Moder'n er død

Aud Schønemann er død etter et langt sykeleie. Hun ble 83 år.

1922-2006: Aud Schønemann er død - 83 år gammel. Foto: Morten Eik, Se og Hør
1922-2006: Aud Schønemann er død - 83 år gammel. Foto: Morten Eik, Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: Aud Schønemann døde i natt - etter tre års sykeleie. Hun ble 83 år.

Aud var en kjent og kjær skuespiller, med mange store roller. For tre år siden fikk hun hjerneslag, og i natt tok livet slutt, opplyser familien.

- Aud Schønemann hadde nøkkelen til hjertene hos oss alle. Hun vil alltid være der, sier hennes biograf Lars O. Gulbrandsen. Hans biografi om Aud, "Det blir mellom oss" kom i 1997 og ble en stor suksess.

De siste årene av sitt liv var Schønemann på Uranienborg-hjemmet i Oslo. Omgitt av familie og mange gode venner, men svært syk.

Hun fikk hjerneslag i 2003, og kom seg aldri igjen. Samme år døde hennes kjære ektemann, Jan Pande-Rolfsen. Han var kjent som hallomann i NRK, og fikk også noen TV-roller på sine eldre dager.

Slik husker Seher-leserne Aud!

Aud etterlater seg sønnen Pål Pande-Rolfsen.

Aud Schønemann er kjent og kjær for det norske folk etter mange store roller. Hennes aller største suksesser var som "Valborg" i filmene om Olsen-banden, som "Moder'n" i Fleksnes-serien - og som "Margit" i "Fredrikssons fabrikk".

I SORG OVER AUD: Fredrikssons fabrikk

Rollene har gjort henne til folkeeie!

HVEM ER DIN AUD-FAVORITT: Stem til høyre!

Selv om Aud var en av Norges største kjendiser, og berømt langt ut over landets grenser var hun både sjenert og jordnær.

"Stort sett er det bare hyggelig å være kjent i Norge, for man møter så mange koselige mennesker. Men jeg føler meg så alminnelig... " sier hun i biografien "Det blir mellom oss".

Hun spilte store roller på de store teatrene i Oslo. Hun debuterte på Centralteatret i Oslo i 1947, og var så et par år ved Rogaland Teater. Siden var hun på Chat Noir, Folketeatret, Det norske teatret og Nationaltheatret. Mest kjent er hun likevel for alle rollene på Oslo Nye Teater som hun var tilknyttet fra 1968 til 1997.


Her er hennes Filmografi:
(kilde: Wikipedia)
* 1999 - Olsenbandens siste stikk - Valborg
* 1998 - Nr. 13 - Fru Skau
* 1994 - Fredrikssons fabrikk - The Movie - Margit
* 1984 - ...men Olsenbanden var ikke død! - Valborg
* 1982 - Olsenbandens aller siste kupp - Valborg
* 1981 - Olsenbanden gir seg aldri! - Valborg
* 1979 - Olsenbanden og Dynamitt-Harry mot nye høyder - Valborg
* 1979 - Olsenbanden + Data Harry sprenger verdensbanken - Valborg
* 1978 - Olsenbanden & Dynamitt-Harry på sporet - Valborg
* 1976 - Olsenbanden for full musikk - Valborg
* 1976 - Bør Børson II - Sorenskriverfruen
* 1975 - Olsenbandens siste bedrifter - Valborg
* 1975 - Olsenbanden møter Kongen & Knekten - Valborg
* 1974 - Den siste Fleksnes - Modern
* 1973 - Olsenbanden og Dynamitt-Harry går amokkkkkk - Valborg
* 1972 - Fleksnes Fataliteter - Modern
* 1972 - Olsenbanden tar gull - Valborg
* 1971 - Norske byggeklosser - Bank opplysningsdame
* 1970 - Olsenbanden og Dynamitt-Harry - Valborg
* 1970 - Skulle det dukke opp flere lik er det bare å ringe... - Lilly Hansen
* 1969 - Olsenbanden - Valborg
* 1966 - Hurra for Andersens - Hildur Sofie f. Evensen
* 1961 - Elskere
* 1961 - Sønner av Norge - Drabantbyborger

Utmerkelser:
(kilde: Aud Schønemann: Det blir mellom oss)
* 1969 Kritikerprisen
* 1992 Leif Justers revypris
* 1993 Ridderkors av 1. klasse, St. Olavs orden
* 1996 Æresmedlem i Norsk Skuespillerforbund
* 1997 Æres-Amanda


Seher.no følger saken utover dagen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer