - så har jeg ikke bruk for dere i mitt liv. Sånn må det bare være, sier hun og smiler selvsikkert!

LES OGSÅ: - Jeg har bare dager igjen av livet mitt