Modell sparket etter rasismebråk

Munroe Bergdorf mistet jobben etter å ha uttalt seg om det hun mener er uunngåelig rasisme i samfunnet.

SPARKET: Modell Munroe Bergdorf ble sparket ut av en kampanje med L'Oreal, etter å ha sagt at alle hvite mennesker er rasister. Det har det blitt bråk av. Nå drar modellen en av Storbritannias største popstjerner inn i bråket. Foto: Shutterstock, NTB scanpix
SPARKET: Modell Munroe Bergdorf ble sparket ut av en kampanje med L'Oreal, etter å ha sagt at alle hvite mennesker er rasister. Det har det blitt bråk av. Nå drar modellen en av Storbritannias største popstjerner inn i bråket. Foto: Shutterstock, NTB scanpix Vis mer

(Seoghør.no): Hun ble historisk da det ble kjent at skjønnhetsmerket L'Oreal hadde valgt å bruke henne i en stor kampanje for å fremme mangfold.

Den transkjønnede modellen Munroe Bergdorf (30) fra Storbritannia ble booket til en kampanje med flere andre, for å vise skjønnhet fra flere forskjellige sider. Samtidig skulle en serie med foundations reklameres for. Det er første gang L'Oreal benytter seg av en som er «født i feil kropp» i en slik forbindelse.

Bildene ble lagt ut på nettet, men lykken skulle bli kortvarig for den ferske modellen. Et par dager etter at kampanjen ble lansert, valgte de å sparke Bergdorf ut. Etter å ha kommet med kommentarer på Facebook som merket mente var usømmelige, så de ingen annen løsning enn å kutte briten vekk fra kampanjen.

Etter rasismeanklagene mot hvite, angriper hun nå også den britiske artiststjerna Cheryl Cole.

Thanks for the lovely writeup @mic @slaybymic. ☝

Et innlegg delt av Munroe Bergdorf (@munroebergdorf)

Uforstående

Det var etter demonstrasjonene i Charlottesville, som endte med at en kvinne ble drept og flere andre såret, at Bergdorf følte hun måtte lette hjertet sitt. I en statusoppdatering på Facebook gikk hun hardt til verks, og hevdet at «alle hvite mennesker er rasister», skrev The New York Times.

I etterkant av opptøyene i Virginia følte modellen at hun måtte forsvare seg. Som mørk kvinne i 2017 hevdet hun at rasisme fortsatt er et stort problem, og at alle hvite mennesker er medskyldige i det.

- Jeg har ærlig talt ikke energi til å prate mer om den rasistiske volden hvite mennesker begår. De fleste av dere verken skjønner eller anerkjenner at vår eksistens, vårt privilegium og vår suksess som rase bunner i blod og døde fargede mennesker, skrev hun og fortsatte:

- Hele deres eksistens drukner i rasisme.

FJERNET: Denne kampanjen var Bergdorf originalt en del av, men etter uttalelsene hun kom med ble hun til slutt fjernet. Foto: L'Oreal
FJERNET: Denne kampanjen var Bergdorf originalt en del av, men etter uttalelsene hun kom med ble hun til slutt fjernet. Foto: L'Oreal Vis mer

Dette var bare få dager etter at sminke- og skjønnhetsgiganten L'Oreal hadde lansert den mangfoldige kampanjen sin. I en uttalelse fra produsenten kom det fram at de ikke støttet modellens holdninger i utsagnet. Det resulterte i at hun til slutt ble fjernet fra kollasjen kampanjen besto av.

- Vi støtter mangfold og toleranse for alle mennesker, uavhengig av deres rase, bakgrunn, kjønn eller religion. Vår oppfatning er at de nylige kommentarene fra Munroe Bergdorf er i strid med de nevnte verdiene, og vi har derfor bestemt oss for å avslutte partnerskapet vårt med henne, het det i uttalelsen.

