Eurovision:

- Modig av Rybak å komme tilbake

Svenske Thomas har skrevet 88 Eurovision-låter.

DRAMA: Thomas G:son har skrevet 88 sanger som har vært med i Eurovision. - Det bør være litt drama i låtene, sier svensken om «hemmeligheten» bak det å skrive en god Eurovision-låt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
DRAMA: Thomas G:son har skrevet 88 sanger som har vært med i Eurovision. - Det bør være litt drama i låtene, sier svensken om «hemmeligheten» bak det å skrive en god Eurovision-låt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LISBOA (Se og Hør): - Da jeg først hørte «That's how you write a song» var jeg ikke helt overbevist. Jeg forsto ikke greia, sier Thomas G:son (50) om Norges Eurovision-bidrag.

Svensken med det lange blonde håret er en myndighet på området. G:son, hvis egentlige etternavn er Gustafsson, har siden 1999 skrevet 88 Eurovision-låter for 11 land. Én av dem, «Euphoria», gikk helt til topps i konkurransen.

Når Se og Hør møter han i Lisboa, er det for å å lose sin nyeste låtbaby gjennom Eurovision-systemet. Dessverre røk Maltas bidrag «Taboo», signert blant andre G:son, ut i semifinalen.

- Kan absolutt vinne

Selv om G:son ikke var overbevist etter å ha hørt Norges bidrag, endret han mening etter å ha sett videoklipp av Rybaks liveopptreden.

- Da jeg så videoen av Alexander på scenen, forsto jeg virkelig. Han eier scenen. Han vil være med og slåss om seieren. Men jeg tror Kypros vinner.

Saken fortsetter nedenfor.

EUROVISION: Ingeborg Heldal og Marie Simonsen gjestet Dagbladets Eurovision-studio i forkant av tirsdagens semifinale. Video: Ørjan Ryland/Emilie Rydning/Marie Røssland Se he... Vis mer Vis mer

Kypros' Eleni Foureira gikk videre fra semifinalen tirsdag med låta «Fuego», og er bookmakernes favoritt i skrivende stund.

- Det er modig av Rybak å komme tilbake til Eurovision. Det er bra at han våger å gjøre det. Han kan absolutt vinne, sier G:son, som påpeker at det er stor fallhøyde når Rybak allerede har vunnet konkurransen én gang tidligere. Attpåtil med en låt som «Fairytale».

- «Fairytale» er vanskelig å slå. Det er en fantastisk låt. Den står seg. De fleste ville ha vært redde for å delta igjen. Det er bedre å se tilbake på suksessen som har vært. Men han lykkes med det.

Saken fortsetter nedenfor.

PÅ LAG MED MALTA: I år har Thomas G:son skrevet Maltas Eurovision-låt «Taboo». Det gikk dessverre ikke veien, da Malta røk ut i torsdagens semifinale. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
PÅ LAG MED MALTA: I år har Thomas G:son skrevet Maltas Eurovision-låt «Taboo». Det gikk dessverre ikke veien, da Malta røk ut i torsdagens semifinale. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Skrev for Guri Schanke

Selv er ikke G:son redd for å prøve igjen. Og igjen.

Svensken har skrevet totalt seks låter til norske Melodi Grand Prix, deriblant «Ven a bailar conmigo», som var skreddersydd til Guri Schanke da hun deltok i 2007.

- Jeg fikk beskjed om at Guri Schanke skulle være med i Melodi Grand Prix, og at de ønsket seg en viss type låt, litt lett, som man kunne danse til. Etter én time hadde jeg skrevet «Ven a bailar conmigo», sier G:son og gliser.

Schanke vant i Norge, men røk ut i semifinalen i Helsinki. Det syntes G:son, som hadde skrevet låta helt alene, var «tråkig».

Saken fortsetter nedenfor.

SKREV FOR NORGE: Thomas G:son skrev låta Guri Schanke vant MGP med i 2007. Her er de to under den europeiske finalen i Helsinki. Foto: Knut Falch / Scanpix
SKREV FOR NORGE: Thomas G:son skrev låta Guri Schanke vant MGP med i 2007. Her er de to under den europeiske finalen i Helsinki. Foto: Knut Falch / Scanpix Vis mer

- Jeg husker NRK kom for å intervjue meg etter at Guri gikk ut i semifinalen. Det var ikke gøy, sier låtskriveren og holder hendene foran ansiktet.

Han mener det er uproblematisk at Schanke i år sitter i den norske fagjuryen, og dermed skal bedømme en låt han har skrevet.

- Vi har ikke kontakt lenger. Det spiller ingen rolle, det er så mange låter. Og selv om man liker en person trenger man ikke nødvendigvis å like låta - og omvendt.

Ordknapp om økonomi

G:son, som bor i barndomsbyen Skövde sammen med forloveden Maria og deres to barn, blir ordknapp når Se og Hør spør hvor mye han har tjent på alle Eurovision-låtene.

Han innrømmer at «Euphoria», som svenske Loreen vant med i 2012, har vært bra økonomisk. Men så mye mer vil han ikke si.

- «Euphoria» har vært bedre økonomisk enn låter som ikke blir hits, sier svensken spøkefullt.

- Kunne du leve i flere år på «Euphoria»-suksessen?

- Jeg har holdt på lenge, så jeg har mange låter som ligger og «skvalper».

- Er det noen norske artister du har lyst til å skrive for i framtida?

G:son blir stille noen sekunder. Så smeller det:

- Jahn Teigen!

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer