Jan-Erik Fjell:

Mistet søstera: - Mer enn bare en onkel

Krimforfatter Jan-Erik Fjell har lite lyst på egne barn. Han har mer enn nok bekymringer for niesen Thea.

NÆRT FORHOLD: Jan-Erik Fjell og niesen Thea fikk et ekstra sterkt bånd da Theas mamma Nina døde. Foto: Privat
NÆRT FORHOLD: Jan-Erik Fjell og niesen Thea fikk et ekstra sterkt bånd da Theas mamma Nina døde. Foto: Privat Vis mer
Publisert

FREDRIKSTAD / OSLO (Se og Hør): - Jeg har alltid vært sosial og hatt mange kompiser. Det har formet meg. Det er vel kanskje også grunnen til at jeg har vært stor i kjeften helt siden jeg lærte å snakke.

Forfatter Jan-Erik Fjell (40) har hatt en lang reise, både privat og som krimbokforfatter. Som trygdet, rullestolbruker og rådvill bestemte han seg én dag for å utnytte talentet sitt og å prøve seg i ukjent landskap. Det endte i debutromanen «Tysteren» i 2010.

SKADET SEG: Gjennom sommeren har Tone Damli delt flere bilder av seg selv i rullestol og med krykker. Nå gir hun helseoppdatering etter skaden. Reporter: Anita Kristiansen. Video: Andreas Fadum Vis mer

Søstera døde 38 år gammel

Ti bøker på 13 år har det blitt for Fjell. I disse dager er han aktuell med nummer ti, «Nattravnen».

Men la oss skru tiden tilbake:

Debutboka «Tysteren» ble en kjempesuksess, en større suksess enn han noensinne hadde sett for seg. Plutselig var han en stjerne, og én av Norges mest anerkjente forfattere over natta. «Bokhandlerprisen» vant han også.

Men det var ett problem:

- Jeg visste jo ikke hva «Bokhandlerprisen» var, for jeg var ganske fersk. Jeg skjønte ikke hvor stort det var før jeg ikke fikk prisen på bok nummer to, sier han til Dagbladet når vi møter ham i hjembyen Fredrikstad.

MILLIONBIL: Ifølge Fredriksstad Bald har Jan-Erik Fjell tjent drøye 25 mill. på bøkene sine. Da er det lov å unne seg en bil av dette slaget. Foto: Morten Eik / Se og Hør
MILLIONBIL: Ifølge Fredriksstad Bald har Jan-Erik Fjell tjent drøye 25 mill. på bøkene sine. Da er det lov å unne seg en bil av dette slaget. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

Jobb er derimot ikke alt, noe den erfarne forfatteren virkelig fikk kjenne på i 2018.

Da døde nemlig søsteren, Nina, bare 38 år gammel, av dobbeltsidig lungebetennelse.

Dødsfallet snudde livet til Fjell fullstendig på hodet.

Nina etterlot seg datteren Thea (15), altså forfatterbrorens niese, som bare var ti år gammel da mamma ble gravlagt.

STAKK AV: Regine Elvevold (23) sitter i rullestol, og fikk en uhyggelig opplevelse da hun hadde avtalt en Tinder-date. Video: Svend Aage Madsen Vis mer

- Thea og jeg har alltid hatt et sterkt bånd. Men da Nina døde fikk jeg automatisk en ansvarsfølelse. Jeg vil at hun skal ha det fint. Den største oppgaven, den er det hun selv som har, men jeg prøver å fortelle henne at hun må jobbe hardt på skolen, at hun heller får kose seg etter det.

- Vil ikke ha barn

Han legger ikke skjul på at dødsfallet, og tiden før og etter, var noe av det verste han har opplevd i livet.

- På grunn av Thea ble det ekstra tøft, for hun var jo bare ti år. Det var veldig vanskelig. Det var jeg som tok meg av alt det praktiske, og det var mye. Men sånn er det jo når noen dør. Livet kan snu fort, på et øyeblikk er ting totalt forandret.

Det var bare én ting som var viktig for Fjell etter dødsfallet, nemlig niesen Thea.

SOM EI DATTER: Niese og 15 år gamle Thea er forfatter-Jan-Eriks øyensten i livet: Foto: Privat
SOM EI DATTER: Niese og 15 år gamle Thea er forfatter-Jan-Eriks øyensten i livet: Foto: Privat Vis mer

Derfor la han all energi i å passe på henne, og det gjør han fortsatt.

- Hvordan går det med Thea nå?

- Det kunne ikke gått bedre. Hun er kvikk i både hodet og snakketøy, og jeg er veldig stolt av at hun har klart seg så bra til tross for det vonde hun har opplevd. Jeg har blitt onkel, storebror og reservepappa. Thea er familiens håp.

TRAMPOLINE: Wyatt Burggraff (5) elsker å hoppe på trampoline, så rullestolen er ingen hindring. Video: CNN / TNT Kid’s Fitness & Gymnastics Vis mer

Og:

- Jeg har en tendens til å bagatellisere forfatterkarrieren, for selv om jeg er veldig takknemlig for suksessen skulle jeg fortsatt ønske at jeg fulgte med på skolen. Og akkurat det prøver jeg å lære Thea til å gjøre.

- Hva lærte du selv av en så tøff tid?

- Først og fremst at båndet med Thea ble enda sterkere. Jeg vil ikke ha egne barn, og da er det bra å ha en Thea, som for meg er mye mer enn en niese. Jeg er mer enn bare en onkel.

- Du vil ikke ha egne barn?

- Nei, jeg tror rett og slett ikke jeg ville hatt nerver til det. Jeg henger meg opp i alt. Oppvekst og skolegang. Sykdommer. Livredd for alt som kan gå galt. Kanskje har det med min egen situasjon å gjøre – jeg aner ikke. Jeg har to brødre også, og det ser ikke ut som om de har noen planer om å formere seg. Så da er det bare Thea da. Familiens håp. Jeg tror ikke mitt liv er forenelig med et familieliv uansett.

SKADET: Fritz Aanes måtte trekke seg fra danse-konkurransen. Video: Klaus Fjellro. Vis mer

Bekymret sjel

Se og hør har vært i kontakt med Thea, som har godkjent omtalen og bildene i denne saken.

Hun har også lyst til å si noen ord om sin onkel og «reservepappa».

- Han er en litt rar pappafigur. Men veldig snill. Vi har vår humor som kanskje er litt spesiell, men som bare jeg og han har. Jeg er jo 15 og litt barnslig, men jeg skal love deg at han, som i tillegg er 40, ikke er det fnugg bedre, sier hun og ler overfor Se og Hør.

Vi skrur tiden litt tilbake til før Thea var på tråden.

JOBBER HER: Jan-Erik Fjells arbeidskontor inneholder også, selvsagt, en rekke romaner. Først og fremst hans egne. Foto: Morten Eik
JOBBER HER: Jan-Erik Fjells arbeidskontor inneholder også, selvsagt, en rekke romaner. Først og fremst hans egne. Foto: Morten Eik Vis mer

- Hva bekymrer deg mest, Jan-Erik Fjell?

- Jeg bekymrer meg generelt. Jeg skulle ønske at jeg kunne være med å påvirke Theas valg så lenge jeg lever, men det kan jeg jo ikke. Hun blir 16 i januar, og begynner å bli voksen nå. Nå snakker hun om å dra på språkreise til England, men alt i meg vil ikke at hun skal dra. Jeg er vel litt overbeskyttende.

- Thea?

- Det har jeg merket. Han gidder jo ikke kjøre meg til Oslo engang, selv om han ga meg den turen i bursdagsgave. Han må roe seg litt ned synes jeg, sier hun spøkefullt.

Falt ut av rullestolen

Forfatteren har i hele sitt liv sittet i rullestol på grunn av en medfødt ryggskade. Og på spørsmål fra fotografen om han kan løfte litt på rullestolens forhjul når bildene blir tatt, er han klar på at han ikke kan løfte for mye - i tilfelle han ramler bakover.

Ikke er han så komfortabel foran kamera heller.

- Jeg falt ut av stolen og brakk beinet da jeg var 12. Da havnet jeg på sykehuset og måtte ha beinet i strekk i to måneder. Det var helt jævlig Jeg lå i en seng i to måneder med beinet rett opp.

«SKAL VI DANSE»: Katrine Moholt forteller at hun ble skadet etter et løft. Reporter: Maria Ludvigsen. Video: TV 2/Nora Skavhaug Vis mer

- Hvordan skjedde det?

- Jeg hoppet ut av rullestolen hjemme, og landet på en diger leketrailer som brødrene mine hadde hjemme. Det gikk skikkelig galt, gitt. Bortsett fra det har jeg hatt få uhell.

- Et mareritt

Rullestolen har for lengst blitt en vane for Østfoldingen. Likevel er det visse ting han savner og som han kunne ønske at han selv behersket.

- Alt tar litt lengre tid for meg. For ikke å snakke om det å reise, selv om jeg ikke er noe glad i det. De aller fleste i min bransje med to friske bein og som kan styre dagen helt selv, hadde nok ikke sittet i Fredrikstad og skrevet i de aller verste vintermånedene. Hadde det vært lettvint for meg, så ville jeg nok reist.

For to år siden skulle Fjell nettopp det: På en ytterst sjelden flytur. Stålsatte seg for å ta fly til Volda for å promotere ei bok.

SKADE: Victoria Tolaas fikk kjenne det under innspillingen av «Fangene på fortet», og måtte bytte øvelse etter å ha skadet seg. Video: Rød Løper/Viaplay Vis mer

- Det endte i rene marerittet. Jeg kom inn i flyet og ble «stroppet» fast – armene ble korslagt med remmer, i tillegg til beina. Og så hadde jeg det helsikes munnbindet på. Det var helt for jævlig. Jeg følte meg som en sirkusartist, og ble beglodd, noe som er det verste jeg vet. Kunne like gjerne vært på coveret til «Nattsvermeren».

Det verste for Fjell i ettertid var forsøket på humor med munnbind midt i et coronautsatt samfunn.

- Pass på, her kommer Hannibal Lecter, sa jeg. Ingen lo …

- Ikke på første date

Skaperen av karakteren Anton Brekke har imidlertid flere interesser enn litteratur og språk. Mat er en stor lidenskap.

En virkelig stor lidenskap.

Likevel sitter det fryktelig langt inne for den single krimforfatteren å invitere en kvinne han ikke kjenner godt nok hjem til seg selv med mat på bordet.

STYGT SKADET: Angelica Mosers fikk smertelig erfare at det er ørsmå marginer som skiller hell og uhell i stavsprang. Video: Rødt Kort. Vis mer

- Det skjer ikke på første date. Ikke på andre heller. Kanskje på femte eller sjette? Jeg må være varm i trøya før jeg slipper folk inn hjemme hos meg selv.

- Hender det at du føler at rullestolen påvirker hodet ditt når du er på date?

- Nei, men det kan være en brems. Enkelte ting kan være litt ekstra styrete. Men fordelen med meg er at jeg har alt på stell i hodet. Tror jeg da, det er vel andre kanskje som bør bedømme det.

MEDFØDT: Jan-Erik Fjell har sittet i rullestol hele livet på grunn av en medfødt ryggskade. Foto: Privat
MEDFØDT: Jan-Erik Fjell har sittet i rullestol hele livet på grunn av en medfødt ryggskade. Foto: Privat Vis mer

- Har tjent 25 millioner

- Ifølge Fredriksstad Blad har du tjent 25 millioner kroner på bøkene?

- Ja, de sier så, og det er det som er litt rart. Man skulle vel nesten tro at penger veier tyngst.

Han fortsetter:

- Selvsagt skal man ikke bagatellisere det å ha tjent litt, men jeg ville nok ikke ha levd annerledes i dag om jeg så hadde hatt 500 millioner på bok. Jeg ville fortsatt gledet meg til å komme hjem og kutte opp den løken jeg skal kutte opp i kveld. Men selvsagt er det deilig å ha én ting mindre å bekymre seg for. Jeg hadde aldri trodd at det skulle gå sånn.

I Fredrikstad har Fjell blitt litteraturkongen og en elsket mann av svært mange.

- Føler du deg som det?

- Det er alltid noen som skal skravle. Men det er sikkert fordi jeg er så lett å kjenne igjen på grunn av denne rullestolen, sier han - litt vel ydmykt.

LES OGSÅ: - Den dagen var jeg helt i sjokk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer