Cathrine Larsåsen:

Mistet faren til uhelbredelig sykdom

- Han har gitt oss vinger til å fly sammen.

I SORG: Stavhopper Cathrine Larsåsen er i sorg etter å ha mistet faren, Johnny Larsåsen. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
I SORG: Stavhopper Cathrine Larsåsen er i sorg etter å ha mistet faren, Johnny Larsåsen. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den norske friidrettsutøveren Cathrine Larsåsen (32) har mistet faren, Johnny Larsåsen. Han gikk bort 67 år gammel, som følge av sykdommen ALS.

- Pappa gikk dessverre bort på mandag. Han var heldigvis omringet av hele familien, så det var veldig fint. Men det var litt uventet, selv om det jo har vært forventet siden han har vært syk veldig lenge, forteller en åpenhjertig Larsåsen til Se og Hør.

32-åringen forteller videre at den siste tiden har vært sterkt preget av farens sykdom, og beskriver faren som «umenneskelig tapper».

- Han har vært positiv og hatt glimt i øyet selv om han har hatt det ekstremt tøft. Det har vært en veldig tøff tid for pappa, og han har holdt ut mye lenger enn han skulle gjort. Han har vært veldig sterk, og hatt det veldig vanskelig. Han har jo vært lam i kroppen, mistet stemmen og vært avhengig av BiPAP (enkle, trykkstyrte ventilatorer som fortrinnsvis brukes på pasienter som puster selv, men som trenger en viss ventilasjonsstøtte, journ.anm.), og har vært inn og ut av sykehus, fortsetter friidrettsutøveren.

GIKK BORT: Cathrine Larsåsen har mistet sin far til den uhelbredelige sykdommen ALS. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
GIKK BORT: Cathrine Larsåsen har mistet sin far til den uhelbredelige sykdommen ALS. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer

Fikk lungebetennelse

32-åringen forteller at faren ble innlagt på Diakonhjemmet etter å ha fått lungebetennelse. Dette var svært alvorlig for hennes ALS-syke far, ettersom han hadde redusert immunforsvar og lungekapasitet.

- Da han fikk lungebetennelsen ble legene enige om å ikke gi ham antibiotika, men heller gi ham morfin, forteller Larsåsen.

Dagen faren gikk bort var hele familien samlet rundt ham, forteller 32-åringen.

- Det var akkurat som at han så på oss alle og aksepterte at tiden var inne. Det hele var veldig fredfullt, og den beste måten det kunne skje på. Selv om det var veldig tøft selvfølgelig, jeg var jo kjempeglad i pappaen min, forteller hun, og legger til:

- Han lukket bare øynene og var borte, det var fint uten å være dramatisk.

- Verdens beste pappa

Larsåsen forteller videre at faren var den samme pappaen hele veien, og at han hadde glimt i øyet, var positiv og klarte å bevege alle han møtte - også da han var syk.

- Hvordan vil du minnes faren din?

- Han har vært verdens beste pappa. Han ga alt til familien og var alltid stolt og glad over oss barna. Jeg kunne ikke fått en bedre pappa. Det finnes ikke noe vondt å si om faren min. Vi trøster oss med at vi ikke synes han er borte, nå er han alltid med oss.

Videre forteller Larsåsen at hun de siste dagene har tilbrakt fine stunder med familien sin. Hun legger ikke skjul på at det kommer til å bli tøft og tomt framover, men er klar i sin sak på at de skal klare det sammen.

- Vi står samlet og vi har mange rundt oss. Vi skal klare det her. Han har gitt oss vinger til å fly sammen, avslutter Larsåsen.

- Tenker og gråter mye

Det var i 2017 at 32-åringen fortalte at faren hadde blitt diagnostisert med ALS. Det gjorde hun i et intervju med VG.

Den livstruende sykdommen angriper nervecellene i hjernen, hjernestammen og ryggmargen, og fører til alvorlige lammelser. Per i dag finnes det ingen helbredende behandling.

- Jeg tenker og gråter mye, men Morten (samboeren, journ.anm.) løfter meg opp igjen. Han er sterkere enn meg og kan si: «Faren din er akkurat den samme i dag som han var i går. Du har ikke mistet pappaen din!». Det er ikke alltid så lett, men Morten gjør det enklere, fortalte hun åpenhjertig i intervjuet den gang.

- Vondt å være så åpen

I begynnelsen av 2019, fem år etter at faren fikk diagnosen, stilte hun opp til et intervju med Dagbladet Magasinet. Da kunne Larsåsen fortelle at faren hadde blitt lam i begge armene, delvis lam i beina og at han behøvde hjelp for å stå oppreist.

- Han har akkurat fått matsonde inn i magen, og har begynt å miste stemmen. Det er nesten det vanskeligste, det at han snart ikke kan snakke med meg lenger, fortalte Larsåsen i intervjuet.

BRUTALT: Sofie Nilsen er en av influenserne i TV2 Livsstil-serien «Bloggerne». Der åpner hun opp om hvordan det var å miste pappaen sin i ung alder. Video: TV2 Sumo Vis mer

I intervjuet la hun heller ikke skjul på at det var vondt å være så åpen om sykdommen til faren, og at det av og til hadde vært lettere å sette opp en vegg og ikke slippe noen inn.

- Men til sjuende og sist er vi jo alle bare mennesker. Så om jeg gråter og viser omverdenen at jeg er lei meg, så er ikke det så farlig, fortalte stavhopperen overfor Dagbladet Magasinet.

LES OGSÅ: - Den første telefon­samtalen var til familien

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer