Knut Arild Hareide og kona om å miste barnet:

Mistet ufødt barn: - Det var vondt og grusomt

Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria snakker om sorgen ved å miste et ufødt barn.

MISTET BARNET: Knut Arild og Lisa Maria Hareide forteller åpent om da de mistet sitt ufødte barn, mens de var fire måneder på vei. Videoen er fra «God Kveld Norge» på TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): Høsten 2014 skulle egentlig KrF-leder Knut Arild Hareide (44) og kona hans Lisa Maria (34) bli foreldre på nytt. Deres datter Sara Margrete (4) gledet seg til å bli storesøster, men slik ble det ikke.

I april samme år mistet Hareide-paret sitt ufødte barn, mens de var fire måneder på vei. Nyheten fikk det profilerte paret samme dag som KrFs politiske seier den våren ble offentliggjort, reservasjonsløsningen for leger.

Da pressekonferansen ble avholdt, satt paret på sykehuset i sorg. I et nytt intervju med «God kveld Norge» forteller Hareide om den vanskelige opplevelsen.

  • Se klipp fra innslaget øverst i saken!
PÅ TRILLETUR: Knut Arild og Lisa Maria fikk datteren Sara Margrete i 2013. Hun skulle egentlig bli storesøster mye tidligere, men Lisa Maria spotanaborterte. Foto: NTB scanpix
PÅ TRILLETUR: Knut Arild og Lisa Maria fikk datteren Sara Margrete i 2013. Hun skulle egentlig bli storesøster mye tidligere, men Lisa Maria spotanaborterte. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Utrolig tøft

Det er nesten fire år siden den tragiske hendelsen inntraff. Siden den gang har paret fått sønnen Tord Olav, som kom til verden i mai 2015. Han er oppkalt etter Knut Arilds mor Tordis og fikk Olav etter svigerfaren.

Toppolitikeren synes det er viktig å prioritere familie. I intervjuet med «God kveld Norge» snakker han og kona ut om den store sorgen.

- Han her hadde vi aldri fått om vi fikk han eller hun som vi mistet, sier Hareide i programmet.

Selv om deres sønn har vært som en gave for den lille familien, husker Lisa Maria fortsatt de tunge stundene etter spontanaborten.

- Det var utrolig tøft. Ikke det at mange visste om det nødvendigvis, men den store sorgen var å miste barnet som hadde blitt fire måneder, og vi tenkte at «nå er det levedyktig», forteller hun i TV 2-programmet, og legger til:

- Jeg satt igjen med følelsen om at det var vondt og grusomt å miste et ufødt barn, men jeg forstår også hvor utrolig vanlig det er, sier hun og legger til at det å kunne dele sorgen med andre mødre fungerte som en trøst.

Paret ble heldigvis gravide noen måneder etter at spontanaborten skjedde. Ifølge Helse-Norge ender mellom 10 og 30 prosent av alle svangerskap med spontanabort. Det kan skje hvem som helst, og forårsakes av blant annet høy alder, kroniske sykdommer og forandringer i livmoren.

Spontanaborter skjer ofte i første trimester, men kan skje så sent som i 22 svangerskapsuke.

STOLTE FORELDRE: Knut Arild og Lisa Maria tok med seg yngstesønnen Tord Olav på Se og Hørs kjendisgalla i november 2015. Foto: Espen Solli
STOLTE FORELDRE: Knut Arild og Lisa Maria tok med seg yngstesønnen Tord Olav på Se og Hørs kjendisgalla i november 2015. Foto: Espen Solli Vis mer

Intervjuet kan du se i sin helhet klokken 22:15 på TV 2 lørdag kveld.

Komplikasjoner

- Det har vært vondt å si at vi mistet barnet, men samtidig har vi kjent på mye omsorg og støtte, uttalte partilederen i et intervju med VG - som først omtalte saken om spontanaborten.

- Broren min ventet også barn omtrent samtidig, og vi hadde gledet oss over at disse to barna kanskje kunne gå i samme klasse, sa KrF-lederen til avisen.

Hareide fortalte han opplevde en sterk følelse av tomhet etter at den triste beskjeden kom. Paret ble heldigvis gravide igjen samme år. Det skulle imidlertid ikke gå helt problemfritt for seg.

Ifølge Aftenposten oppsto komplikasjonene rundt samme tid som støttepartiene skulle forhandle om statsbudsjettet:

- Året har vært krevende totalt sett. Men nå føler vi oss heldige. Til våren venter vi barn, og det har gått bra, til tross for komplikasjoner. Det er vi takknemlige for.

Dårlig samvittighet som pappa

Søskenflokken består nå av Sara Margrethe og Tord Olav. Partilederen er glad i familien, men det hender han ikke får prioritert dem i like stor grad som han ønsker. Han har tidligere fortalt til Dagbladet at han nå har skjønt at de må heves på prioriteringslisten.

- Er det én ting som er krevende i vår relasjon, så er det tid. Jeg skulle hente Sara i barnehagen, og så innså jeg at flere foreldre hilste på meg for første gang. Da fikk jeg dårlig samvittighet overfor Sara og kona, sa Knut Arild til avisen i 2016.

- Det var kjærkomment å bare kunne være sammen med familien, og jeg skjønte at jeg må bli bedre på å prioritere dem fremover. Det handler om hva livet mitt skal være, sa han til Dagbladet.

Knut Arild og Lisa Maria giftet seg sommeren 2012 i Moi i Rogaland. Året før avslørte han overfor Se og Hør at han hadde funnet kjærligheten med henne. Siden den gang har paret vært profilerte, og stiller stadig opp til intervjuer.

LES OGSÅ: Åpner seg om de skjulte smertene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer