Espen Fiveland:

Mistet moren: - Glad for at jeg rakk frem

- Vi var et radarpar, hun og jeg.

NÆRT FORHOLD: Fiveland beskriver forholdet til sin mor som veldig nært. Foto: Privat
NÆRT FORHOLD: Fiveland beskriver forholdet til sin mor som veldig nært. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag delte TV 2-programleder Espen Fiveland (48) at moren, Kari Fiveland, hadde gått bort kvelden før. Det skrev 48-åringen selv i et Instagram-innlegg.

Hun døde av sykdommen Alzheimer og ble 84 år gammel.

Programlederen, som var til stede ved morens siste åndedrag, beskriver opplevelsen som en av de sterkeste og fineste opplevelsene han har hatt.

«I går kveld døde mor. Snille, rause og inkluderende mor, som alltid satte andre før seg selv. Vi var et radarpar, hun og jeg. Det ble en veldig trist kveld, men også en av de sterkeste og fineste opplevelsene jeg har hatt. Far og jeg holdt henne og passet på henne mens pusten ble svakere og til slutt stoppet. Mor har en stor og flott familie og fikk et langt og godt liv til tross for Alzheimer de siste årene. Takk for alt», skriver Fiveland under bildet.

OM SAVNET: I en episode av «71 grader nord - kjendis» snakket Vår Staude om moren, og hvor mye hun savner henne. Video: Discovery+ Vis mer

Ble viktig med åpenhet

For rundt ti år siden merket Fivelands mor at noe ikke stemte, og bestemte seg for å dra til legen. Verken barna eller ektemannen hadde tenkt tanken på at noe kunne være galt.

- Men hun sto på sitt, gikk til legen og tok kognitive tester, så viste det seg at hun hadde noen få feil i den kognitive testen. Det viste seg at hun hadde begynnende demens, eller Alzheimer, forteller TV 2-profilen til Se og Hør.

Hos personer med Alzheimers er det mindre signalstoffer til stede i hjernen. Det kan føre til at overføring av en impuls mellom to hjerneceller går langsommere og dermed blir hjernens funksjon påvirka, ifølge Lommelegen. Ofte blir hukommelsen påvirket.

MARTIN LEPPERØD: Martin Lepperød åpner seg opp om sin kreftsyke søster i Tv2-programmet «En kveld hos Kloppen». Video/Tv2 Vis mer

For Fivelands mor ble det tidlig viktig å være åpen om sykdommen. Hun hadde nemlig sett hvordan hennes egen mor hadde skammet seg over samme diagnose.

- Det var hun selv som var mest opptatt av at hun skulle være åpen om det, spesielt til venner og bekjente. Det var på grunn av at hennes mor, min mormor, hadde Alzheimer og døde av det. Hun følte det ikke ble snakket så mye om og at det var veldig trist og synd. Hvorfor skulle vi ikke snakke om dette som en annen sykdom?

Han tror nettopp det å ikke snakke om slike type lidelser er et samfunnsproblem.

- Ofte får man ikke diagnosen før det har gått ganske lang tid, fordi at man ikke ønsker å vedgå at man har en lidelse. Men seinere har det vært utrolig godt å bare kunne slå fast: «Jeg har en diagnose, det er en sykdom. Det er ikke meg som roter, det er sykdommen.»

TRAGEDIE: Robert «NorwayRob» Scott var deprimert i åtte år etter å ha mistet tre av brødrene sine. Video: Andreas Fadum Vis mer

Seinere ble moren også med på flere forskningsprosjekter, blant annet på Stavanger universitetssykehus. For Fivelands mor gjorde åpenheten godt.

- Det har vært utrolig greit å lene seg på. Hun fikk også veldig mye selvtillit av å bare trå ut i det og være åpen om det, i stedet for å gjemme det.

- Glad for at jeg rakk fram

Etter å ha fått beskjed om at moren hadde blitt betydelig dårligere, dro Fiveland til Jonsokberget demensavdeling på Jørpeland, der mora var innlagt. Da de kom fram mandag morgen, hadde moras tilstand forverra seg. Samme kveld sovna hun stille inn med sønnen ved sin side.

- Først var jeg veldig glad for at jeg rakk frem, for det gikk så utrolig fort på slutten. Jeg tok med de to eldste døtrene mine, på fjorten og seks. Så da fikk jentene mine sagt farvel til farmor, forteller programlederen.

TRIST: Matt Mauser mistet kona Christina Mauser i helikopterulykken som også tok basketstjerna Kobe Bryants liv. Halvannet år etter står han på scenen i «America's got talent». Reporter/Video: Thea Hope. Vis mer

Fiveland er en attpåklatt i en søskenflokk på fire, og beskriver forholdet til moren som veldig nært. Han forteller at det ble en sterk, men vakker opplevelse å ta et siste farvel.

NÆRT FORHOLD: Fiveland beskriver moren som raus og omsorgsfull. Foto: Privat
NÆRT FORHOLD: Fiveland beskriver moren som raus og omsorgsfull. Foto: Privat Vis mer

- Vi satt med henne noen timer til livet bare ebbet ut på en veldig fin måte. Jeg var litt spent på hvordan jeg kom til å reagere. Selv om det var kjempetrist, så var det en av de fineste opplevelsene jeg har hatt. Jeg har vært gjennom fødsler og sånn, dette er jo en litt omvendt fødsel. Det var trist, men kjempefint fordi det skjedde så rolig. Pusten ble bare svakere og svakere, så bare lukket hun munnen og døde. Det var vakkert, rett og slett.

Programlederen minnes moren som raus og omsorgsfull.

- Det er minnene som gjør at det er trist. Men det var ikke noe alternativ for henne. Det måtte skje, og det skjedde på den fineste måten.

DØDE: Den populære TikTokeren Kassidy Pierson tapte kampen mot kreften etter at hun ble diagnostisert for seks år siden. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

LES OGSÅ: - I går kveld mistet vi jenta vår

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer