ANGRER IKKE: På tross av at Charlie Sheen vurderte å avslutte alt da han fikk vite at han var hiv-positiv, har han det i dag bra. Han er glad for at han fortsatte, og har ikke noe problem med å være sakens ansikt utad. Foto: NTB Scanpix
ANGRER IKKE: På tross av at Charlie Sheen vurderte å avslutte alt da han fikk vite at han var hiv-positiv, har han det i dag bra. Han er glad for at han fortsatte, og har ikke noe problem med å være sakens ansikt utad. Foto: NTB ScanpixVis mer

Charlie Sheen:

Moren reddet Charlie Sheen fra å ta sitt eget liv

- Dagen jeg ble diagnostisert med HIV ville jeg bare spise ei kule.

Det var i november 2015 at den kjente skuespilleren Charlie Sheen (51) valgte å stå fram med at han var hiv-smittet.

Meldingen kom ut fra intet. Pressen hadde blitt informert om at Sheen skulle fortelle nye stort, men få hadde nok sett for seg hvor mye oppmerksomhet skuespilleren skulle få for avsløringen de kommende månedene.

«Two and a half men»-stjernas tidligere sexpartnere sto blant annet fram i media, og ekskjæresten Bree Olson var blant dem som gikk hardt ut mot ham.

REDDET SØNNEN: Charlie Sheen er sønn av skuespiller Martin Sheen og hans kone Janet. Sistnevnte skal ha reddet Charlie fra å ta sitt eget liv. Foto: Scanpix
REDDET SØNNEN: Charlie Sheen er sønn av skuespiller Martin Sheen og hans kone Janet. Sistnevnte skal ha reddet Charlie fra å ta sitt eget liv. Foto: Scanpix Vis mer

- Spise ei kule

Det var ikke lett for Sheen, og i et nytt intervju beskriver skuespilleren de siste åra. Han forklarer blant annet at det å få diagnosen var en stor påkjenning, og han visste ikke om han klarte å leve med stigmaet.

Som gjest på «Good Morning America» tok 51-åringen en prat om hvordan han vil oppsummere tida etter at han fikk diagnosen. Han hevder selv at han har det bra nå, men akkurat der og da kunne det gått virkelig galt.

- Dagen jeg ble diagnostisert ville jeg bare spise ei kule, forteller han og fortsetter:

- Men mamma var der, og jeg ville ikke gjøre det foran henne. Jeg ville heller ikke at hun skulle finne meg og vaske opp kaoset, forteller han.

AVSLØRTE HIV-NYHET: Skuespiller Charlie Sheen avslørte nylig at han har levd med HIV i flere år. Video: NTB Scanpix Vis mer

Det er ekstremt få skuespillere i Hollywood som lever åpent som hiv-positive. Med unntak av Sheen kan de som har valgt å gå i bresjen for åpenhet rundt sykdommen nesten telles på en hånd. Blant dem finner vi eksempelvis den tidligere basketstjerna Magic Johnson.

Den 51 år gamle skuespilleren er stolt av å kunne bidra til mer åpenhet rundt hva hiv faktisk er.

ÅPEN: Charlie Sheen avbildet med en selvironisk t-skjorte på Elton Johns AIDS Foundations årlige Oscar-fest i februar 2016. Foto: Jamie McCarthy/Getty Images for EJAF/AFP/ NTB Scanpix
ÅPEN: Charlie Sheen avbildet med en selvironisk t-skjorte på Elton Johns AIDS Foundations årlige Oscar-fest i februar 2016. Foto: Jamie McCarthy/Getty Images for EJAF/AFP/ NTB Scanpix Vis mer

- Jeg føler at jeg bærer en fakkel for mange mennesker der ute som sliter med det samme, forklarer han i intervjuet, som Daily Mail har gjengitt.

Sjokkbølger

Det var i et intervju med den anerkjente journalisten Matt Lauer at skuespilleren valgte å stå fram.

Før avsløringen hadde det versert rykter i sladderpressen om at en svært profilert TV-stjerne er rammet av hiv, og ifølge TMZ var det nettopp under dette intervjuet at Sheen skulle stå fram som hiv-positiv.

Overfor Lauer forklarte Sheen at han har hiv, og at han ble rammet for fire år siden.

På spørsmål om hvor mange som visste at han var rammet av sykdommen, svarte skuespilleren:

- Jeg har fortalt det til flere av dem jeg stoler på, sa han.

Sheen forklarer at han ikke vet selv hvordan han ble smittet, men mente at han «umulig» kan ha smittet andre med viruset. En av grunnene til at skuespilleren valgte å stå fram, er for å slippe å bli presset for mer penger av dem som har forsøkt å avsløre ham.

På spørsmål om hvor mange mennesker han har måtte betale for å holde hemmeligheten skjult, forklarer Sheen at «nok til at det har blitt flere millioner dollar (...) Nå har jeg satt meg selv fri fra dette fengselet jeg har vært i.»

Kan leve helt normalt

I november hvert år arrangeres verdens aids-dag. I den anledning, snakket Dagbladet i fjor med Styreleder i HivNorge, Leif-Ove Hansen. Han fortalte at han gjerne skulle sett at flere offentlige personer valgte å leve åpent med smitten.

Blir du i dag diagnostisert som hivpositiv, kan du leve et helt normalt liv. Man får medisiner som fjerner smittefare, og kan for eksempel få barn uten å være redd for at smitten skal videreføres.

Hansen sa at det har skjedd mye siden 80-tallet, og at det er folk som baserer kunnskapen sin på det de lærte da som i hovedsak har de største fordommene.

- Det store er egentlig at folk har den samme kunnskapen om hiv nå som den de lærte for 30 år siden. Den irrasjonelle frykten folk bærer på baserer seg på utdatert kunnskap. De er uvitende om endringene som har skjedd siden da, sa han og fortsatte:

- Om man åpner seg overfor de som betyr noe i livet ditt, så er det mer enn nok til at troll begynner å sprekke i sola. Det ser vi daglig i vårt arbeid, understreket Hansen.

LES OGSÅ: - Rart å føle at man er nærmere slutten enn begynnelsen