Poised to attack // @davidwidart

Et innlegg delt av Munroe Bergdorf (@munroebergdorf)

Skjelt ut

Historien stopper ikke der. Da det ble kjent at sminkegiganten hadde valgt å vrake modellen, svarte hun i harde ordelag på sosiale medier. Hun mente at kommentarene hennes hadde blitt tatt ut av kontekst, og at det hun forsøkte å få til med kruttsalven var å kritisere «hvit makt»-bevegelsen.

- Hvite mennesker blir ubevisst indoktrinert i rasisme fra fødselen av. Det er ikke noe genetisk. Ingen blir født rasist, skriver hun.

Overfor den britiske storavisa The Guardian har 30-åringen utdypet påstandene sine.

- Jeg er halvt hvit. Mamma trodde at jeg pakket henne inn med alle andre hvite mennesker, men dette handler ikke om individer. For å forstå poenget mitt, må du ta deg selv ut av likningen. Det handler ikke om deg, det handler om samfunnets struktur og økonomi som en helhet, forteller hun.

En som ikke så poengene hennes, var avisredaktør og tv-personlighet Piers Morgan. Da Bergdorf besøkte programmet hans «Good Morning Britain», ble hun stilt hardt til veggs for uttalelsene.

- Jeg vil at du skal forklare meg hvordan jeg som hvit ikke skal bli fornærmet av det du sier, sa han blant annet.

Ifølge The Independent ble Morgan i ettertid kritisert for å ha snakket over modellen, ved at han ikke lot henne komme til orde. Det skal også sies at L'Oreal har fått kritikk fra enkelte, som mente det var feil å sparke Bergdorf. Radiovert Clara Amfo uttalte blant annet at «hun ble ansatt for å selge sminke på grunn av den hun er. En kvinne som skrev et nyansert innlegg om rasisme og hvit makt».

Hudfletter popstjerne

Bergdorf har forsøkt å sette L'Oreals avgjørelse på spissen. I et intervju tidligere denne uka, forsøkte hun å eksemplifisere det brutte samarbeidet ved å dra inn en av Storbritannias største stjerner i miksen.

Artist Cheryl Cole har jobbet som dommer for talentkonkurransen «X Factor» og har gitt ut singler som blant annet «Fight for this love» og «Parachute». I dag er hun kanskje også minst like kjent for forholdet hun har med One Direction-stjerna Liam Payne. Sammen har de sønnen Bear.

FØRSTE MØTE: Første gang One Directions Liam Payne var på audition til «X-Factor», møtte han Cheryl Ann Fernandez-Versini, den gang Cheryl Cole. Han var 14 år. Hun var 24 år og gift. Nå venter de barn sammen. Video: ITV / Reuters Vis mer

I 2003 ble Cole dømt for å ha dyttet en toalettansatt hardt, da hun selv var ansatt av L'Oreal. Den ansatte var mørk i huden, men i dommen til stjerna kom det fram at angrepet ikke var rasistisk motivert. Bergdorf mener på sin side noe annet.

- Jeg burde ikke miste jobben for å snakke om rasisme når jeg er med i en kampanje som skal kjempe for mangfold. Spesielt ikke når jeg snakker om vold begått av hvite mennesker, fortalte hun og fortsatte:

- Men samtidig har de Cheryl i kampanjen, og hun er dømt for å ha dyttet en mørk dame i ansiktet. Jeg forstår ikke hvordan jeg ikke er i tråd med deres verdier, men de ansetter Cheryl igjen og igjen og gir henne flere sjanser, uttalte hun.

Popstjerna har valgt å distansere seg fra uttalelsen. Hennes team har uttalt til Birmingham Mail at hun er skuffet over å ha blitt dratt inn i denne saken.

- For 14 år siden ble Cheryl enstemmig frikjent for et rasistisk motivert angrep. Hun er skuffet over at navnet hennes blir nevnt i denne sammenhengen.

LES OGSÅ: - Jeg tenkte at det måtte være en feil